Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται θεωρητικά σε πλεονεκτική θέση για την επανεκλογή της στην προεδρία της Κομισιόν μετά την «πρωτιά» που εξασφάλισε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και την κατάκτηση 186 εδρών από τις 720 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Η νέα ηγεσία της Κομισιόν πρέπει να συγκεντρώσει τη στήριξη τουλάχιστον 15 από τα 27 κράτη μέλη, που να διαθέτουν όμως και το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ. Η Φον ντερ Λάιεν θα μπορούσε να βασιστεί στην πλειοψηφία των τριών εν δυνάμει εταίρων (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι) που συνολικά συγκεντρώνουν 400 έδρες, πολύ περισσότερες από τις 361 ψήφους που χρειάζεται για να επανεκλεγεί. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά καθώς η συντριπτική ήττα του Μακρόν στη Γαλλία και του Σολτς στη Γερμανία αλλά και η άνοδος της Λεπέν στη Γαλλία και η ενίσχυση της Μελόνι στην Ιταλία περιπλέκουν τα πράγματα.
«Η επίτευξη πλειοψηφίας στο Ευρωκοινοβούλιο παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση για τη Φον ντερ Λάιεν διότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας έως και 30%, λόγω πιθανών αποστασιών», τονίζει σε χθεσινή αναφορά του το Eurasia Group καθώς η ψήφος είναι μυστική και κάποια μέλη ακόμα και του ΕΛΚ –όπως οι Γάλλοι Ρεπουμπλικανοί (LR) που έχουν ταχθεί εναντίον της υποψηφιότητάς της– ενδεχομένως να μην τη στηρίξουν.
Την ίδια στιγμή, κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχομένως ο Μακρόν να θελήσει να αναβάλει τη διαδικασία επιλογής των νέων προσώπων της Ε.Ε. για μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, ενδεχομένως και για το φθινόπωρο παρά το ότι πολλοί ηγέτες θέλουν να αποφευχθεί το πολιτικό «κενό» εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, του εμπορικού «πολέμου» με την Κίνα και της πιθανής επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, τον Νοέμβριο.
Από την άλλη πλευρά, ο Σολτς αλλά και οι σοσιαλδημοκράτες άλλων χωρών εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για το αν τελικά θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα της Φον ντερ Λάιεν για μία δεύτερη θητεία επικαλούμενοι και τις έρευνες που έχουν ξεκινήσει σε βάρος της για την υπόθεση της συμφωνίας με την Pfizer για τα εμβόλια του Covid. Αν κάτι τέτοιο συμβεί τότε τα “κουκιά” δεν βγαίνουν χωρίς τη βοήθεια των ακροδεξιών και των φασιστών.
Σε μία τέτοια περίπτωση η σημερινή πρόεδρος της Κομισιόν θα πρέπει να βάλει νερό στο κρασί της ως προς τις θέσεις της για το Ουκρανικό, την Πράσινη Μετάβαση και το Κράτος Δικαίου, θέματα για τα οποία οι ακροδεξιοί έχουν σοβαρές ενστάσεις αν όχι και πλήρη αντίθεση. Η υποχώρηση σε αυτά τα ζητήματα θα σημάνει ουσιαστικά την παράδοση του ελέγχου σε αυτούς με ο,τι κι αν σημαίνει για την πορεία της Ευρώπης την επόμενη 5ετία.
Εως τότε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν θα έχει το βλέμμα της στραμμένο στην τελική συγκρότηση των ευρωομάδων, καθώς μπορεί να ενισχυθούν με την πρόσθεση νέων κομμάτων ή και να αποδυναμωθούν με αποκλεισμό άλλων.
Οι νέες ευρωομάδες αναμένεται να συγκροτηθούν από 18 Ιουνίου έως και 3 Ιουλίου, όταν θα πραγματοποιηθούν ξεχωριστά οι προγραμματισμένες συναντήσεις τους, με πρώτη εκείνη του ΕΛΚ, ακολουθούμενη από εκείνη των Πρασίνων, των Σοσιαλιστών (που βάσει των τελευταίων στοιχείων συγκεντρώνουν 134 έδρες), της Αριστεράς (36 έδρες), του Renew (79 έδρες), των συντηρητικών και μεταρρυθμιστών του ECR (73 έδρες) και τελευταίας της ακροδεξιάς ταυτότητας και δημοκρατίας ID (58 έδρες).