Τα περιστέρια πρέπει να είναι ένα από τα λιγότερο αγαπητά στον άνθρωπο ζώα. Τα πουλιά που συρρέουν στις ευρωπαϊκές πλατείες κατάγονται από βραχοπερίστερα που εξημερώθηκαν πριν από περίπου 10.000 χρόνια και γι’ αυτό είναι πολύ χαλαρά γύρω από τους ανθρώπους.
Ωστόσο, το συναίσθημα δεν είναι αμοιβαίο. Αυτά τα κοινωνικά πουλιά τείνουν να προκαλούν εκνευρισμό και αηδία στους ανθρώπους – αλλά και πιο περιποιητικά ένστικτα σε όσους είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τα ψίχουλά τους.
Η σχέση περιστεριών-ανθρώπων έχει πάρει μια πιο δραστική τροπή σε μια γερμανική πόλη.
Το Limburg an der Lahn, στο δυτικογερμανικό κρατίδιο της Έσσης, μόλις ψήφισε την εξόντωση του πληθυσμού των περιστεριών που αριθμεί 700 άτομα.
Το δημοψήφισμα διεξήχθη στις 9 Ιουνίου – την ίδια ημέρα με τις ευρωεκλογές – αφού η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να θανατώσει τα πουλιά τον Νοέμβριο του 2023 αποδείχθηκε αμφιλεγόμενη.
Λίγο πάνω από το 53% των κατοίκων που ψήφισαν την Κυριακή ενέκριναν τη θανάτωση των περιστεριών, αναφέρει το Der Spiegel, με συνολικά 7.530 “ναι” ψήφους.
Πώς θα θανατωθούν τα περιστέρια του Limburg;
“Το σημερινό αποτέλεσμα ήταν απρόβλεπτο για εμάς. Οι πολίτες έκαναν χρήση του δικαιώματός τους και αποφάσισαν ότι τα ζώα θα πρέπει να μειωθούν από έναν κυνηγό”, δήλωσε ο δήμαρχος Marius Hahn (SPD) στον γερμανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο.
Αυτή ήταν η μέθοδος που είχε αρχικά προταθεί από το συμβούλιο πέρυσι και το ερώτημα που τέθηκε στους ψηφοφόρους ήταν απλώς αν η απόφαση πρέπει να παραμείνει ή όχι.
Πιο συγκεκριμένα, ο κυνηγός θα παρασύρει τα πουλιά σε μια παγίδα, θα τα χτυπήσει στο κεφάλι με ένα ξύλινο ραβδί για να τα αναισθητοποιήσει και στη συνέχεια θα τους σπάσει το λαιμό.
Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων τρομοκρατήθηκαν όταν ανακοινώθηκε το σχέδιο. “Ζούμε στο 2023, δεν μπορεί να σκοτώνουμε ζώα μόνο και μόνο επειδή μας ενοχλούν ή επειδή αποτελούν ενόχληση. Αυτό δεν είναι αποδεκτό”, δήλωσε πέρυσι στο βρετανικό Sky News η υπεύθυνη του προγράμματος για τα περιστέρια της πόλης Limburg, Tanya Muller.
Η θανάτωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί τα επόμενα δύο χρόνια.
Είναι η θανάτωση των περιστεριών ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των πληθυσμών;
Οι επικριτές λένε ότι, εκτός από σκληρή, η θανάτωση περιστεριών δεν είναι πραγματικά αποτελεσματική, καθώς τα εναπομείναντα πτηνά θα αναπαραχθούν και θα αναπληρώσουν τον πληθυσμό.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο αριθμός των περιστεριών μπορεί ακόμη και να αυξηθεί μετά από μια σφαγή.
Αυτό συνέβη στη Βασιλεία της Ελβετίας, όπου ο πληθυσμός των περιστεριών ήταν περίπου 20.000. Από το 1961 έως το 1985, η πόλη θανάτωνε περίπου 100.000 περιστέρια κάθε χρόνο, αλλά ο πληθυσμός παρέμεινε σταθερός, αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Local.
Μια ομάδα με την ονομασία Pigeon Action βρήκε μια εναλλακτική λύση, γνωστή πλέον ως “μοντέλο της Βασιλείας”, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες προειδοποιούνταν να μην ταΐζουν τα ζώα. Εγκαταστάθηκαν επίσης περιστεριώνες, ώστε τα αυγά να μπορούν εύκολα να απομακρύνονται από αυτές.
Ως αποτέλεσμα, ο πληθυσμός των περιστεριών της Βασιλείας μειώθηκε κατά 50% μέσα σε τέσσερα χρόνια.
Πώς αλλιώς αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές πόλεις τα προβλήματα των περιστεριών τους;
Η βαυαρική πόλη Άουγκσμπουργκ βρήκε μια παρόμοια λύση. Μια τοπική οργάνωση για την προστασία των ζώων εποπτεύει αρκετούς περιστεριώνες, ανταλλάσσοντας νέα αυγά με ομοιώματα για να κρατήσει τον αριθμό υπό έλεγχο.
Πολλές άλλες γερμανικές πόλεις μαστίζονται (ή είναι ευλογημένες, ανάλογα με την οπτική σας γωνία) από τα γκρίζα πουλιά που γουργουρίζουν.
Το Καϊζερσλάουτερν δοκιμάζει επίσης το “μοντέλο του Άουγκσμπουργκ”, με νέους περιστεριώνες όπου τα πουλιά μεταφέρονται. Περιστεριώνες ή χώροι ελεγχόμενης φωλεοποίησης έχουν επίσης εγκατασταθεί στο Ludwigshafen, το Mainz, το Pirmasens και το Zweibrücken.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και αλλού, έχουν επιστρατευτεί αρπακτικά πουλιά για να καθαρίσουν τα περιστέρια. Αλλά αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα αντιαισθητικά περιττώματα ανταλλάσσονται με το πιο φρικιαστικό θέαμα των πτωμάτων.
Είναι νόμιμη η απαγόρευση της σίτισης των περιστεριών;
Άλλες πόλεις έχουν προσπαθήσει να εφαρμόσουν απαγορεύσεις σίτισης, αλλά αυτό έχει αποδειχθεί αμφιλεγόμενο. Το 2021, ο κρατικός υπεύθυνος για την προστασία των ζώων του Βερολίνου ζήτησε νομική γνωμοδότηση σχετικά με τη σίτιση των περιστεριών από δικηγόρο και κτηνίατρο.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πόλεις δεν μπορούν να απαγορεύσουν τη σίτιση των περιστεριών – και μάλιστα είναι υποχρεωμένες να φροντίζουν τα ζώα, δεδομένου ότι είναι απόγονοι ενός παραμελημένου οικόσιτου είδους και όχι άγρια ζώα.
“Ακόμη και όταν υπάρχει έλλειψη τροφής, τα περιστέρια της πόλης γεννούν αυγά σε μεγάλους αριθμούς”, αναφέρεται στη νομική γνωμοδότηση. “Επομένως, οι απαγορεύσεις σίτισης δεν οδηγούν σε συρρίκνωση των πληθυσμών, αλλά μόνο σε εξαθλίωση.
“Η δυστυχία σε αριθμούς: Η συμβουλευτική επιτροπή για την προστασία των ζώων του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας εκτιμά το προσδόκιμο ζωής των υποσιτισμένων περιστεριών της πόλης σε δύο έως τρία χρόνια- υπό υγιείς συνθήκες, θα ήταν δώδεκα έως 15 χρόνια. Επειδή οι τηγανητές πατάτες και τα ψίχουλα ψωμιού δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις των περιστεριών, τα ζώα πεθαίνουν αργά από ασιτία”.
Πηγή: Euronews