«Ο Μητσοτάκης είναι συγκροτημένος, γι’ αυτό είναι και κυρίαρχος, αναντίλεκτα» τόνισε ο πολιτικός αναλυτής και επικοινωνιολόγος Γιάννης Λούλης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.
Δεν είναι το 28% το πραγματικό του ποσοστό, σημείωσε, ενώ υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή, δεν έχει αντίπαλο. «Ο καλύτερός του σύμμαχος είναι οι ανταγωνιστές του. Αλλά από κει και πέρα πρέπει και ο ίδιος να διορθώσει κάποια πράγματα, να συγκροτήσει μια καινούργια διαδρομή, να δείξει μια καινούργια εικόνα. Ούτε είναι αναπαλαίωση να πάρει παλιούς υπουργούς και να τους βάζει μέσα όταν ο ίδιος έχει πεισθεί ότι πιθανώς δεν είναι ικανοί» συμπλήρωσε ο κ. Λούλης.
Μιλώντας για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως σε πρώτο επίπεδο πρέπει να συνειδητοποιήσει πού έχει αδυναμίες «οι οποίες δεν είναι αυτές που συνήθως φανταζόμαστε».
«Και το να λέει τώρα για τα σπίτια, που βεβαίως κακώς διαφήμιζε τα σπίτια, δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι αλλού, είναι πιο σοβαρό. Είναι ένας χαρισματικός πολιτικός, είναι συμπαθής σαν άνθρωπος, έδωσε μια ζωντάνια στο πολιτικό σύστημα, αλλά από την άλλη μεριά είναι ένας άνθρωπος ο οποίος κάνει του κεφαλιού του, το λέω ως επικοινωνιολόγος. Δεν έχει στρατηγική. Η στρατηγική σημαίνει ότι έχω καλούς συμβούλους δίπλα μου. Δεν είναι δυνατόν κάποιος που εμφανίζεται ως σύμβουλός του να λέει φοβισμένα, εγώ δεν συμβουλεύω γιατί είναι εξαιρετικός στο θέμα της επικοινωνίας. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Δεν έχει επιτελείο δυο, τριών ανθρώπων, οι οποίοι να τον συμβουλεύουν και να τους ακούει. Δεν τους ακούει να τους αντικαταστήσει με άλλους. Δεν μπορεί να είναι και σύμβουλος του εαυτού του. Ο Κασσελάκης αυτή τη στιγμή πήρε φόρα και έτρεχε. Πράγματι έκανε κάποια πράγματα, έφερε καινούργια πράγματα, έχει μια φρεσκάδα, αλλά πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να φτιάξει επιτελείο και να φτιάξει στρατηγική» προσέθεσε ο κ. Λούλης.
«Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα ιστορικό κόμμα, το οποίο για ένα διάστημα θα μπορούσε να πει κανένας ότι ήταν και το κυρίαρχο κόμμα της μεταπολίτευσης. Η αίσθηση των ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ ήταν ότι δεν είναι δυνατόν αυτό το κόμμα να μην έχει κάποια λάμψη ή τουλάχιστον να κινείται προς ένα χώρο που να βγάζει λάμψη. Αντιμετώπισε έναν ΣΥΡΙΖΑ που πέρασε τις κρίσεις του και παρ’ όλα αυτά υπολείπεται. Ότι δεν έπαθε απόλυτη πανωλεθρία ο Ανδρουλάκης, δεν το συζητάμε, δεν έπαθε. Το ερώτημα είναι αν οι ίδιοι στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να παρουσιάσουν κάποια καινούργια εικόνα, να βρουν μια άλλη διέξοδο βλέποντας και τις αδυναμίες που εμφάνισε ο ΣΥΡΙΖΑ, να αναζητήσουν κάποιον άλλον αρχηγό. Αυτό είναι μέσα στο παιχνίδι» ανέφερε στη συνέχεια, μιλώντας για το τρίτο κατά σειρά κόμμα στην κατάταξη του εκλογικού αποτελέσματος των Ευρωελογών. «Ο καθένας μπορεί να νομίζει ότι υπάρχουν καλύτερες λύσεις από αυτές που ήδη παρουσιάζονται. Ο Ανδρουλάκης κινήθηκε στην κόψη του ξυραφιού. Μπορώ να πω ότι γλίτωσε την ακόμη πιο έντονη αντίδραση. Από κει και πέρα όμως, μπορεί να επιβιώσει ο Ανδρουλάκης» συμπλήρωσε.
Σχολιάζοντας συνολικά την κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, ο κ. Λούλης επεσήμανε πως αν γινόταν κάποια ανασύνθεση, ειδικά στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αυτό θα ήταν ένα δείγμα υγείας του συστήματος, ωστόσο το σύστημα δεν είναι υγιές. «Το σύστημα είναι άρρωστο και είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμβεί αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έχει φθαρεί ακόμα περισσότερο. Αυτό είναι φυσιολογικό για κάποια από τα μέτρα τα οποία αναγκάστηκε να πάρει και ήταν θετικά, που ήταν το ζήτημα της ισότητας των φύλων και τα άλλα τα οποία αφορούν την καθημερινότητα και άλλες λεπτομέρειες, γύρω από θέματα αλαζονείας κλπ.» είπε στη συνέχεια, ωστόσο σημείωσε πως από την άλλη πλευρά, είναι εντυπωσιακό ότι δεν ωφελείται η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα τα ισχυρότερα κόμματα.
Αναφορικά με την αύξηση των κομμάτων δεξιά της ΝΔ επισήμανε τα εξής. «Δεν νομίζω ότι τον τόπο αυτό θα τον κυβερνήσει ο κ. Βελόπουλος και ελπίζω ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Οι επιλογές μας είναι τα βασικά κόμματα, πυλώνες του συστήματος και κυρίως τα κόμματα τα οποία δεν ανήκουν ούτε στην ακραία δεξιά ούτε στην ακραία αριστερά. Κινούνται σε έναν πολύ ευρύτερο μεσαίο χώρο. Η μια μεριά είναι η κεντροδεξιά, που είναι η Νέα Δημοκρατία και τα άλλα δύο κόμματα. Εδώ πρέπει να εστιαστεί το πρόβλημα. Δηλαδή τα κόμματα της αντιπολίτευσης χρειάζονται στοιχεία νέας εικόνας, δεν ξέρω ποια, είναι δικό τους θέμα, δεν μπορώ να πω εγώ και από πλευράς της κυβέρνησης είναι λογικό να γίνουν κάποιες αλλαγές προσώπων, αλλά το πιο σημαντικό είναι να γίνουν κάποια πράγματα που να διορθώσουν και που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη. Εδώ υπάρχουν προκλήσεις γι’ αυτά τα κόμματα. Αυτοί είναι οι στυλοβάτες του συστήματος. Σε όλες τις χώρες πλέον, το ξέρουμε αυτό, υπάρχουν ακραία κόμματα και το ευτύχημα σε εμάς είναι ότι τα ακραία αυτά κόμματα δεν είναι ισχυρά» ανέφερε χαρακτηριστικά.