Ιδιωτική υγεία, φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων μεταξύ των πιθανών θυμάτων, άμεσα ή στο μέλλον όπως εξηγεί σύμβουλος εργασιακών θεμάτων
Κάθε άλλο παρά fake news είναι η επιβολή της εξαήμερης εργασίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως περιέγραψε μιλώντας στον 105,5 Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη ο σύμβουλος εργασιακών θεμάτων και γενικός διευθυντής της Epsilon HR Βασίλης Πρασσάς.
Η εξαήμερη εργασία είναι πραγματική είδηση για μεγάλες κατηγορίες και κλάδους, αφορά κυρίως τις βιομηχανίες, κατηγορία που αφορά χιλιάδες εργαζόμενους. Και είναι νόμος του κράτους, ορίζει ότι επιτρέπεται η εξαήμερη εργασία, που είναι μάλιστα «διευθυντικό δικαίωμα» του εργοδότη.
Μέχρι χτες, τι γινόταν; Μπορεί να υφίστατο εξαήμερη εργασία αλλά με το γράμμα του νόμου ήταν παράνομη, με οποιαδήποτε καταγγελία μπορούσε κάποιος να πάει στα δικαστήρια και να επιβληθούν κυρώσεις. Και η αμοιβή της, παρότι παράνομη, ήταν 30%.
Τι λέμε τώρα; Το πρώτο σκέλος είναι ότι ναι, επιτρέπεται η εξαήμερη εργασία, την οποία μπορεί να αποφασίσει ο εργοδότης και δεν έχει δικαίωμα άρνησης ο εργαζόμενος. Το δεύτερο σκέλος είναι ότι αυτή η εργασία είναι πρόσθετη, πέραν του 40ώρου. Και υπάρχει πρόσθετη αμοιβή 40%, αυτονόητο όταν υπάρχει επιπλέον εργασία.
Εκτός από τη βιομηχανία, από άλλους κλάδους ακούστηκε ότι υπήρξαν δεκάδες αιτήματα με αιτιολογία την μη εύρεση προσωπικού. Μη εύρεση προσωπικού υπάρχει και στα ξενοδοχεία, στον επισιτισμό. Αλλά εκεί η δυνατότητα απασχόλησης την έκτη ημέρα, είναι με συμφωνία εργοδοτών-εργαζόμενων, τελείως διαφορετικό το να γραφτεί ένας όρος σε μια συλλογική σύμβαση από το να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση.
Από την άλλη, δεν αναφέρεται πουθενά ότι η ρύθμιση αφορά μόνο τις βιομηχανίες, μιλάει για επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας. Έχουμε π.χ. ένα ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα που δουλεύει 24/7 (24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα). Εκεί έχει ισχύ αυτή η διάταξη. Η λέξη «βιομηχανίες» είναι λίγο «γκρίζα ζώνη». Τρεις βάρδιες έχουμε συνήθως, αλλά όχι μόνο στις βιομηχανίες.
Υπάρχει επίσης άλλη διάταξη που λέει ότι στο μέτρο εντάσσονται και επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας που δεν είναι 24/7, αλλά π.χ. 24/5 (24 ώρες την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα) και αυτή μπορεί να μπει στο μέτρο. Άλλη κατηγορία είναι τα πρατήρια καυσίμων, αν κάποιο λειτουργεί 24/7 (πολλά διανυκτερεύουν). Άλλη κατηγορία είναι τα φαρμακεία.
Ο κ. Πρασσάς απέφυγε να αποδώσει σκοπιμότητες στον τρόπο με τον οποίο είναι ασαφές το νέο νομικό πλαίσιο, αλλά παραδέχθηκε ότι «δημιουργεί προβληματισμό».