«Παρακολουθούν, συγκαλύπτουν, δεν έχουν ίχνος ντροπής: Η σημερινή αποκάλυψη του Inside Story για τους κοινούς στόχους EYΠ και Predator δεν αφήνει ίχνος αμφιβολίας για την τεράστια επιχείρηση παρακολούθησης “εχθρών” και φίλων που ενορχηστρώθηκε και εκτελέσθηκε από το σύστημα Μαξίμου», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Όπως αποκαλύπτει η δημοσιογραφική έρευνα, έναν στους τρεις στόχους του Predator τον άκουγε και επισήμως η ΕΥΠ, το ίδιο διάστημα ή κοντινό με αυτό της απόπειρας μόλυνσής τους με το κατασκοπευτικό λογισμικό», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, σχολιάζοντας ότι «κανείς δεν έχει βγει να εξηγήσει γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε υπουργούς και στελέχη της ΝΔ, δημοσιογράφους, δικηγόρους, επιχειρηματίες, έναν εφοριακό, έναν εισαγγελέα ή ακόμα και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της αστυνομίας».
«Το ρεπορτάζ αναδεικνύει ταυτόχρονα και τις μεθοδεύσεις συγκάλυψης: όποτε έβγαινε κάποιο στοιχείο στη δημοσιότητα, σταματούσε η παρακολούθηση των εμπλεκόμενων προσώπων ή άλλαζε το μέσο αυτής, όποτε οι “στόχοι” διεκδικούσαν να μάθουν τι συμβαίνει άλλαζε αστραπιαία το νομικό πλαίσιο. Επρόκειτο δηλαδή για κανονική επίθεση κατά της Δημοκρατίας. Μεθοδευμένη και άριστα συντονισμένη από το Μέγαρο Μαξίμου», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι “στόχοι” Χατζηδάκης και Μουσουρούλης θα βγουν να μιλήσουν ή θα διατηρήσουν τη στάση σιωπής που γεννάει εύλογα ερωτήματα; Ο κ. Θεοδωρικάκος θα μιλήσει για την απόπειρα εγκατάστασης Predator στο κινητό του, όπως αποκαλύπτεται σήμερα; Έχει κάποιο σχόλιο ο εκδότης του Πρώτου Θέματος κ. Καραμήτσος, ο οποίος αποτελούσε κι εκείνος στόχο παρακολούθησης, όπως σήμερα επίσης αποκαλύπτεται;», διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει με σειρά ερωτημάτων:
«Ο Γ. Μυλωνάκης, στενός συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη και πλέον υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, για ποιους λόγους “εθνικής ασφαλείας” παρακολουθείτο, όπως και η σύζυγός του; Για ποιο λόγο η ΕΥΠ είχε βάλει στο στόχαστρο τον Οικονομικό Εισαγγελέα Χρήστο Μπαρδάκη; Αν οι λόγοι ήταν υπαρκτοί, γιατί διατηρούνται στις θέσεις τους ή γιατί αναβαθμίστηκαν;
Ο πρώην γ.γ. του Μαξίμου και ανιψιός του πρωθυπουργού θα δώσει επιτέλους εξηγήσεις ή θα ασχολείται με απειλές μηνύσεων και εξωδίκων προς όποιον αναφέρεται στην εμπλοκή του;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που από την πρώτη στιγμή που εγκαταστάθηκε στο Μαξίμου, το 2019, έθεσε υπό τον έλεγχό του την ΕΥΠ, εξακολουθεί να πιστεύει (ή να ελπίζει) ότι δεν θα λογοδοτήσει για αυτό το έγκλημα κατά της Δημοκρατίας;».
Νέα στοιχεία σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών φέρνει στο φως της δημοσιότητας το insidestory.gr, αποκαλύπτοντας ότι σχεδόν ένας στους τρεις στόχους του παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού Predator τελούσε υπό ταυτόχρονη ή εν πάση περιπτώσει κοντινή χρονικά παρακολούθηση και από την ΕΥΠ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης, ο οποίος διερευνά την υπόθεση των υποκλοπών, μαζί με δύο πραγματογνώμονες που όρισε ο ίδιος –έναν καθηγητή πανεπιστημίου με αντικείμενο τη ρομποτική/μηχανοτρονική και έναν Αστυνόμο Β’ με ειδίκευση στα εφαρμοσμένα πληροφοριακά συστήματα– πέρασαν το κατώφλι της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ). Στόχος της επίσκεψης ήταν να ταυτοποιηθεί πόσοι από 116 τηλεφωνικούς αριθμούς που είχε διαπιστωθεί ότι είχαν μολυνθεί ή είχε επιχειρηθεί η μόλυνσή τους με το spyware τελούσαν υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ.
Τα 87 πρόσωπα
Τελικά, αναφέρει το δημοσίευμα, διαπιστώθηκε ότι οι αριθμοί αυτοί ανήκαν σε 87 πρόσωπα, εκ των οποίων για τα 27 είχε εκδοθεί τουλάχιστον μία διάταξη άρσης του απορρήτου τους από την ΕΥΠ. Με άλλα λόγια, σημειώνει το ρεπορτάζ, έναν στους τρεις στόχους του Predator τον άκουγε και επισήμως η ΕΥΠ – κάποιους για διάστημα δύο ολόκληρων ετών, με πρόφαση λόγους εθνικής ασφάλειας. Από αυτούς τους 27, τους 22 τους άκουγαν νομότυπα το ίδιο διάστημα ή κοντινό με αυτό της απόπειρας μόλυνσής τους με Predator.
Μεταξύ των ονομάτων της λίστας βρίσκονται και αυτά του Μανώλη Γραφάκου, του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Γιώργου Μυλωνάκη (τότε Γενικού Γραμματέα της Βουλής), του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, του Οικονομικού Εισαγγελέα Χρήστου Μπαρδάκη, του Γιάννη Ολύμπιου και του Θωμά Βαρβιτσιώτη, των δύο ιδρυτών της εταιρείας επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων V+O, του τότε υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, του Κωστή Μουσουρούλη, του Λάκη Λαζόπουλου και πολλών άλλων.