Ο νέος νόμος για την ψυχική υγεία «ολοκλήρωση ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» που ψηφίστηκε στις 30/7/2024 στην Βουλή συγκέντρωσε και δίκαια την προσοχή της κοινωνίας.
Είναι ένας νόμος που περιέχει πολλές αλλαγές και ρυθμίσεις οι οποίες αφορούν κυρίως το διοικητικό κομμάτι της οργάνωσης παροχής ψυχιατρικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Μετά την ψήφιση του πρέπει να δούμε και αν θα εφαρμοστεί και με τι ρυθμούς οι διοικητικές αυτές αλλαγές θα υλοποιηθούν. Δεν θα τοποθετηθώ για το θέμα των εξαρτήσεων καθώς έχουν ακουστεί όλες οι απόψεις υπέρ ή κατά (κυρίως κατά). Δεν μπορώ να έχω γνώμη για το αν διοικητικά το νομοσχέδιο θα βελτιώσει την ψυχική υγεία αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ψυχική υγεία υποφέρει από έλλειψη ιατρών και νοσηλευτών. Tο υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ σε σημαντικό βαθμό είναι προχωρημένης ηλικίας και αυτό είναι σαφώς αρνητικό. Υπενθυμίζω ότι η ανακοίνωση της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ www.psych.gr) αναφέρει: «Χωρίς να υποτιμάται η σημασία που έχει μια διοικητική μεταρρύθμιση δεν θεωρούμε ότι θα λύσει τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα ψυχικής υγείας στη χώρα μας, όπως είναι η τεράστια υποστελέχωση, η μεγάλη έλλειψη κλινών, η έλλειψη κοινοτικών μονάδων που θα μείωναν την επιβάρυνση των νοσοκομείων προάγοντας την πρόληψη και την επανένταξη, η ανεπαρκής πρωτοβάθμια φροντίδα ψυχικής υγείας, η υποβάθμιση της κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής, κυρίως των ψυχιατρικών νοσοκομείων κλπ.»
Όλα αυτά ισχύουν. Πρέπει επίσης η Ψυχική Υγεία να έχει έναν καινούργιο νόμο για την «Αναγκαστική νοσηλεία» και επιτέλους να αντικαταστήσει το νόμο του 1992. Η Ελλάδα του 2024 έχει μεγάλες διαφορές από το 1992 και δεν γίνεται να προχωράμε σε ένα τόσο δύσκολο πεδίο που αφορά την υγεία συμπολιτών μας με μείζονες ψυχικές διαταραχές, την προστασία της κοινωνίας από πράξεις βίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα των ψυχικά πασχόντων με εργαλεία που φτιάχτηκαν πριν 32 χρόνια.
Τέλος δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ικανοποίηση μου γιατί η χώρα μας αναγνωρίζει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι χρειάζεται να αναπτύξει Ψυχιατροδικαστικές υπηρεσίες (άρθρο 3 και 4 του παρόντος νομοσχεδίου). Τα άτομα με ψυχικές διαταραχές και ιστορικό παραβατικότητας και οι οικογένειες τους πρέπει επιτέλους να φροντιστούν. Το ίδιο ισχύει και για τους εφήβους. Η διοίκηση και η στελέχωση των Ψυχιατροδικαστικών υπηρεσιών που τόσο λείπουν από την χώρα μας πρέπει να γίνει με άτομα που γνωρίσουν το αντικείμενο και έχουν ειδικές γνώσεις και εμπειρίες Ψυχιατροδικαστικής. Ειδικοί με τέτοια εκπαίδευση υπάρχουν ευτυχώς και από τον χώρο της ψυχικής υγείας αλλά και από τον χώρο της δικαιοσύνης (βλ. και ανακοίνωση της Ελληνικής Ψυχιατροδικαστικής Εταιρείας (ΕΨΔΕ www.psychiatrodikastiki.gr).
Δρ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΟΥΖΕΝΗΣ
ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ M.Med.Sci., MRCPsych.
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ (ΨΥΧOΪΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ)
ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
e-mail:[email protected]