Χάος στα χρηματιστήρια ξεκινώντας ένα ντόμινο εκείνα του Ειρηνικού, το πρωί καθώς σημειώνουν μεγάλη πτώση στις απογευματινές συναλλαγές, εξαιτίας των δυσμενών στοιχείων για την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία τροφοδοτούν τους φόβους για ύφεση και φρενάρουν τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές.
Στη δίνη του παγκοσμίου sell-off βρίσκεται και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τιμές των μετοχών να καταγράφουν ελεύθερη πτώση, οδηγώντας την αγορά στα επίπεδα των 1.330 μονάδων.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθεί το “ξεπούλημα” των μετοχών στις διεθνείς αγορές ,τα οποία υποχωρούν εν μέσω ανησυχιών για πιθανή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.
O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 16:40, διαμορφώνεται στις 1.330,57 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 7,01%.
Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 182,45εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 7,41%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 7,30%.
Πτωτικά κινούνται μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (-10,19%), της Eurobank (-10,11%), της Aegean (-8,97%), της Viohalco (-8,74%) και της Alpha Bank (-8,07%).
Ανοδικά κινούνται μόλις 3 μετοχές, 125 πτωτικά και 9 παραμένουν σταθερές.
Άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Medicon +2,99%, ΕΛΒΕ +0,94% και Moda Bango +0,29%.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Ιντερτέκ -13,01% και Q&R -11,79%.
Τα χρηματιστήρια στο Τόκιο, τη Σεούλ και την Ταϊβάν σημειώνουν μεγάλη πτώση στις απογευματινές συναλλαγές, καθώς τα δυσμενή στοιχεία για την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες τροφοδοτούν τους φόβους για ύφεση και φενάρουν τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές.
Οι συναλλαγές ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 9.30 το πρωί (ώρα Ελλάδος) στο Τόκιο και ο ιαπωνικός δείκτης μετοχών Nikkei 225 έκανε «βουτιά» άνω του 12%.
Η είσοδος στην ιαπωνική αγορά αυτή τη στιγμή μοιάζει με το να πιάνεις «ένα μαχαίρι που πέφτει», είπε ο Kelvin Tay, περιφερειακός επικεφαλής επενδύσεων στην UBS Global Wealth Management, μιλώντας στο CNBC.
Τα σχόλιά του έρχονται καθώς ο Nikkei 225 βυθίστηκε 12,4% στη χειρότερη μέρα του από τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987.
«Ο μόνος λόγος για τον οποίο η ιαπωνική αγορά ανέβηκε τόσο έντονα τα τελευταία δύο χρόνια είναι επειδή το ιαπωνικό γεν ήταν πολύ, πολύ αδύναμο. Μόλις αντιστρέψει, πρέπει να βγεις και σωστά νομίζω ότι βγαίνουν όλοι αυτή τη στιγμή ως αποτέλεσμα αυτού», είπε ο Tay.
Το γεν, το οποίο υποχώρησε σε χαμηλό 38 ετών στα 161,99 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τον Ιούνιο, ανέστρεψε την πορεία του κατά την περίοδο πριν από τη συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας.
Ενισχύθηκε απότομα αφού η BoJ αύξησε το βασικό της επιτόκιο την περασμένη εβδομάδα σε περίπου 0,25% και αποφάσισε να περιορίσει τις αγορές ιαπωνικών κρατικών ομολόγων.
Επί του παρόντος, το γεν διαπραγματεύεται στα 144,82 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδό του έναντι του δολαρίου από τον Ιανουάριο. Το ισχυρότερο γιεν πιέζει τα ιαπωνικά χρηματιστήρια, τα οποία κυριαρχούνται σε μεγάλο βαθμό από εμπορικούς οίκους και εταιρείες με εξαγωγικό προσανατολισμό, των οποίων η ανταγωνιστικότητα διαβρώνεται.
Ο κυβερνήτης της BoJ Kazuo Ueda είχε επιθετικό τόνο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του μετά τη συνεδρίαση της τράπεζας στις 31 Ιουλίου, λέγοντας ότι «αν η οικονομία και οι τιμές κινηθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια».
Είπε επίσης ότι «υπάρχει ακόμη αρκετή απόσταση» προτού το επιτόκιο πολιτικής φτάσει σε ένα ουδέτερο επίπεδο που ούτε ψύχει, ούτε υπερθερμαίνει την οικονομία.
O Ueda είπε επίσης ότι ένα επίπεδο επιτοκίων 0,5% —η Ιαπωνία δεν το έχει δει από το 2008— δεν είναι εμπόδιο και τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.
Επισημαίνεται ότι ο ευρύτερος δείκτης Topix έχασε 10,49% στις 2.271,33 μονάδες, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex σημείωνε γύρω στις 13:19 (τοπική ώρα, 08:19 ώρα Ελλάδας) πτώση κατά 8,43% στις 19.813,83 μονάδες καθώς η γιγάντια εταιρεία μικροεπεξεργαστών TSMC έχανε 9,52%, ενώ ο KOSPI στη Σεούλ κατέγραφε πτώση 8,09% στις 2.459,81 μονάδες, με τις συναλλαγές να διακόπτονται από το αυτόματο σύστημα του χρηματιστηρίου για να περιοριστεί η αστάθεια.
Η πιο επώδυνη ημέρα από το 1987 για το Χρηματιστήριο το Τόκιο
Σφυροκόπημα και διψήφια πτώση για τις μετοχές των Mitsubishi, Mitsui, Sumitomo και Marubeni. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Nikkei 225 είχε υποχωρήσει περισσότερο από 5% και ο Topix είχε καταγράψει πτώση άνω του 6%. Κανείς δεν περίμενε ότι η Δευτέρα θα ήταν ακόμη πιο δραματική.
Η σημερινή ημέρα είναι τόσο για τον Nikkei όσο και για τον Topix η χειρότερη από το 1987 – με τις ρευστοποιήσεις να υπερβαίνουν ακόμη και εκείνες του φονικού σεισμού και της πυρηνικής καταστροφής του 2011.
Ημέρες… πανδημίας για τους άλλους δείκτες
Για την υπόλοιπη Ασία είναι η πλέον επώδυνη συνεδρίαση από τον Μάρτιο του 2020, όταν η επέλαση του Covid-19 και των lockdown έριχνε στο κρεβάτι του πόνου τις διεθνείς αγορές.
Στη Σεούλ με τους επενδυτές να τρέπονται σε φυγή από το ρίσκο, ο Kospi βυθίζεται 8,1% και ο Kosdaq είναι στο -11,71%.
Μάλιστα στο νοτικορεατικό χρηματιστήριο ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης, που διακόπτει τις συναλλαγές για 20 λεπτά, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Και για τον Kospi η σημερινή συνεδρίαση είναι η πιο δραματική από τον Μάρτιο του 2020.
Τα futures ευρωπαϊκών και αμερικανικών μετοχών αποκάλυψαν ότι τα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα ανοίξουν με απώλειες της τάξης 3%. Πράγματι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 άνοιξε με πτώση 2,9%. Βαθύ κόκκινο δείχνουν τα ταμπλό σε Λονδίνο, Φραγκφούρτη, Παρίσι, Μαδρίτη. Δύσκολα θα ξεφύγει από τη δίνη και η Αθήνα.
Τι είναι αυτό που έχει τρομάξει σε τέτοιο βαθμό τους επενδυτές διεθνώς.
Σίγουρα το κλίμα επιβαρύνεται από τις εκτιμήσεις ότι είμαστε πολύ κοντά σε μία επίθεση ευρείας κλίμακας του Ιράν και των συμμάχων του στο Ισραήλ, αφού θα είναι μία εξέλιξη που θα φέρει τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο στο χείλος ενός ολοκληρωτικού πολέμου, ο οποίος θα άνοιγε πολλαπλές πληγές.
Ωστόσο όσο και εάν αυτό φαίνεται περίεργο δεν είναι οι ζοφερές γεωπολιτικές εξελίξεις ο κύριος παράγοντας, που πυροδοτεί πανικό, αλλά ο εφιάλτης της ύφεσης.