Η Ουκρανία θέλει να δημιουργήσει μια «ουδέτερη ζώνη» στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια άνευ προηγουμένου επίθεση στις 6 Αυγούστου, με στόχο να προστατευθούν οι κάτοικοι της μεθορίου από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, ανακοίνωσε ένας Ουκρανός υπουργός.
«Η δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης στην περιοχή του Κουρσκ είναι ένα μέτρο που έχει ως στόχο να προστατευθούν οι μεθοριακές κοινότητες από τους καθημερινούς βομβαρδισμούς του εχθρού» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Ίχορ Κλιμένκο σε ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram.
«Οι κάτοικοι των κοινοτήτων που βρίσκονται στη ζώνη της αμυντικής επιχείρησης εγκαταλείφθηκαν από τη Ρωσία» και στερούνται «και τα πιο στοιχειώδη αγαθά» πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Κλιμένκο, είναι σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για να τους παρασχεθούν τρόφιμα, πόσιμο νερό, φάρμακα και άλλα προϊόντα υγιεινής.
Σχεδόν ταυτόχρονα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ ανακοίνωσε το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων στην περιοχή αυτή απ’ όπου δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έφυγαν για να γλιτώσουν. «Οι στρατιωτικές δυνάμεις μας προβλέπουν (…) να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση των αμάχων, τόσο προς τη Ρωσία όσο και προς την Ουκρανία», ανέφερε.
Από τις 6 Αυγούστου, οι ουκρανικές δυνάμεις διείσδυσαν στο Κουρσκ και κατέλαβαν εδάφη στη μεθόριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διείσδυση ξένου στρατού στο ρωσικό έδαφος μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Από την πλευρά του, ο ρωσικός στρατός ανακοινώνει σχεδόν καθημερινά ότι οι ουκρανικές απόπειρες διείσδυσης απέτυχαν και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τις δυνάμεις του να «εκδιώξουν» τους Ουκρανούς από το ρωσικό έδαφος.
Λόγω των μαχών έχουν φύγει από την περιοχή δεκάδες χιλιάδες άμαχοι και από τις δύο πλευρές των συνόρων.
Η Ουκρανία πραγματοποίησε κατά την διάρκεια νυχτερινής επιχείρησης τη μεγαλύτερη σε εύρος πολεμική επίθεση μακράς εμβέλειας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον τεσσάρων ρωσικών στρατιωτικών αεροδρομίων, δήλωσε σήμερα μια ουκρανική πηγή στον τομέα ασφαλείας.
Η επίθεση, η οποία στοχοποίησε τις αεροπορικές βάσεις στο Βορόνεζ, το Κουρσκ, το Σαβασλέικα και Μπορισογκλέμπσκ είχε στόχο να υπονομεύσει την ικανότητα της Μόσχας να χρησιμοποιεί πολεμικά αεροσκάφη για επιθέσεις με ιπτάμενες βόμβες στην Ουκρανία, δήλωσε η πηγή.
Το πρακτορείο Reuters δεν μπόρεσε άμεσα να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές τον ισχυρισμό. Η Ουκρανία εξακολουθεί να αξιολογεί την κλίμακα των ζημιών δήλωσε η πηγή.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 117 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τέσσερις τακτικούς πυραύλους που εκτόξευσε η Ουκρανία σε αρκετές περιοχές συμπεριλαμβανομένης αυτής του Κουρσκ.
Το πλήγμα των αεροδρομίων πραγματοποιείται την ώρα που τα ουκρανικά στρατεύματα προσπαθούν να προωθηθούν στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας μετά την αιφνιδιαστική επιχείρηση που εξαπέλυσαν, η οποία απέφερε τα μεγαλύτερα κέρδη στο πεδίο της μάχης από το 2022.
Από την έναρξη της εισβολής την περασμένη εβδομάδα οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περιορίσει τον αριθμό των επιθέσεων με κατευθυνόμενες βόμβες στους παραμεθόριους οικισμούς στην νοτιανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου της Ουκρανίας, είχε δηλώσει ο τοπικός περιφερειάρχης την Δευτέρα.
Ο Ρωσικός Στρατός δίνει μια άλλη οπτική
Ο Ρωσικός Στρατός ανακοίνωσε και κατά τη διάρκεια της Τετάρτης (14/8) ότι «απώθησε» ουκρανικές επιθέσεις, οι οποίες είχαν ως στόχο «διείσδυση εις βάθος» στη μεθοριακή περιοχή του Κουρσκ.
Οι ρωσικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της Αεροπορίας, drones και του Πυροβολικού, «απέκρουσαν τις απόπειρες εχθρικών ομάδων, κινούμενων με τεθωρακισμένα οχήματα να διεισδύσουν βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος και προκάλεσαν βαριές απώλειες στους Ουκρανούς», διαβεβαιώνει σε ανακοίνωσή του ο Ρωσικός Στρατός.
Γιατί οι Ρώσοι δεν μπορούν να κόψουν την ουκρανική επέλαση
Παρά τις ρωσικές διαβεβαιώσεις, φαίνεται ότι πράγματι οι Ουκρανοί έχουν καταφέρει να προχωρήσουν σημαντικά σε εδάφη που ελέγχει η Μόσχα. Αναλυτές προσπαθούν να αναλύσουν τα αίτια, μιας τροπής που προκαλεί εντύπωση σε αρκετό κόσμο.
Ωστόσο, κάποιοι δείχνουν να μην αιφνιδιάζονται. Σύμφωνα με ανάλυση του BBC, οι λόγοι αυτής της εξέλιξης που παρατηρείται τις τελευταίες εννέα ημέρες, είναι οι εξής τρεις:
- Οι Ουκρανοί φαίνεται να έχουν καλύτερη γνώση της περιοχής.
- Το Κίεβο φαίνεται να διαθέτει καλύτερα εκπαιδευμένους στρατιώτες.
- Η Μόσχα ίσως να μην έχει στείλει ακόμη τις «ειδικές δυνάμεις» της στην περιοχή, τις οποίες κρατά σε εφεδρεία.
Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί αναφέρουν -σύμφωνα με την ανάλυση του BBC- ότι η Μόσχα δεν διαθέτει τις απαραίτητες δυνάμεις για να τις στείλει στην περιοχή. Αυτό εγείρει φόβους ότι ίσως επιστρατευτούν νέοι, οι οποίοι δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για να αντιμετωπίσουν τις καλά εκπαιδευμένες ουκρανικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με την ανάλυση, υπάρχει ένας γρήγορος τρόπος για τη Ρωσία να δράσει στο Κουρσκ: να τραβήξει μονάδες από το Ντονμπάς.
Υπάρχει και ο πιο αργός: να περιμένει να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες μονάδες. Όμως, αυτό θα χρειαστεί χρόνο, γεγονός που θα βλάψει κι άλλο το προφίλ του Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού η χώρα του δέχτηκε για πρώτη φορά εισβολή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.