Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι «είμαστε πιο κοντά από ποτέ» σε μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα «αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί», καθώς οι διήμερες διαπραγματεύσεις στην Ντόχα διεκόπησαν μέχρι την επόμενη εβδομάδα.
«Δεν θέλω να το γρουσουζέψω… μπορεί να έχουμε κάτι. Αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», τόνισε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.
«Είμαστε πολύ, πολύ πιο κοντά από ό,τι πριν από τρεις μέρες. Γι’ αυτό, κάντε το σταυρό σας», συμπλήρωσε.
Ωστόσο, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Σαμί Αμπού Ζούχι, μιλώντας στο Reuters, κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μια «εσφαλμένη θετική ατμόσφαιρα», αλλά δεν έχει καμία πραγματική πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα και προσπαθεί μόνο να κερδίσει χρόνο.
Από την πλευρά του το Ισραήλ τόνισε ότι η πίεση από διεθνείς μεσολαβητές και τις ΗΠΑ θα οδηγήσουν την Χαμάς να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός για τη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων που προτάθηκε στις 27 Μαΐου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Το Ισραήλ εκτιμά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των μεσολαβητών να αποτρέψουν τη Χαμάς από την άρνησή της να αποδεχθεί μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα θα επαναληφθούν στο Κάιρο την επόμενη εβδομάδα γύρω από μια νέα αμερικανική πρόταση, τόνισε το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν σήμερα οι μεσολαβήτριες χώρες ΗΠΑ, Αίγυπτος και Κατάρ. Ωστόσο, η Χαμάς απέρριψε τους «νέους ισραηλινούς όρους».
Οι μεσολαβήτριες τρεις χώρες εκτίμησαν ότι οι δύο ημέρες συνομιλιών στη Ντόχα ήταν «εποικοδομητικές» και διεξήχθησαν σε «θετική ατμόσφαιρα».
Σήμερα, η Ουάσινγκτον υπέβαλε νέα συμβιβαστική πρόταση, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και του Κατάρ, προκειμένου να «καλυφθούν τα κενά που απομένουν» με τρόπο που επιτρέπει την ταχεία εφαρμογή μιας συμφωνίας από το Ισραήλ και τη Χαμάς. Αυτή η αμερικανική πρόταση βασίζεται σε έναν οδικό χάρτη που παρουσίασε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στα τέλη Μαΐου, και προβλέπει τρεις φάσεις για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.
Νέα συμβιβαστική πρόταση
Κατά τις διαπραγματεύσεις, οι ΗΠΑ παρουσίασαν μια νέα συμβιβαστική πρόταση, την οποία υποστήριξαν η Αίγυπτος και το Κατάρ, προκειμένου να «καλυφθούν τα κενά που απομένουν» με τρόπο που επιτρέπει την ταχεία εφαρμογή μιας συμφωνίας από το Ισραήλ και τη Χαμάς, και συνάδει με τις αρχές που έθεσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου.
Τα αγκάθια σημεία
Σύμφωνα με Reuters, τα βασικά σημεία που παραμένουν ως «αγκάθια» ούτως ώστε να επιτευχθεί μία συμφωνία στον παλαιστινιακό θύλακα, έχουν να κάνουν με:
- Την επιμονή του Ισραήλ ότι η εκεχειρία είναι δυνατή μόνο εάν καταστραφεί η Χαμάς
- Τη θέση της Χαμάς που λέει ότι θα δεχτεί μόνο μια μόνιμη και όχι προσωρινή κατάπαυση του πυρός
- Την χρονική διαδοχή απελευθέρωσης των ομήρων
- Τον αριθμό και την ταυτότητα των Παλαιστινίων αιχμαλώτων που θα απελευθερωθούν μαζί με Ισραηλινούς ομήρους
- Τον έλεγχο στα σύνορα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου
- Την ελεύθερη κυκλοφορία των Παλαιστινίων εντός της Γάζας.
Η πρώτη αντίδραση της Χαμάς
Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς μιλώντας στο Reuters μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων δήλωσε ότι, δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που συμφωνήθηκαν στις 2 Ιουλίου.
Επιπλέον πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να δημιουργήσει μια «ψεύτικη ατμόσφαιρα» και ότι δεν έχει καμία πρόθεση να τερματίσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας».
Η απάντηση της Αιγύπτου
Από την πλευρά της Αιγύπτου, μέσω του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ, δήλωσε σήμερα από την Βηρυτό, ότι «Η κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας είναι το «κλειδί» για να αποφευχθεί ένας «ολοκληρωτικός πόλεμος» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής».
Στο Ισραήλ τη Δευτέρα ο Μπλίνκεν
Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να συναντηθούν κατ’ ιδίαν τη Δευτέρα προσθέτοντας ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός της Ντόχα θα επιστρέψει στο Ισραήλ απόψε.
Επιπλέον, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν συνομίλησε σήμερα με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιαβ Γκαλάντ για την περιφερειακή αστάθεια και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, σημειώνοντας ότι οι δύο ΥΠΑΜ συζήτησαν την περιφερειακή αστάθεια και τον αυξανόμενο κίνδυνο κλιμάκωσης με το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και τις τρομοκρατικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη στη Μέση Ανατολή.
Ο Όστιν ενημέρωσε τον Γκάλαντ ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παρακολουθούν τον σχεδιασμό επιθέσεων από το Ιράν και ότι οι πληρεξούσιοι και οι δυνάμεις του έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για την προστασία του Ισραήλ και του προσωπικού και των εγκαταστάσεων των ΗΠΑ.
Η ανακοίνωση του Πενταγώνου ανέφερε επίσης ότι ο Όστιν και ο Γκάλαντ συζήτησαν επίσης την πρόοδο προς την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση όλων των απαχθέντων, συμπεριλαμβανομένων οκτώ Αμερικανών, που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα.
«Αξιακή επιταγή η απελευθέρωση ομήρων»
Από την πλευρά του ο ισραηλινός ΥΠΑΜ, μετά τη συνομιλία σε ανάρτηση στο Χ, ανέφερε ότι «Μιλήσαμε εκτενώς για τη σημασία των συνεχιζόμενων συζητήσεων για μια συμφωνία που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των απαχθέντων, του τόνισα ότι για μένα αυτό είναι μια ηθική και αξιακή επιταγή».
«Οι ενέργειες που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες, με επικεφαλής την άφιξη αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, την επίδειξη του βάθους της σχέσης μέσω του νέου πακέτου βοήθειας για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης για μια νέα μοίρα F-15 – κάνουν τον εχθρό μας να το σκεφτεί δύο φορές πριν επιχειρήσει να δράσει».
- Γαλλικά ΜΜΕ προσφεύγουν στην δικαιοσύνη κατά της πλατφόρμας Χ για παραβίαση της αρχής των «συγγενικών δικαιωμάτων»
- Κ. Καρτάλης: Οι πόλεις είναι χτισμένες για ένα κλίμα που δεν υπάρχει
- Δήλωση τ. Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου για τον θάνατο του Βαρδή Βαρδινογιάννη
- «Οι τολμηρές πρωτοβουλίες που πήρε κατά τη δημαρχία του ο Γιάννης Μπουτάρης κατέστησαν τη Θεσσαλονίκη διεθνώς αναγνωρίσιμη»
- Κώστας Υφαντής / Εποχή Τραμπ: Μια πρώτη εκτίμηση