Για το τι πρέπει να αλλάξει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών καθώς και τις επιπτώσεις της φωτιάς στην υγεία όλων όσοι διαμένουν σε περιοχές που έχουν πληγεί από αυτές μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» o Aθανάσιος Νενές, καθηγητής Ατμοσφαιρικών Διεργασιών στο Πολυτεχνείο Λωζάνης, αναφερόμενος ταυτόχρονα και στην ανάγκη δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών γύρω από τα περιαστικά δάση.
«Η κλιματική κρίση εντείνει τη συχνότητα και την ένταση των πυρκαγιών και από τη στιγμή που οι πόλεις έχουν δομηθεί έτσι ώστε να μπαίνουν μέσα και στο δάσος ή το δάσος να εισρέει ουσιαστικά στον αστικό ιστό, θα πρέπει οι κυβερνήσεις πλέον να αρχίζουν να εφαρμόζουν μέτρα, όπως αντιπυρικές ζώνες» ανέφερε χαρακτηριστικά στην δημοσιογράφο του EΡΤΝews, Χριστίνα Βίδου.
Ο κ. Νένες δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ασφαλιστική κουλτούρα που είναι ιδιαίτερα περιορισμένη στη χώρα μας λέγοντας ότι «όταν επενδύεις όλη σου τη ζωή σε ένα σπίτι, πρέπει να το ασφαλίζεις για να μη μείνεις στο δρόμο σε περίπτωση καταστροφής». Γι αυτό και κάλεσε τον κόσμο να το κάνει, όπως συμβαίνει κατά κόρον στο εξωτερικό.
Αναφορικά με το τι πρέπει να κάνει η χώρα μας στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών που κάθε χρόνο είναι μεγαλύτερης έντασης και συχνότητας τόνισε ότι η σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την προστασία των δασών και των κατοικιών.
Στην Ελβετία, για παράδειγμα, όπου διαμένει, όταν υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, οι πολίτες αποφεύγουν τα δάση και η πολιτεία εφαρμόζει αυστηρά μέτρα περιορισμού της πρόσβασης σε αυτά. Επιπλέον, όπως είπε στο εξωτερικό σε περιόδους μεγάλων θερμοκρασιών υπάρχει και η δυνατότητα μη παροχής ρεύματος για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από βραχυκύκλωμα.
Αναφερόμενος τέλος στις επιπτώσεις από την καταστροφή του δάσους και πώς αυτό θα επηρεάσει την καθημερινότητα των κατοίκων της πρωτεύουσας ο κ. Νένες επισήμανε ότι εκτός από την άνοδο της θερμοκρασίας που θα παρατηρηθεί το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και εκπομπές κάποιων ουσιών (π.χ. κάπνα) που μπορεί να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες.