Κοινές ευρωπαϊκές λύσεις στην προσφυγική κρίση προκρίνει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα. Ορατές είναι ωστόσο οι διαφορές μεταξύ “παλαιών” και “νέων” κρατών-μελών, ενώ είναι πολλοί εκείνοι που αμφισβητούν την “κουλτούρα του καλωσορίσματος”.
Όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε 11.500 πολίτες των 28 κρατών-μελών της ΕΕ από το Ίδρυμα Bertelsmann, το 87% τάσσεται υπέρ της από κοινού φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, ενώ το 79% ζητεί την “δίκαιη κατανομή των προσφύγων” μεταξύ των χωρών της Ένωσης και το 69% θεωρεί σωστό οι χώρες που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους στην προσφυγική κρίση να λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Τα στοιχεία ωστόσο από τις χώρες οι οποίες εντάχθηκαν στην ΕΕ κατά την περίοδο 2004-2009 είναι χαρακτηριστικά των διαφορών στο εσωτερικό της Ένωσης: σε αυτές τις χώρες, μόνο το 54% υποστηρίζει την δίκαιη κατανομή των ανθρώπων που ζητούν άσυλο, ενώ μεταξύ των πολιτών των “παλαιών” χωρών το αντίστοιχο ποσοστό ανεβαίνει στο 85%.
Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων πάντως φαίνεται να απέχει από την “κουλτούρα καλωσορίσματος” που προωθεί η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ. Το 50% όσων συμμετείχαν στην δημοσκόπηση αισθάνονται, όπως λένε, συχνά ξένοι στην ίδια τους τη χώρα, ενώ το 58% εκφράζει φόβο για αρνητικές επιπτώσεις του προσφυγικού στο κοινωνικό σύστημα.