Το χαλί Pazyryk είναι το παλαιότερο γνωστό χειροποίητο χαλί που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα και χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ.
Ανακαλύφθηκε το 1949 από τον Ρώσο αρχαιολόγο Sergei Rudenko κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε έναν παγωμένο ταφικό τύμβο (kurgan) στην κοιλάδα Pazyryk, στα βουνά Αλτάι της Σιβηρίας. Λόγω των συνθηκών ψύξης στο εσωτερικό του τάφου, το χαλί διατηρήθηκε σε εξαιρετική κατάσταση για πάνω από 2.500 χρόνια.
Το χαλί έχει διαστάσεις περίπου 183 x 200 εκατοστά και είναι φτιαγμένο από μαλλί. Το σχέδιό του είναι περίτεχνο, με γεωμετρικά μοτίβα και παραστάσεις αλόγων και ελαφιών, που δείχνουν τις στενές σχέσεις του πολιτισμού που το δημιούργησε με τη φύση και τον ιππικό πολιτισμό της περιοχής. Υπάρχουν ενδείξεις ότι κατασκευάστηκε από τους Σκύθες ή από έναν πολιτισμό με ανάλογες επιρροές.
Η σημασία του χαλιού Pazyryk έγκειται όχι μόνο στην καλλιτεχνική του αξία, αλλά και στη μαρτυρία που προσφέρει για την τεχνογνωσία και την πολιτιστική ζωή της εποχής. Παρέχει πληροφορίες για την τεχνική κατασκευής χαλιών εκείνης της περιόδου, καθώς και για τη χρήση του χαλιού στην καθημερινή και τελετουργική ζωή.
Σήμερα, το χαλί Pazyryk εκτίθεται στο Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη.