Αργά το απόγευμα της Παρασκευής ο Στέφανος Κασσελάκης αποχώρησε από τον χώρο του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, και μετέβη στο στρατηγείο του στον Ταύρο, καταγγέλοντας αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και αποκλεισμούς “δικών του” συνέδρων. Είχε, άλλωστε, προλειάνει το έδαφος μιλώντας για “στρατοδικεία”, “ψηφιακή νοθεία” και άλλα.
Λίγη ώρα αργότερα, τρεις βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Πέτρος Παππάς, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης και η Ραλλία Χρηστίδου δήλωσαν ότι ανεξαρτητοποιούνται, και αργά το βράδυ το επιτελείο Κασσελάκη ενημέρωνε πως το μεσημέρι του Σαββάτου θα ανακοινωθεί η ίδρυση νέου πολιτικού φορέα. Εδώ και μέρες, άλλωστε, το πρόγραμμα θέσεων του “κόμματος Κασσελάκη” είχε αναρτηθεί στο σάϊτ του πρώην προέδρου. Το πρωί του Σαββάτου την ανεξαρτητοποίησή της ανακοίνωσε και η Κυριακή Μάλαμα, φέρνοντας την Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ στους 31 βουλευτές, όσους και το ΠΑΣΟΚ.
Επί της ουσίας, όπως γράφει σε εκτενή ανάλυσή του το Libre.gr, όλα ήταν προετοιμασμένα, απλώς έπρεπε να δημιουργηθούν οι αφορμές και το επεξηγηματικό πλαίσιο της νέας διάσπασης, και ως προς αυτό συνέβαλλε αναμφίβολα και η πλειοψηφία των κομματικών οργάνων, που είχε ζυγίσει και αποφασίσει ότι είναι προτιμότερο άλλο ένα επεισόδιο διασυρμού και απαξίωσης και μία ακόμα συρρίκνωση προκειμένου να διατηρηθεί ο πολιτικός και ιδεολογικός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί, φυσικά, με το “brand”, την κρατική επιδότηση, τα γραφεία της Κουμουνδούρου, τα κομματικά ΜΜΕ και άλλα.
Οι νέοι “Συμπιλίδηδες” και η ΠΟΛ.ΑΝ του Κασσελάκη
Όσα συνέβησαν στο περιθώριο του συνεδρίου (διαβάστε το σχετικό αναλυτικό ρεπορτάζ) δεν έχουν πια σημασία. Το ερώτημα που προβάλλει αυτές τις ώρες είναι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα που το εκλογικό σώμα αποφάσισε στις κάλπες του 2023 να είναι αξιωματική αντιπολίτευση, θα βρεθεί τρίτος σε κοινοβουλευτική δύναμη, πίσω από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο εκτός από δημοσκοπικά, θα αποκτήσει έτσι και κοινοβουλευτικά τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με τις τρεις ανακοινωμένες αποχωρήσεις βουλευτών, ο ΣΥΡΙΖΑ από 35 βουλευτές θα βρεθεί με 32, μόλις έναν περισσότερο από το κόμμα του προσφάτως επανεκλεγέντα και πολιτικά ισχυρού Νίκου Ανδρουλάκη. Χρειάζονται μόνο δύο ακόμα βουλευτές που θα παίξουν τον ρόλο του “Συμπιλίδη”, όπως ο βουλευτής της Ν.Δ που έριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το 1993, στερώντας της την οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για να ακολουθήσει μαζί με άλλους τον Αντώνη Σαμαρά στην ίδρυση της “Πολιτικής Άνοιξης”. Η ιστορία ειρωνεύεται συχνά με συμπτώσεις: ο Γιώργος Συμπιλίδης ήταν βουλευτής Κιλκίς, όπως είναι και ο αποχωρήσας από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το κόμμα Κασσελάκη Πέτρος Παππάς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΟ LIBRE.GR: Βαρόμετρο ο Αποστολάκης- Τι θα ισχυριστούν οι καταγγέλλοντες τους “κλέφτες εδρών”;