Μετά από σχεδόν 1.000 ημέρες αντίστασης στη ρωσική εισβολή, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας πιέζουν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εξετάσει νέους τρόπους για να φέρει τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθώς επιδιώκουν τον τερματισμό των μαχών, μεταδίδει το Bloomberg.
Ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο και έχει δεσμευτεί για ένα γρήγορο τέλος του πολέμου. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προέτρεψε τον Πούτιν να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε μαζί του την Παρασκευή. Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Κυριακή ότι θα μιλήσει με τον Ρώσο ηγέτη όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.
Δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι γίνεται ολοένα περισσότερο εμφανές ότι ο Ζελένσκι θα πρέπει να συμβιβαστεί με τον Πούτιν, επειδή έχει καταστεί σαφές πως καμία πλευρά δεν μπορεί να εξασφαλίσει μια αποφασιστική νίκη.
Λίγο πριν την συνόδου της G-20, η οποία θα είναι η τελευταία για τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να δώσουν το πράσινο φως στην Ουκρανία για πυραυλικές επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικό έδαφος, απαντώντας στην ενίσχυση της βοήθειας που λαμβάνει η Ρωσία από τη Βόρεια Κορέα. Η ιδέα πίσω από αυτή τη στροφή είναι επίσης ότι θα βοηθήσει τον Ζελένσκι να ενισχύσει τη θέση του πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο Τραμπ, ώστε να μπορεί να προσεγγίσει τις διαπραγματεύσεις από καλύτερη αφετηρία.
Το πράσινο φως των δυτικών συμμάχων πάντως δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των Ουκρανών, επιτρέποντας μόνο τη διεξαγωγή χτυπημάτων κατά στόχων στην περιοχή του Κουρσκ, σύμφωνα με άτομα που είναι εξοικειωμένα με το θέμα, τα οποία αρνήθηκαν να κατονομαστούν, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Ο Λευκός Οίκος δεν επιβεβαίωσε την απόφαση, αλλά ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Φάινερ είπε ότι η ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων στον πόλεμο έχει κλιμακώσει τα πράγματα. “Ήμασταν ξεκάθαροι στους Ρώσους ότι θα απαντούσαμε σε αυτό”, είπε.
Ο Τζον Φάινερ, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ έλαβαν την απόφαση να επιτρέψουν στην Ουκρανία να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο ρωσικό έδαφος, λέγοντας μόνο ότι οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι «θα απαντούσαν» στην ανάπτυξη βορειοκορεατικών δυνάμεις στο Κουρσκ.
Όπως μεταδίδει το BBC, ο Φάινερ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την αλλαγή πολιτικής, ωστόσο είπε ότι «τη φωτιά άναψε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», την οποία ανέφερε ως «το κύριο ζήτημα».
Οι αναφορές για μια αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ αντιμετωπίστηκαν με κριτική από εξέχοντες Ρεπουμπλικάνους, αν και για διάφορους λόγους.
Κάποιοι, όπως ο Ρεπουμπλικανός από το Μισισιπή, Ρότζερ Γουίκερ – το υψηλόβαθμο μέλος των Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας – χαρακτήρισαν την απόφαση ως πολύ μικρή, πολύ αργά και καταδίκασαν τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν επειδή κινήθηκε πολύ αργά
Σε μια δήλωση, ο Γουίκερ είπε ότι η αλλαγή πολιτικής «δεν δικαιολογεί τη σκόπιμη αργή κίνηση των αντικειμένων και τη βοήθεια που έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο για χρήση κατά της παράνομης επίθεσης του Πούτιν».
Άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του γιου του εκλεγμένου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, κατηγόρησαν τον Λευκό Οίκο για κλιμάκωση της σύγκρουσης.
«Το στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα φαίνεται να θέλει να βεβαιωθεί ότι θα φτάσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο προτού ο πατέρας μου έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει ειρήνη και να σώσει ζωές», έγραψε στο X, πρώην Twitter.
Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι το τελευταίο μέλος του ΝΑΤΟ που θέλει να μπει στη συζήτηση. Θα παρουσιάσει την πρότασή του για πάγωμα της σύγκρουσης στις υπάρχουσες γραμμές όταν οι ηγέτες της Ομάδας των 20 συναντηθούν στο Ρίο ντε Τζανέιρο τη Δευτέρα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα σχέδιά του.
Το ξαφνικό ενδιαφέρον για μια διευθέτηση δείχνει τον ανανεωμένο επείγοντα χαρακτήρα από τους συμμάχους της Ουκρανίας που προσπαθούν να προλάβουν την επιστροφή του Τραμπ και την πιθανότητα δραστικών περικοπών στην υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.
Με τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας να μπαίνουν στη μάχη από τη ρωσική πλευρά, υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη να σταματήσει η πολεμική σύγκρουση που έφερε καταστροφή σε τεράστιες εκτάσεις της Ουκρανίας, απορρόφησε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική βοήθεια και ξένα όπλα και έχει ανατρέψει τις γεωπολιτικές σχέσεις στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο Πούτιν, ωστόσο, έχει δείξει ελάχιστη διάθεση να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας εκεχειρίας, παρά τις τεράστιες απώλειες που έχει γνωρίσει ο ρωσικός στρατός. Ο Ρώσος ηγέτης είπε στον Σολτς την προηγούμενη εβδομάδα ότι ήταν πάντα ανοιχτός σε συνομιλίες, αλλά ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια και τα εδαφικά της κέρδη. Το Κρεμλίνο είναι πιθανό να ερμηνεύσει την αυξανόμενη πίεση στον Ζελένσκι ως απόδειξη ότι η εξοντωτική στρατηγική του αποδίδει καρπούς.
Το Σαββατοκύριακο, η Ρωσία εξαπέλυσε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις πυραύλων και drone που διέκοψαν την παροχή ρεύματος και νερού.
Η Κίνα και η Βραζιλία – που θα είναι επίσης στη σύνοδο κορυφής στο Ρίο – ζητούν από τον Μάιο μια διεθνή διάσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν και οι δύο πλευρές.
Η φόρμουλα του ίδιου του Ζελένσκι για την ειρήνη βασίζεται στο να αποκτήσει η χώρα του ένα ξεκάθαρο μονοπάτι για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ καθώς και εγγυήσεις για την ασφάλεια της μέχρι να ενταχθεί.
Ο Ερντογάν θα προτείνει, αντίθετα, στον Ζελένσκι να συμφωνήσει να καθυστερήσει τις συζητήσεις για την ένταξη στη Συμμαχία για τουλάχιστον 10 χρόνια ως παραχώρηση προς τον Πούτιν, σύμφωνα με άτομα που ενημερώθηκαν για τον τρόπο σκέψης του, όπως σημειώνει το Bloomberg.
Η τουρκική πρόταση προβλέπει τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας, όπου η Ρωσία ελέγχει μεγάλα τμήματα εδάφους από το 2014. Ο Ερντογάν θα προτείνει να αναπτυχθούν διεθνή στρατεύματα εκεί ως πρόσθετη εγγύηση και ότι η Ουκρανία θα λάβει εγγυήσεις ότι οι στρατιωτικές προμήθειες θα συνεχιστούν ως αντίβαρο στη συμφωνία να μείνει εκτός ΝΑΤΟ.
Τούρκοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι μια τέτοια πρόταση θα είναι δύσκολο να γίνει δεκτή από την Ουκρανία, αλλά πιστεύουν ότι είναι η πιο ρεαλιστική προσέγγιση. Στόχος είναι να μετατεθεί η συζήτηση για τη μακροπρόθεσμη μοίρα των κατεχόμενων εδαφών, ώστε όλες οι πλευρές να επικεντρωθούν πρώτα στην εξασφάλιση μιας σταθερής εκεχειρίας.
Η συνολική φόρμουλα μπορεί να είναι ελκυστική σε ορισμένους από τους συμμάχους του Κιέβου που φοβούνται ότι η πλήρης ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα κινδύνευε να τους φέρει σε άμεση σύγκρουση με το Κρεμλίνο.
Η δυτική σκέψη έχει αλλάξει από τότε που τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας εμφανίστηκαν στο μέτωπο για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις του Πούτιν και αυτό διαμόρφωσε τις απόψεις του Μπάιντεν σχετικά με το ενδεχόμενο να επιτραπούν πυραυλικές επιθέσεις μέσα στη Ρωσία. Οι εκτιμήσεις ορισμένων χωρών της G-20 δείχνουν ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε τελικά να στείλει στη Ρωσία έως και 100.000 στρατιώτες.
Από την πλευρά του ο Ο Ερντογάν ελπίζει ότι θα μπορέσει να καταφέρει να πείσει τον Ζελένσκι να παρευρεθεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, καθώς έχει ενημερωθεί για πληροφορίες που δείχνουν ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χάσει πολύ περισσότερα εδάφη τους επόμενους μήνες, εκτός αν σταματήσουν οι μάχες, σύμφωνα με τους ανθρώπους που ενημερώθηκαν για τον τρόπο σκέψης του. Αλλά αυτή η προοπτική δίνει επίσης στον Πούτιν ένα κίνητρο να συνεχίσει τον πόλεμο.
“Ανεξάρτητα από το τι λέει ο Πούτιν, δεν θέλει ειρήνη και δεν είναι έτοιμος να τη διαπραγματευτεί”, είπε ο Μακρόν μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν φύγει για το Ρίο. “Η πρόθεση του Πούτιν είναι να εντείνει τον πόλεμο, το βλέπουμε εδώ και εβδομάδες”.
Βασικός άγνωστος Χ πώς θα αντιδράσει η Ρωσία σε περίπτωση αν δεχθεί αιματηρό πλήγμα
Πρόκειται για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Οι συγκεκριμένοι μπορούν να πλήξουν στόχους που βρίσκονται ως 300 χιλιόμετρα μακριά. Όπως φαίνεται στον χάρτη είναι η περιοχή εντός Ρωσίας που εκτείνεται από τα ουκρανικά σύνορα ως την διακεκομμένη λευκή γραμμή ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν φτάσουν έως τη Μόσχα. Οι κόκκινες πινέζες αποτυπώνουν τους πιθανούς ρωσικούς στρατιωτικούς και παραστρατιωτικούς στόχους που βρίσκονται εντός της εμβέλειας αυτής, με βάση τους ειδικούς αναλυτές, οι οποίοι πάντως επισημαίνουν ότι η Ρωσία έχει φροντίσει να απομακρύνει από τον περασμένο Απρίλιο όλα τα στρατηγικής σημασίας αεροσκάφη ή όπλα της που χρησιμοποιεί για τις επιθέσεις κατά της Ουκρανίας.
Στην ερώτηση που δέχθηκε η επικεφαλής των διεθνών ειδήσεων του ΕΡΤΝews, Aννα Παπασωτηρίου, για το αν μπορεί η Ουκρανία με αυτούς τους πυραύλους να αλλάξει τον ρου του πολέμου η απάντηση που έδωσε ήταν ότι «είναι δύσκολο να απαντηθεί, γιατί δεν ξέρουμε πόσους έχει ήδη, πόσους θα πάρει και πότε θα τους πάρει και αν θα επαρκούν για να συνεχίσει και τον πόλεμο επί εδάφους της».
Στο αν έχουμε κλιμάκωση δεδομένου ότι το Κρεμλίνο από κοινού με τη Βόρεια Κορέα και το περιβάλλον Τραμπ, προειδοποιούν για κίνδυνο τρίτου παγκοσμίου πολέμου η δημοσιογράφος επεσήμανε ότι «ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει πάψει προ καιρού να πιστεύει στις προειδοποιήσεις αυτές της Ρωσίας και στην παρούσα φάση θεωρεί ότι στρατιωτικά, αν και ο στρατός της προελαύνει, είναι αποδυναμωμένη έπειτα από 3 χρόνια πολέμου. Είναι ο λόγος που στρατολόγησε βορειοκορεάτες στρατιώτες και είναι και ο λόγος που δεν θα επιδιώξει να εμπλακεί σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ. Αλλά το ρίσκο είναι υψηλό, γιατί σε αντίθεση με τα F-16 και τα άρματα μάχης Abrams, τώρα μιλάμε για πυραύλους που θα χρησιμοποιηθούν εντός ρωσικού εδάφους και αυτό από μόνο του αρκεί. Βασικός άγνωστος Χ είναι πώς θα αντιδράσει η Ρωσία σε περίπτωση που δεχθεί αιματηρό πλήγμα.ω