Η χρήση από την Ουκρανία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, θα σημάνει μια ριζική κλιμάκωση της σύγκρουσης, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το υπουργείο αναφέρει ότι μια τέτοια ενέργεια θα άλλαζε θεμελιωδώς την φύση του πολέμου και θα πυροδοτούσε μια «επαρκή και απτή» απάντηση από τη Ρωσία.
Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει νέα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία εάν το Κίεβο πλήξει τη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλής) Βιτσισλάβ Βολόντιν.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε την Κυριακή το πράσινο φως στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει παρόμοια όπλα σε επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.
Ο Βολόντιν δεν παρουσίασε περισσότερες λεπτομέρειες για τα νέα οπλικά συστήματα και είπε ότι η Ουκρανία ήδη πλήττει τη Ρωσία χρησιμοποιώντας παρόμοιους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Είπε ωστόσο ότι η επέκταση της χρήσης τους θα «καταστρέψει πλήρως τις ρωσο- αμερικανικές σχέσεις».
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο και αυτό μετά τις ΗΠΑ να δώσει το πράσινο φως στην Ουκρανία για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που επικαλούνται πηγή από το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο.
Ήδη ο σκιώδης υπουργός άμυνας των Συντηρητικών Τζέιμς Κάρτλιτζ σε συνέντευξη του νωρίς το πρωί δήλωσε πως ελπίζει ότι η απόφαση των ΗΠΑ θα ωθήσει τη βρετανική κυβέρνηση να κάνει το ίδιο.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός σερ Κιρ Στάρμερ στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ, πριν από τις αμερικανικές εκλογές, στις αρχές Σεπτεμβρίου είχε θέσει το θέμα στον πρόεδρο Μπάιντεν ο οποίος όμως τότε είχε αρνηθεί να δώσει την συγκατάθεση του.
Μερικές μέρες αργότερα ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και πέντε πρώην υπουργοί Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ αυτών ο Γκραντ Σαπς και ο Μπεν Γουάλς είχαν ζητήσει από τον Βρετανό πρωθυπουργό να επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει βρετανικούς βαλλιστικούς πυραύλους παρά τις τότε αντιρρήσεις του Τζον Μπάιντεν.
Σε σημερινές του δηλώσεις ο σερ Κιρ Στάρμερ, καθ’ οδόν προς τη σύνοδο των G20 στη Βραζιλία, από τη μια υπογράμμισε πως δεν έχει πρόθεση να συνομιλήσει με τον Πούτιν όπως έκανε πριν από μερικές μέρες ο Γερμανός Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς και από την άλλη τόνισε πως «πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία».
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι αν οι ΗΠΑ επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικής κατασκευής όπλα για να πλήξει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος, τότε αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της έντασης και θα βαθύνει την ανάμειξη των ΗΠΑ στη σύγκρουση.
Αν επιβεβαιωθεί επισήμως από την Ουάσινγκτον ότι ο Τζο Μπάιντεν έδωσε έγκριση στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος, η έγκριση αυτή θα οδηγήσει «σε μια θεμελιωδώς νέα κατάσταση όσον αφορά την ανάμειξη των ΗΠΑ σε αυτήν τη σύγκρουση», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι η αμερικανική απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ρίχνει λάδι στη φωτιά και επιδιώκει να κλιμακώσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε χθες, Κυριακή, το βράδυ στο AFP την ανακοίνωση από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Τζο Μπάιντεν έδωσε την έγκριση αυτή στο Κίεβο, σε μια σημαντική στρατηγική αλλαγή πολιτικής μερικές εβδομάδες μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και ύστερα από νέο σαββατοκύριακο μαζικών και φονικών ρωσικών πληγμάτων στην Ουκρανία.
Παράλληλα και το Reuters μετέδωσε χθες επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους και πηγή που είναι ενήμερη για την απόφαση, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήττει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος με αμερικανικής κατασκευής όπλα.
Τον Σεπτέμβριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι ένα τέτοιο πράσινο φως από τη Δύση «δεν θα σήμαινε τίποτα λιγότερο από άμεση εμπλοκή των χωρών του NATO στον πόλεμο στην Ουκρανία».
–Το Κρεμλίνο ελπίζει σε εξομάλυνση της κατάστασης στην Αμπχαζία-
Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας σημείωσε επίσης σήμερα ότι το Κρεμλίνο ελπίζει σε ταχεία εξομάλυνση της κατάστασης στην Αμπχαζία, μια υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας, όπου διαδηλωτές κάνουν κατάληψη στο κτίριο του κοινοβουλίου από την Παρασκευή.
Διαδηλωτές εισέβαλαν στο συγκρότημα του κοινοβουλίου την Παρασκευή και αξιώνουν την παραίτηση του προέδρου της περιοχής λόγω μιας μη δημοφιλούς επενδυτικής συμφωνίας με τη Μόσχα.