Αυξάνεται η πίεση προς τις χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, καθώς σήμερα εισέρχονται στην τελευταία προγραμματισμένη ημέρα συνομιλιών χωρίς ορατή πρόοδο στους κύριους στόχους τους.
Από την αρχή, η COP29 αφορούσε τη χρηματοδότηση του κλίματος – χρήματα που τα πλούσια κράτη είναι υποχρεωμένα να πληρώσουν στις αναπτυσσόμενες χώρες για να καλύψουν ζημιές που προκύπτουν από ακραία καιρικά φαινόμενα και για να βοηθήσουν αυτά τα έθνη να προσαρμοστούν σε έναν πλανήτη που θερμαίνεται.
Οι ειδικοί υπολογίζουν το ποσό σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως, αλλά τα προσχέδια κειμένων που προέκυψαν την Πέμπτη μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες συνομιλιών εξόργισαν τον αναπτυσσόμενο κόσμο αφήνοντας ουσιαστικά κενή την οικονομική δέσμευση.
Οι συνομιλίες συχνά καταλήγουν σε παράταση, καθώς τα πλουσιότερα έθνη πιέζονται να πληρώσουν για τις επιπτώσεις που προκαλούνται σε μεγάλο βαθμό από τις εκπομπές τους από αιώνες καύσης ορυκτών καυσίμων.
Ο καθυστερημένος τερματισμός προσθέτει επίσης πίεση στο Αζερμπαϊτζάν, το πλούσιο σε πετρέλαιο έθνος που προεδρεύει της φετινής COP ή της Διάσκεψης των Μερών.
Σε μια δήλωση αργά την Πέμπτη, η προεδρία προσπάθησε να δώσει έναν αισιόδοξο τόνο, λέγοντας ότι τα περιγράμματα ενός δημοσιονομικού πακέτου «αρχίζουν να διαμορφώνονται» και υποσχέθηκε νέα προσχέδια κειμένων την Παρασκευή.
«Η COP29 προτρέπει όλα τα μέρη να δεσμευτούν επειγόντως και εποικοδομητικά προκειμένου να φτάσουμε στο φιλόδοξο αποτέλεσμα που όλοι χρειαζόμαστε», ανέφερε η δήλωση.
Απογοητευμένοι εκπρόσωποι περιμένουν να δουν ένα νέο προσχέδιο συμφωνίας. Καθώς οι διαπραγματευτές, οι παρατηρητές και οι εκπρόσωποι των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών περίμεναν τη δημοσιοποίηση ενός νέου σχεδίου κειμένου την Παρασκευή, πολλοί είπαν ότι ήταν απογοητευμένοι από τις μέχρι στιγμής συνομιλίες.
«Καμία συμφωνία δεν είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία», δήλωσε η Χάριετ Σινγκ της ομάδας υπεράσπισης του κλίματος, Fossil Fuel Non Proliferation Treaty. Η Σινγκ είπε ότι το βασικό εμπόδιο είναι η απροθυμία των πλούσιων χωρών να πουν πόσα είναι διατεθειμένα να πληρώσουν για τη μετάβαση των χωρών από τα ορυκτά καύσιμα και την καθαρή ενέργεια, την προσαρμογή στην ξηρασία, τις καταιγίδες σε μια ακραία ζέστη και να πληρώσουν για τις απώλειες και τις ζημιές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.
Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες αναφέρουν το ποσό που απαιτείται σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως. «
Τα πράγματα είναι απολύτως κολλημένα», είπε. «Είναι κακή πίστη στις διαπραγματεύσεις από τις ανεπτυγμένες χώρες». Ο Μπράιτον Κοντ, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Μπελίζ, είπε ότι υπάρχει μεγάλη απογοήτευση από τους συμμετέχοντες στις συνομιλίες για το κλίμα.
«Απλώς περιμένω να δω εάν αυτός (ο στόχος για τη χρηματοδότηση του κλίματος) θα παρουσιαστεί πραγματικά», είπε. «Χρόνο με το χρόνο οι άνθρωποι μας έρχονται εδώ και χορεύουμε αυτόν τον χορό και παίζουμε αυτό το παιχνίδι.
Κανείς δεν έρχεται εδώ από ενθουσιασμό, ερχόμαστε γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή. Επειδή δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτή τη διαδικασία να αποτύχει”, δήλωσε ο ακτιβιστής του Τόνγκα για το κλίμα Τζόζεφ Σίκουλου με την περιβαλλοντική ομάδα 350.org.
“Τίποτα λιγότερο από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε επιχορηγήσεις ετησίως δεν θα είναι αρκετό για να δούμε αυτούς που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή σε μια δίκαιη μετάβαση σε ασφαλές, δίκαιο μέλλον». «
«Χαστούκι για το κείμενο να μην περιλαμβάνει οικονομικά μεγέθη».
Την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της COP29 Μουχτάρ Μπαμπάγιεφ συγκάλεσε μια Κουρουλτάι – μια παραδοσιακή συνάντηση του Αζερμπαϊτζάν – όπου οι διαπραγματευτές μίλησαν για να ακούσουν όλες τις πλευρές. Υποσχέθηκε να βρει «έναν τρόπο για μελλοντικές επαναλήψεις» της συμφωνίας.
Ο Χουάν Κάρλος Μοντερέι Γκόμεζ από τον Παναμά είπε ότι «η έλλειψη διαφάνειας δέσμευσης είναι σαν ένα χαστούκι στο πρόσωπο για τους πιο ευάλωτους».
«Είναι απλώς απόλυτη ασέβεια προς εκείνες τις χώρες που φέρουν το κύριο βάρος αυτής της κρίσης», είπε. «Οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια με τη ζωή μας και να θέσουν στο τραπέζι μια σοβαρή ποσοτικοποιημένη οικονομική πρόταση».
Άλλοι τομείς που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση περιλαμβάνουν δεσμεύσεις για τη μείωση των ορυκτών καυσίμων που προκαλούν τη θέρμανση του πλανήτη και τον τρόπο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Αλλά είδαν λίγη κίνηση. Τα ευρωπαϊκά έθνη και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν τη δέσμη προτάσεων επειδή δεν ήταν αρκετά ισχυρή επαναλαμβάνοντας την έκκληση του περασμένου έτους για μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Ποντέστα είπε ότι ήταν έκπληκτος που «δεν υπάρχει τίποτα που να προωθεί τα… αποτελέσματα που συμφωνήσαμε πέρυσι στο Ντουμπάι».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η μεγαλύτερη ιστορική πηγή εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, έχουν παίξει ελάχιστο ρόλο στις συνομιλίες καθώς προετοιμάζονται για άλλη μια προεδρία υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.
Μέρες νωρίτερα, οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες συναντήθηκαν στη Βραζιλία και δεν ανέφεραν την έκκληση για μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ήταν σε εκείνη τη συνάντηση, είπε ότι η επίσημη γλώσσα είναι άλλο πράγμα, αλλά η πραγματικότητα είναι άλλο.
«Δεν θα υπάρχει τρόπος» ο κόσμος να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου «αν δεν υπάρξει σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων», δήλωσε ο Γκουτέρες σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.