Η Ρωσία επιλέγει τους στόχους που θα πλήξει στην Ουκρανία και μεταξύ αυτών ενδέχεται να περιληφθούν “κέντρα λήψης αποφάσεων” στο Κίεβο, σε απάντηση στη χρήση από την Ουκρανία δυτικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει βαθιά το ρωσικό έδαφος, προειδοποίησε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Πούτιν, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστάνα, πρόσθεσε ότι η παραγωγή προηγμένων πυραυλικών συστημάτων της Ρωσίας είναι δεκαπλάσια από αυτή του ΝΑΤΟ και τόνισε ότι η Μόσχα σκοπεύει να την ενισχύσει ακόμη περισσότερο.
Εξάλλου ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι η Μόσχα έπληξε στη διάρκεια της νύκτας 117 στόχους στην Ουκρανία με 90 πυραύλους και 100 drones, εξηγώντας ότι “πρόκειται για μια απάντηση στις συνεχείς επιθέσεις (σ.σ. του Κιέβου) εναντίον του εδάφους μας με αμερικανικής κατασκευής πυραύλους ATACMS”.
Μέχρι στιγμής το Κίεβο προστατεύεται ιδιαίτερα από συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά ο Πούτιν είπε ότι ο υπερηχητικός πύραυλος της Ρωσίας Oreshnik, τον οποίο εκτόξευσε η Μόσχα για πρώτη φορά την προηγούμενη εβδομάδα εναντίον ουκρανικής πόλης, δεν μπορεί να αναχαιτιστεί.
«Φυσικά θα απαντήσουμε στα συνεχιζόμενα πλήγματα με μεγάλου βεληνεκούς δυτικής κατασκευής πυραύλους εναντίον του ρωσικού εδάφους, όπως το έχουμε ήδη πει, περιλαμβανομένης της δυνατότητας να συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε τον Oreshnik σε συνθήκες μάχης, όπως έγινε στις 21 Νοεμβρίου», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος από την Αστάνα του Καζακστάν όπου βρίσκεται.
«Αυτή τη στιγμή το υπουργείο Άμυνας και το γενικό επιτελείο στρατού επιλέγουν τους στόχους που θα πληγούν στο ουκρανικό έδαφος. Μπορεί να είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αμυντικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις ή κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο», εξήγησε ο ίδιος.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία εκτόξευσε για πρώτη φορά στις 19 Νοεμβρίου αμερικανικής κατασκευής πυραύλους ATACMS εναντίον του δυτικού τμήματος της ρωσικής επικράτειας. Το γεγονός αυτό ώθησε τη Μόσχα να απαντήσει δύο ημέρες αργότερα πλήττοντας την πόλη Ντνίπρο της Ουκρανίας με τον νέο υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik.
Έκτοτε η Ρωσία καταγγέλλει ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε και πάλι πυραύλους ATACMS εναντίον της περιφέρειας Κουρσκ στις 23 και τις 25 Νοεμβρίου.
Παράλληλα ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η παραγωγή προηγμένων πυραυλικών συστημάτων της Ρωσίας είναι δεκαπλάσια από αυτή του ΝΑΤΟ και τόνισε ότι η Μόσχα σκοπεύει να την ενισχύσει ακόμη περισσότερο.
Οι σημερινές ρωσικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών ενεργειακών υποδομών προκάλεσαν διακοπή της ηλεκτροδότησης για τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε τρεις δυτικές περιφέρειες της Ουκρανίας, σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από το μέτωπο, ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.
Εξαιτίας των επιθέσεων διακόπηκε η ηλεκτροδότηση 523.000 καταναλωτών στην περιφέρεια του Λβιβ, περίπου 215.000 στην περιφέρεια του Βολίν και άνω των 280.000 στην περιφέρεια του Ρίβνε, ανέφεραν οι κυβερνήτες τους μέσω του Telegram.
Η μεγάλης έκτασης σημερινή ρωσική επίθεση εναντίον ουκρανικών ενεργειακών υποδομών «κατέφερε σκληρό πλήγμα, ενώ έγινε χρήση πολλών πυρομαχικών διασποράς», δήλωσε στο Ρόιτερς πηγή στο ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας.
Η Ρωσία σφυροκοπεί την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών υποδομών, από την έναρξη της εισβολής της στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022 και κλιμάκωσε τις επιδρομές της καθώς πλησιάζει πλέον ο χειμώνας, βάζοντας στο στόχαστρο ειδικά ενεργειακές υποδομές.
Στα μέτωπα, η Μόσχα συνεχίζει παράλληλα να επισωρεύει εδαφικά κέρδη, καθώς ο ουκρανικός στρατός μοιάζει εξαντλημένος, ενώ δεν απομένουν ούτε δυο μήνες ωσότου αναλάβει την εξουσία ο Ρεπουμπλικάνος εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Χθες Τετάρτη η κυβέρνηση του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν κάλεσε το Κίεβο να μειώσει στα 18 έτη το όριο ηλικίας των στρατευσίμων, από τα 25 σήμερα, για να επιστρατευτούν περισσότεροι και να αντιμετωπιστεί η ολοένα οξύτερη έλλειψη προσωπικού, με φόντο τη ρωσική προέλαση στα πεδία των μαχών.