Τις πρώτες βραδινές ώρες σήμερα αναμένεται να αποφανθεί η γαλλική Εθνοσυνέλευση επί της πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ και σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις αναμένεται να την εγκρίνει.
Η σχετική συζήτηση, όπως έχει ανακοινωθεί, θα ξεκινήσει στις 17. 30 ώρα Ελλάδας και σε πρώτη φάση θα αφορά και τις δύο προτάσεις μομφής που έχουν υποβληθεί: μία από την πλευρά του Νέου Λαϊκού Μετώπου της Αριστεράς και μία από το ακροδεξιό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν. Θα ακολουθήσει η σχετική συζήτηση και στη συνέχεια θα τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση μομφής που φέρει τον μεγαλύτερο αριθμό υπογραφών, δηλαδή αυτή των κομμάτων της αριστεράς.
Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει κάποια στιγμή μετά τις 19:00 τοπική ώρα. Οι βουλευτές θα έχουν στη διάθεσή τους 45 λεπτά για να ψηφίσουν – μπορούν είτε να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας είτε να απέχουν, αλλά δεν μπορούν να ψηφίσουν «όχι».
Απαιτούνται 288 ψήφοι για να εγκριθεί η πρόταση και να καταρρεύσει η κυβέρνηση.
Συνολικά, περισσότεροι από 320 βουλευτές έχουν ήδη δεσμευτεί ότι θα ψηφίσουν υπέρ της δυσπιστίας – επομένως, ακόμη και αν μια χούφτα αλλάξει γνώμη, η πρόταση θα πρέπει να συγκεντρώσει περισσότερο από το απαιτούμενο σύνολο.
Με δεδομένο ότι η Μαρίν Λεπέν έχει ξεκαθαρίσει πως το κόμμα της θα την υπερψηφίσει, οδηγώντας στην πτώση της κυβέρνησης, δεν φαίνεται πιθανό να απαιτηθεί ψηφοφορία και επί της πρότασης μομφής του δικού της κόμματος. Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι στη συνέχεια, το βέβαιο είναι ότι τον πρώτο λόγο θα τον έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος οφείλει να διορίσει εκ νέου πρωθυπουργό και να προχωρήσει μαζί του στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Με δεδομένη την ελευθερία κινήσεων του Γάλλου προέδρου στο θέμα αυτό το ερώτημα που κυριαρχεί είναι αν είναι εφικτή στην παρούσα φάση η συγκρότηση μίας νέας κυβέρνησης που δεν θα κινδυνεύει να πέσει έπειτα από νέα πρόταση μομφής, με άλλα λόγια που θα διαθέτει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Ο πρώην πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, νυν επικεφαλής της παράταξης που στηρίζει τον πρόεδρο Μακρόν, δήλωσε σήμερα ότι αυτό είναι εφικτό να συμβεί αν συμπορευτούν με τα κόμματα της λεγόμενης προεδρικής πλειοψηφίας οι Σοσιαλιστές (που σήμερα αναμένεται να υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής) και οι Ρεπουμπλικάνοι, (που θα την καταψηφίσουν}.
Σε ό,τι αφορά το μείζον πρόβλημα της έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού της Γαλλίας για το 2025 δύο είναι τα πιθανά σενάρια: Το πρώτο είναι να σχηματιστεί μία νέα κυβέρνηση που με συνοπτικές διαδικασίες θα τον εγκρίνει και το δεύτερο σενάριο είναι, έπειτα από απόφαση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, να μην καταρτιστεί -μέχρι νεωτέρας- νέος προϋπολογισμός και να συνεχίσει να λειτουργεί το κράτος έχοντας ως οροφή εσόδων και δαπανών αυτές του 2024.
Τα σενάρια για την επόμενη μέρα
Δεν αναμένονται εκπλήξεις στην ψηφοφορία, καθώς οι επιπτώσεις είναι πολύ μεγάλες, τόνισε η ανταποκρίτρια του ΕΡΤNews στη Γαλλία, Θωμαΐδα Παπαϊωάννου.
Ο Μακρόν είναι στο προεδρικό αεροπλάνο και αναμένεται να φτάσει στο Παρίσι την ώρα που θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της (1ης) πρότασης μομφής.
Μετά τα αποτελέσματα, ο Μπαρνιέ θα συναντήσει τους υπουργούς του στο πρωθυπουργικό του γραφείο. Δεν έχει γίνει γνωστό αν ο Μπαρνιέ θα συναντήσει τον Μακρόν σήμερα το βραδυ ή αυριο το πρωί για να δώσει την παραίτησή του ώστς να σχηματοστεί υπηρεσιακή, στην περίπτωση που πέσει η κυβέρνηση.
Το μεγάλο ερώτημα όλων είναι πού θα οδηγήσει αυτή η βαθιά πολιτική κρίση, με τους πολίτες να βρίσκονται σε κλίμα αβεβαιότητας. Το χειρότερο σενάριο είναι να βγει μια κυβέρνηση μέχρι τον Ιούνιο του 2025 και μετά να πάνε για νέες βουλευτικές εκλογές.
Αλλά το χειρότερο από όλα, είναι ότι η Γαλλία πρέπει να έχει νέο προϋπολογισμό, προσαρμοσμένο σε μια δύσκολη λιτότητα που πρέπει να λάβει η νέα κυβέρνηση. Γιατί η χώρα φέρει μεγάλο χρέος, κυρίως μεγάλο έλλειμμα.
Σε «αχαρτογράφητα νερά» η Γαλλία
Σε «αχαρτογράφητα νερά» κινείται η Γαλλία, με μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση να βυθίζει τη χώρα στην αβεβαιότητα και την Ευρώπη στην ανησυχία. Η συζήτηση επί της πρότασης μομφής, η οποία θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της κυβέρνησης Μπαρνιέ, βρίσκεται σε εξέλιξη, με τον Γάλλο πρωθυπουργό να προειδοποιεί για επιδείνωση της κατάστασης σε πολιτικό, χρηματοοικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Σενάριο φαντασίας χαρακτήρισε ο Εμάνουελ Μακρόν το ενδεχόμενο παραίτησής του, την ώρα που εντείνονται οι ζυμώσεις για υπηρεσιακό πρωθυπουργό.
Η συζήτηση στο γαλλικό κοινοβούλιο, σε πρώτη φάση θα αφορά και τις δύο προτάσεις μομφής που έχουν υποβληθεί: μία από την πλευρά του Νέου Λαϊκού Μετώπου της αριστεράς και μία από το ακροδεξιό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν.
Θα ακολουθήσει η σχετική συζήτηση και στη συνέχεια θα τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση μομφής που φέρει τον μεγαλύτερο αριθμό υπογραφών, δηλαδή αυτή των κομμάτων της αριστεράς. Με δεδομένο ότι η Μαρίν Λεπέν έχει ξεκαθαρίσει πως το κόμμα της θα την υπερψηφίσει, οδηγώντας στην πτώση της κυβέρνησης, δεν φαίνεται πιθανό να απαιτηθεί ψηφοφορία και επί της πρότασης μομφής του δικού της κόμματος. Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι στη συνέχεια, το βέβαιο είναι ότι τον πρώτο λόγο θα τον έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος οφείλει να διορίσει εκ νέου πρωθυπουργό και να προχωρήσει μαζί του στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Με δεδομένη την ελευθερία κινήσεων του Γάλλου προέδρου στο θέμα αυτό, το ερώτημα που κυριαρχεί είναι αν είναι εφικτή στην παρούσα φάση η συγκρότηση μίας νέας κυβέρνησης που δεν θα κινδυνεύει να πέσει έπειτα από νέα πρόταση μομφής, με άλλα λόγια που θα διαθέτει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.
Ο πρώην πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, νυν επικεφαλής της παράταξης που στηρίζει τον πρόεδρο Μακρόν, δήλωσε σήμερα ότι αυτό είναι εφικτό να συμβεί αν συμπορευτούν με τα κόμματα της λεγόμενης προεδρικής πλειοψηφίας οι Σοσιαλιστές (που σήμερα αναμένεται να υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής) και οι Ρεπουμπλικάνοι, (που θα την καταψηφίσουν).
Σε ό,τι αφορά το μείζον πρόβλημα της έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού της Γαλλίας για το 2025 δύο είναι τα πιθανά σενάρια: Το πρώτο είναι να σχηματιστεί μία νέα κυβέρνηση που με συνοπτικές διαδικασίες θα τον εγκρίνει και το δεύτερο σενάριο είναι, έπειτα από απόφαση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, να μην καταρτιστεί -μέχρι νεωτέρας- νέος προϋπολογισμός και να συνεχίσει να λειτουργεί το κράτος έχοντας ως οροφή εσόδων και δαπανών αυτές του 2024.
Η πολιτική και οικονομική αστάθεια βυθίζει στην αβεβαιότητα τους ισχυρούς της ΕΕ
Ένα βήμα πριν από την κατάρρευση βρίσκεται η Γαλλία και χωρίς προοπτική για άμεση έξοδο από την πολιτική αστάθεια στην οποία έχει βυθιστεί και η οποία παρασύρει σε αβεβαιότητα και τα δημοσιονομικά της. Ο κίνδυνος να αποδυναμωθεί η επιρροή της εντός της ΕΕ είναι ορατός και συνάμα γίνεται πολύ σοβαρός αν συνυπολογίσει κανείς ότι αντιμέτωπη με αντίστοιχη πολιτική κρίση και οικονομικές προκλήσεις είναι και η Γερμανία (πρόωρες εκλογές τέλη Φεβρουαρίου).
Ο γαλλογερμανικός άξονας έδειχνε καιρό απορυθμισμένος, αλλά το γεγονός ότι και τα δύο μέρη του είναι πλέον απασχολημένα με εσωτερικά προβλήματα δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για την Ευρώπη.
Σε σχεδόν δύο μήνες αναλαμβάνει πρόεδρος ο Τραμπ και μαζί του έρχονται κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν εκτός από τον εμπορικό πόλεμο, στην ασφάλεια της Ευρώπης και στους δύο πολέμους που έχει στα σύνορά της – πόλεμος σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία – και σε μία νέα αλλά γνώριμη εστία έντασης στη Γεωργία, όπου βαθαίνει επικίνδυνα η πολιτική κρίση εξαιτίας των αντι-δυτικών θέσεων της κυβέρνησης.
Η ΕΕ λοιπόν δεν έχει την πολυτέλεια να παρακολουθεί ως παρατηρητής τις εξελίξεις. Πρέπει να συμμετέχει σε αυτές με ισχυρή ηγεσία και ενιαίο μέτωπο. Ειδικά τώρα, που η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, διότι γνωρίζει ότι αν δείξει αδυναμία, ρισκάρει να χάσει τις σφαίρες επιρροής της από την Γεωργία ως την περιοχή του ινδο-ειρηνικού.
Πηγές: ΑΠΕ, ΕΡΤ