Ειδική μονάδα της νοτιοκορεατικής αστυνομίας ανακοίνωσε σήμερα πως διεξήγαγε έρευνα στις εγκαταστάσεις της προεδρίας, μια εβδομάδα μετά την απόπειρα του αρχηγού του κράτους Γιουν Σοκ-γελ να προχωρήσει στην επιβολή στρατιωτικού νόμου στη χώρα της Ασίας.
Η ειδική μονάδα έκανε εφόδους και ερεύνησε «το προεδρικό γραφείο», «το αρχηγείο της αστυνομίας», «το αρχηγείο της αστυνομίας της μητροπολιτικής περιοχής της Σεούλ» καθώς και τις εγκαταστάσεις «της υπηρεσίας ασφαλείας του κοινοβουλίου», σύμφωνα με ανακοίνωσή της που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.
Η αξιωματική αντιπολίτευση στη Νότια Κορέα αποφάσισε να θέσει σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο το Σάββατο στις 10:00 ώρα Ελλάδας τη δεύτερη κατά σειρά πρότασή της που έχει σκοπό να παυθεί ο πρόεδρος της χώρας, ο Γιουν Σοκ-γελ, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της παράταξης, μια εβδομάδα μετά το φιάσκο της επιβολής στρατιωτικού νόμου από τον αρχηγό του κράτους με ολοένα χαμηλότερη δημοτικότητα, μέτρο που πάντως δεν διήρκεσε παρά μόνο μερικές ώρες.
Η διαδικασία της νέας ψηφοφορίας στη νοτιοκορεατική εθνική αντιπροσωπεία προγραμματίστηκε να διεξαχθεί «την 14η Δεκεμβρίου στις 17:00 (σ.σ. τοπική ώρα· 10:00 ώρα Ελλάδας)», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζο Σενγκ-λε, βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος.
Ο Γιουν Σοκ-γελ, Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο πολιτικής κρίσης όταν επιχείρησε να επιβάλει στρατιωτικό νόμο για την αντιμετώπιση, όπως ισχυρίστηκε, «αντι-κρατικών δραστηριοτήτων» από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Η κίνηση αυτή, που θυμίζει αυταρχικές περιόδους της κορεατικής ιστορίας, όπως η δικτατορία του Παρκ Τσουνγκ-χι, ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Ο Γιουν ανακοίνωσε το στρατιωτικό νόμο με τηλεοπτική δήλωση, αναφέροντας την ανάγκη προστασίας της συνταγματικής τάξης. Ωστόσο, οι αντιδράσεις ήταν άμεσες: το κοινοβούλιο συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση και ψήφισε την ακύρωση του μέτρου. Η κατάσταση κλιμακώθηκε όταν στρατιώτες εισέβαλαν στο κοινοβούλιο, γεγονός που προκάλεσε περαιτέρω διαμαρτυρίες. Τελικά, ο στρατιωτικός νόμος ήρθη λίγες ώρες μετά τη θέσπισή του, ενώ ο Υπουργός Άμυνας παραιτήθηκε, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το περιστατικό.
Η απόπειρα αυτή έχει προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις, με πολίτες να ζητούν την παραίτηση του Γιουν. Παράλληλα, το κοινοβούλιο συζητά το ενδεχόμενο καθαίρεσής του, ενώ η δημοτικότητά του έχει πέσει στο 17%, γεγονός που υποδηλώνει σοβαρή πολιτική αστάθεια στη χώρα