Με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των εννέα κοινοβουλευτικών ομάδων, αρχίζει σήμερα Τετάρτη (11 πμ) στην ολομέλεια της Βουλής, η πενθήμερη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού, οικονομικού έτους 2025.
Το ενδιαφέρον αναμένεται να κορυφωθεί την Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2023, με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκου Ανδρουλάκη και των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων των άλλων κομμάτων.
Η συζήτηση του προϋπολογισμού θα ολοκληρωθεί το αργότερο τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία -κατά παράδοση- επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Το νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2025» έχει ήδη γίνει δεκτό, κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. «Υπέρ» ψήφισε η Νέα Δημοκρατία. «Κατά», πλην των αμυντικών δαπανών, ψήφισε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.
«Κατά» ψήφισαν επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας – Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Επιφύλαξη» εξέφρασαν το Δημοκρατικό Κίνημα «Νίκη» και η ΚΟ «Σπαρτιάτες».
Ο προϋπολογισμός του 2025, που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή, εστιάζει στην ενίσχυση της ανάπτυξης, της κοινωνικής πρόνοιας και της δημοσιονομικής σταθερότητας. Ακολουθούν τα κύρια σημεία του:
- Ανάπτυξη και Πληθωρισμός: Προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 2,3% και αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 2,4% το 2025, με θετική συνεισφορά από τις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση.
- Ενίσχυση Εισοδημάτων: Προβλέπεται αύξηση μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με στόχο κατώτατο μισθό 950 ευρώ και μέσο μισθό 1.500 ευρώ έως το 2027. Ενσωματώνονται μέτρα ύψους 1,1 δισ. ευρώ, όπως μειώσεις εισφορών και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
- Δημόσιες Δαπάνες: Αύξηση επενδυτικών δαπανών από 13,15 δισ. το 2024 σε 14,1 δισ. ευρώ το 2025, με έμφαση σε υγεία (+74% από το 2019), άμυνα (+73%) και περιβαλλοντική προστασία.
- Χρέος και Δημοσιονομική Πορεία: Το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται στο 2,4% του ΑΕΠ, ενώ συνεχίζεται η μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ενισχύεται η δημοσιονομική σύνεση, με αυξήσεις δαπανών που τηρούν τους ευρωπαϊκούς στόχους.
- Στήριξη Κοινωνίας: Περιλαμβάνονται μόνιμες παρεμβάσεις για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.
Ο προϋπολογισμός του 2025 επιχειρεί να συνδυάσει την ανάπτυξη με τη δημοσιονομική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή.