Ο Όλαφ Σολτς έγινε σήμερα ο πέμπτος καγκελάριος στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας που ζητά την ψήφο εμπιστοσύνης της Bundestag.
Οι βουλευτές θα ψηφίσουν την Δευτέρα και αναμένεται να ανοίξουν και τυπικά τον δρόμο για τις εκλογές, οι οποίες έχουν οριστεί για τις 23 Φεβρουαρίου 2025.
Βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων, στις 16 Δεκεμβρίου ο Όλαφ Σολτς δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος θα πρέπει κατόπιν να διαλύσει την βουλή και εντός 60 ημερών να διεξαχθούν νέες εκλογές.
Μετά την αποχώρηση των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) από την κυβέρνηση, ο Όλαφ Σολτς ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και των Πρασίνων, η οποία συγκεντρώνει μόνο 315 από τις 733 ψήφους της Bundestag, ενώ θα χρειαζόταν 367. Το ενδιαφέρον για την ψηφοφορία της Δευτέρας επικεντρώνεται τώρα στους αριθμούς του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.
Η κοινοβουλευτική ομάδα των Πρασίνων έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα απόσχει από την ψηφοφορία. Αυτή τουλάχιστον είναι η οδηγία της ηγεσίας, η οποία δήλωσε ότι θεωρεί σωστή την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. «Προκειμένου να γίνουν εκλογές, η ψήφος εμπιστοσύνης πρέπει να αποτύχει. Θα το καταστήσουμε εφικτό με την αποχή των βουλευτών μας», δήλωσαν οι δύο επικεφαλής της Κ.Ο. Μπρίτα Χάσελμαν και Καταρίνα Ντρέγκε.
Σύμφωνα με ανάλυση του τηλεοπτικού δικτύου ntv, ο λόγος που επελέγη η αποχή ήταν ότι, εάν οι Πράσινοι ψήφιζαν υπέρ του καγκελάριου, θα υπολείπονταν 52 ψήφοι, τις οποίες θα μπορούσαν να δώσουν οι (76) βουλευτές της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) προκειμένου να καθυστερήσουν την διεξαγωγή εκλογών.
Ο βουλευτής της AfD Γιούργκεν Πολ έχει δηλώσει ότι σκοπεύει στην ψηφοφορία της Δευτέρας να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στον καγκελάριο, τον οποίο περιέγραψε ως «το μικρότερο κακό», σε σύγκριση με τον υποψήφιο καγκελάριο της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Φρίντριχ Μερτς. Ηγετικά στελέχη πάντως της AfD, όπως η αρχηγός Αλίς Βάιντελ, έχουν κατά το παρελθόν ταχθεί υπέρ των πρόωρων εκλογών.