Το Εκλεκτορικό Σώμα στο κοινοβούλιο της Γεωργίας διόρισε σήμερα στην προεδρία της χώρας, τον ακροδεξιό πρώην ποδοσφαιριστή Μιχαήλ Καβελασβίλι, ανθρώπου πιστού στην κυβέρνηση που έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ένα κύμα φιλοευρωπαϊκών διαδηλώσεων.
Η κίνηση του κυβερνώντος κόμματος Γεωργιανό Όνειρο να παγώσει τη διαδικασία ένταξης της Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2028, εμποδίζοντας ξαφνικά την πραγμάτωση ενός μακροπρόθεσμου εθνικού στόχου που έχει συμπεριληφθεί στο σύνταγμα της χώρας, προκάλεσε ένα ευρύ κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος.
Ο 53χρονος Μιχαήλ Καβελασβίλι ήταν επιθετικός της Μάντσεστερ Σίτι μεταξύ 1996 και 1997, ενώ αργότερα έπαιξε για διάφορους συλλόγους στην Ελβετία. Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι είναι ιδρυτής του κόμματος Λαϊκή Εξουσία, το οποίο είναι γνωστό ως η κύρια φωνή της αντιδυτικής προπαγάνδας στη Γεωργία. Έχει κατηγορήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι ενεργούν ως «πέμπτη φάλαγγα» που κατευθύνεται από το εξωτερικό και χαρακτήρισε την Πρόεδρο της χώρας ως «κύριο πράκτορα».
Επισημαίνεται ότι ο Μιχαήλ Καβελασβίλι μπήκε στην πολιτική αφού αποκλείστηκε από τη διεκδίκηση της ηγεσίας της γεωργιανής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας επειδή δεν είχε τα απαραίτητα προσόντα. Αν και το κόμμα του κατέβηκε μαζί με το Γεωργιανό Όνειρο στις εκλογές του Οκτωβρίου, αποφάσισε τώρα να δράσει στο κοινοβούλιο ως «υγιής αντιπολίτευση», για να καλύψει τη θέση της «λεγόμενης ριζοσπαστικής αντιπολίτευσης που χρηματοδοτείται από ξένες δυνάμεις».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Sky News, ο Μιχαήλ Καβελασβίλι εξελέγη στο κοινοβούλιο το 2016 και, το 2022, συνίδρυσε το πολιτικό κίνημα Λαϊκή Εξουσία, το οποίο συμμάχησε με το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο και έγινε γνωστός για την έντονη ακροδεξιά και αντιδυτική ρητορική του.
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι κέρδισε εύκολα την προεδρική ψηφοφορία, καθώς το κόμμα Γεωργιανό Όνειρο ελέγχει ένα εκλογικό σώμα 300 εδρών – αποτελείται από μέλη του κοινοβουλίου, των δημοτικών συμβουλίων και των περιφερειακών νομοθετικών σωμάτων.
Το κόμμα Γεωργιανό Όνειρο διατήρησε τον έλεγχο του κοινοβουλίου μετά τις εκλογές της 26ης Οκτωβρίου οι οποίες, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ήταν νοθευμένες με τη βοήθεια της Μόσχας. Η απερχόμενη Πρόεδρος της Γεωργίας και τα κυριότερα φιλοδυτικά κόμματα μποϊκοτάρουν έκτοτε τις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις και ζήτησαν επανάληψη της ψηφοφορίας.
Ακόμα, το Γεωργιανό Όνειρο έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να πιέζει προς την κατεύθυνση της ένταξης στην Ε.Ε., αλλά θέλει επίσης να «επαναφέρει» τους δεσμούς με τη Ρωσία. Ωστόσο, οι επικριτές έχουν κατηγορήσει το Γεωργιανό Όνειρο – που ιδρύθηκε από τον Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, έναν σκιώδη δισεκατομμυριούχο ο οποίος έκανε την περιουσία του στη Ρωσία – ότι γίνεται όλο και πιο αυταρχικό και κλίνει προς τη Μόσχα. Το κυβερνών κόμμα έχει αρνηθεί αυτές τις κατηγορίες.
Επισημαίνεται ότι το Γεωργιανό Όνειρο προώθησε πρόσφατα νόμους παρόμοιους με αυτούς που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για την καταστολή της ελευθερίας του λόγου και των δικαιωμάτων της LGBTQ+ κοινότητας. Το κόμμα Γεωργιανό Όνειρο έχει κατηγορηθεί ότι έσυρε τη χώρα στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Πάντως, τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ΗΠΑ έχουν καταδικάσει την κυβέρνηση για δημοκρατική οπισθοδρόμηση και περισσότερα από 460 άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση σε ολόκληρη τη Γεωργία κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια.