Έχω χάσει την εμπιστοσύνη μου στον Αλ. Τσίπρα», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ενώ ερωτηθείς τι θα επέλεγε μεταξύ οικουμενικής κυβέρνησης και εκλογών, τόνισε ότι θα επέλεγε εκλογές.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει επιτέλους να κυβερνήσει. Αλλά αν το δίλημμα είναι οικουμενική ή εκλογές θα επιλέξω εκλογές», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι μια οικουμενική κυβέρνηση δεν μπορεί να δουλέψει στην πράξη. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν ζητεί εκλογές, ούτε και θα τις προκαλέσει.
«Μας χωρίζει άβυσσος με τον κ. Τσίπρα»
«Μας χωρίζει άβυσσος με τον κ. Τσίπρα ως προς την ουσία της πολιτικής» ανέφερε, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «δεν έχει διάθεση να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις, καθώς -όπως είπε- έχει αλλεργία στον ιδιωτικό τομέα και πιστεύει ότι η ανάπτυξη θα έρθει μόνο με τη διόγκωση του Δημοσίου». «Έχουμε βασική διαφορά στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την κοινωνία και την οικονομία», συμπλήρωσε.
Όπως αποκάλυψε, τηλεφώνησε στον κ. Τσίπρα για το προσφυγικό, αλλά υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία σε άλλα ζητήματα. Διευκρίνισε επίσης ότι δεν βιάζεται να γίνει πρωθυπουργός, αλλά προτιμά «τις καθαρές λύσεις», καθώς εκτιμά ότι δεν μπορεί να συγκυβερνήσει με τον κ. Τσίπρα.
«Δεν θα ψηφίσουμε το ασφαλιστικό»
«Το ασφαλιστικό δεν θα το ψηφίσουμε, αλλά ενδεχομένως να ψηφίσουμε επιμέρους διατάξεις του», ανέφερε εν συνεχεία ο κ. Μητσοτάκης και καταλόγισε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι καθυστερεί, κάνοντας ζημιά στη χώρα. Πάντως, όπως είπε, δεν «βλέπει» τον κ. Τσίπρα να κάνει δεκτές τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για το συνταξιοδοτικό σύστημα.
Ερωτηθείς γιατί ζήτησε απόσυρση του προσχεδίου για το ασφαλιστικό, εξήγησε ότι η Ν.Δ. είναι αντίθετη στη βασική φιλοσοφία της ρύθμισης που φέρνει η κυβέρνηση. «Εγώ Τσίπρας δεν πρόκειται να γίνω, ούτε να λαϊκίσω», συμπλήρωσε.
Όπως εκτίμησε, η κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό διχάζει την κοινωνία σε συνταξιούχους και νέους. «Η νέα γενιά δεν πρέπει να πληρώσει λάθη άλλων», συμπλήρωσε και ξεκαθάρισε ότι δεν δέχθηκε καμία πίεση από την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για να στηρίξει την κυβέρνηση ή να ψηφίσει το ασφαλιστικό.
Αναφερόμενος στους αγρότες, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η παράταξή του δεν πρόκειται να στηρίξει τα μπλόκα και το κλείσιμο των δρόμων. Πρόσθεσε δε ότι εξήγησε στους αγρότες ότι πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους τις επιπτώσεις στην οικονομία.
«Ευφάνταστα τα σενάρια περί συμμετοχής Κ. Καραμανλή σε οικουμενική κυβέρνηση»
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές που εμφανίζουν τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να συμμετέχει μαζί με 40 βουλευτές σε οικουμενική κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ευφάνταστα σενάρια».
«Η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και εθνικό σχέδιο»
Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και εθνικό σχέδιο και στάθηκε στην ανάγκη να έρθουν επενδύσεις, να μειωθούν οι φόροι, «να επιτρέψουμε σε επιχειρήσεις να δημιουργήσουν δουλειές. Έτσι θα έρθει η ανάπτυξη».
Δεσμεύτηκε επίσης «για επενδύσεις και δουλειές στους Έλληνες πολίτες», ενώ επανέλαβε ότι δεν μπορεί να δεχθεί «τυφλές» αυξήσεις στο Δημόσιο σε «κομματικούς στρατούς».
«Δεσμεύομαι για Εξεταστική Επιτροπή για την περίοδο Βαρουφάκη»
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα μπορούσε χωρίς το τρίτο μνημόνιο, επιρρίπτοντας ευθύνες στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Δεσμεύτηκε επίσης για Εξεταστική Επιτροπή «για την περίοδο Βαρουφάκη που μας οδήγησε σε κλείσιμο τραπεζών και capital controls».
Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι «τέταρτο μνημόνιο και να θέλαμε δε νομίζω πως θα μας το δώσει κανείς».
«Μονόδρομος το κλείσιμο της ΕΡΤ»
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν «μονόδρομος», ενώ όπως είπε, στην ΕΡΤ και σήμερα αναπαράγονται τα λάθη του παρελθόντος.Ότι και να πιστεύει κάποιος για τον Αντώνη Σαμαρά, παρέδωσε μια καλύτερη Ελλάδα από αυτήν που παρέλαβε
Τι είπε για τους πρώην προέδρους της Ν.Δ.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στους προκατόχους τους, σημειώνοντας ότι ο Κώστας Καραμανλής «άργησε αλλά είχε το θάρρος να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό». Όπως συμπλήρωσε, «όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έλεγε “λεφτά υπάρχουν”, ο Κώστας Καραμανλής είχε το θάρρος να πει την αλήθεια στους Έλληνες».
Αναφερόμενος στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, εξέφρασε τον σεβασμό του και την εκτίμησή του για τις απόψεις του, ενώ υπογράμμισε πως ο Αντώνης Σαμαράς παρέδωσε την Ελλάδα σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι την παρέλαβε.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, σημειώνοντας ότι δεν μετάνιωσε που δεν τον είχε ψηφίσει. Ωστόσο διευκρίνισε ότι ο κ. Παυλόπουλος «είναι ένας καλός Πρόεδρος».
«Εθνική ευθύνη η κοινή γραμμή για το προσφυγικό»
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «εθνική ευθύνη» σχολιάζοντας το προσφυγικό ζήτημα και έκανε λόγο για απευθείας επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα.
Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στην Ευρώπη για την άνοδο της τάσης του ευρωσκεπτικισμού, ενώ εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο διεξαγωγής συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό.
Όπως είπε, στις Βρυξέλλες «έβαλε πλάτη» για το προσφυγικό και κάλεσε τα κράτη μέλη να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο Grexit, τόνισε ότι δεν ανησυχεί για αυτό, αλλά μήπως η Ελλάδα «σέρνεται» εντός του ευρώ και χαρακτήρισε πιθανή επιστροφή στη δραχμή ως «απόλυτη καταστροφή».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής, σημειώνοντας ότι έχει απόλυτο δίκιο η οικογένεια του Παύλου Φύσσα.
Αναφερόμενος στις τηλεοπτικές άδειες, εξήγησε ότι το ΕΣΡ βάσει Συντάγματος είναι υπεύθυνο για τα κανάλια, ενώ εκτίμησε ότι η ίδια η αγορά θα πρέπει να καθορίζει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών
Προανήγγειλε επίσης ότι η Ν.Δ, θα καταθέσει πρόταση για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Ερωτηθείς για την υπόθεση του κ. Παπασταύρου, τη διαχώρισε από τη λίστα Μπόργιαρνς, για την οποία είπε πως δεν είχε προσφερθεί στη χώρα, παρά μόνο στις αρχές του 2015.
Επιπλέον έκανε λόγο για πολιτική ανθρωποφαγία, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα για το «πόθεν έσχες» της συζύγου του και δικό του.
«Για το νέο καταστατικό της Ν.Δ. θα εισηγηθώ ασυμβίβαστο υποψηφίου βουλευτή και κρατικής θέσης ευθύνης» σχολίασε για τα εσωκομματικά της Ν.Δ. και αποκάλυψε ότι δέχθηκε πρόσκληση και θα πάει στο συνέδριο του Ποταμιού.