Το γαλλικό δικαστήριο ανακοίνωσε την Πέμπτη (19/12) την ετυμηγορία του για την πολύκροτη υπόθεση που έχει συγκλονίσει τη Γαλλία αλλά και ολόκληρο τον κόσμο
«Ένοχος». Η ετυμηγορία αυτή ακούστηκε 51 φορές στο δικαστήριο της Αβινιόν, στην πολύκροτη υπόθεση του βιασμού της Ζιζέλ Πελικό από τον σύζυγό της, Ντομινίκ, που την κακοποιούσε σεξουαλικά ενώ ήταν ναρκωμένη και στρατολόγησε δεκάδες αγνώστους να κάνουν το ίδιο.
Όλοι οι κατηγορούμενοι, συνολικά 51 άνδρες, καταδικάστηκαν, με πρώτο τον Ντομινίκ Πελικό, που κρίθηκε ένοχος για βιασμό της Ζιζέλ, όπως επίσης για απόπειρα βιασμού της συζύγου ενός εκ των συγκατηγορουμένων του και για λήψη απρεπών φωτογραφιών της κόρης του, Καρολίν και των νυφών του, Ορόρ και Σελίν. Στον Ντομινίκ Πελικό επιβλήθηκε κάθειρξη 20 ετών.
Στους υπόλοιπους 50 καταδικασθέντες, το δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης από 3 έως 13 χρόνια, ενώ σύμφωνα με την απόφαση αρκετοί είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν θεραπεία.
Σύμφωνα με πληφοροφίες από τη δικαστική αίθουσα, η Ζιζέλ Πελικό άκουγε την ανάγνωση της απόφασης του δικαστηρίου ακουμπώντας το κεφάλι της στον τοίχο.
Ο Ντομινίκ Πελικό άκουσε αρχικά απαθής την καταδίκη του, αλλά όσο περνούσε η ώρα και έβγαιναν οι κρίσεις για τους συγκατηγουμένους του έσκυψε στην καρέκλα του και άρχισε να κλαίει.
Η δήλωση της Ζιζέλ Πελικό μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας
Η Ζιζέλ Πελικό έκανε σήμερα την παρακάτω δήλωση μετά την ετυμηγορία της γαλλικής δικαιοσύνης που καταδίκασε τον πρώην σύζυγό της στη μέγιστη ποινή 20 ετών κάθειρξης και έκρινε ενόχους και όλους τους 50 συγκατηγορουμένους του έπειτα από μια ιστορική δίκη για τους εν σειρά βιασμούς στη Γαλλία:
«Με βαθιά συγκίνηση μιλάω σήμερα ενώπιόν σας. Αυτή η δίκη ήταν μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Και αυτή τη στιγμή, σκέφτομαι πρώτα απ΄όλα τα τρία παιδιά μου, τον Νταβίντ, την Καρολίν και τον Φλοριάν.
»Σκέφτομαι επίσης τα εγγόνια μου, γιατί είναι το μέλλον, και είναι και γι΄αυτά που έδωσα αυτή τη μάχη, καθώς και τις νύφες μου, την Αουρόρ και τη Σελίν.
»Σκέφτομαι επίσης όλες τις άλλες οικογένειες που επηρεάστηκαν από αυτό το δράμα. Σκέφτομαι τέλος τα θύματα που δεν έχουν αναγνωριστεί, οι ιστορίες των οποίων μένουν συχνά στη σκιά. Θέλω να ξέρετε ότι μοιραζόμαστε την ίδια μάχη.
»Θα ήθελα να εκφράσω την πιο μεγάλη ευγνωμοσύνη μου σε όλους εκείνους που με υποστήριξαν σε όλη τη διάρκεια αυτής της δοκιμασίας. Οι μαρτυρίες σας με συγκλόνισαν και άντλησα από αυτές τη δύναμη να έρχομαι κάθε μέρα για να αντιμετωπίζω αυτές τις ατέλειωτες ώρες και μέρες στο ακροατήριο.
»Ευχαριστώ επίσης την Ένωση βοήθειας στα θύματα, η αδιάπτωτη υποστήριξη της οποίας ήταν για μένα ανεκτίμητη.
»Σε όλους τους δημοσιογράφους που παρακολούθησαν αυτή την υπόθεση από την αρχή, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την πιστή, με σεβασμό και ευπρέπεια καθημερινή σύνοψη αυτών των ακροάσεων.
»Στους δικηγόρους μου τέλος, ξέρουν όλη την ευγνωμοσύνη και την εκτίμηση που τους έχω καθώς με συνόδευσαν σε κάθε στάδιο αυτής της επώδυνης διαδρομής.
»Θέλησα, με την έναρξη αυτής της δίκης στις 2 Σεπτεμβρίου, η κοινωνία να μπορεί να μάθει αυτές τις συζητήσεις που γίνονταν. Δεν μετάνιωσα ποτέ για αυτή την απόφαση.
»Έχω εμπιστοσύνη τώρα στην ικανότητά μας να κατακτήσουμε συλλογικά ένα μέλλον στο οποίο ο καθένας, κάθε γυναίκα και κάθε άνδρας, θα μπορεί να ζει σε αρμονία, με αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση».
Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση των δημοσιογράφων για την ετυμηγορία που είχε ανακοινωθεί λίγα λεπτά νωρίτερα από το κακουργιοδικείο της Βοκλίζ (νοτιοανατολική Γαλλία), η κ. Πελικό πρόσθεσε απλώς: «Σέβομαι το δικαστήριο και την απόφαση».
«Ευχαριστούμε Ζιζέλ» γράφει το πανό που έχει τοποθετηθε μπροστά από το δικαστικό μέγαρο της Αβινιόν, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη των γυναικών προς τη γυναίκα που θέλησε «να αλλάξει στρατόπεδο η ντροπή».
Η γερμανική καθημερινή εφημερίδα, Die Tageszeitung, απέτισε φόρο τιμής σήμερα στην Ζιζέλ στο εξώφυλλό της, συνοδεύοντας μια φωτογραφία της με τη λέξη «Merci».
Στη δίκη, περίπου 165 μέσα ενημέρωσης – συμπεριλαμβανομένων 76 ξένων – φέρεται να ζητούν διαπίστευση.
Η 72χρονη Ζιζέλ Πελικό αρνήθηκε η δίκη να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, κάτι που θα μπορούσε να ζητήσει ως θύμα βιασμού, και προτίμησε να αντιμετωπίσει δημοσίως τους άνδρες που τη βίασαν.
Η υπόθεση της Ζιζέλ Πελικό έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον λόγω της σοβαρότητας των εγκλημάτων και των νομικών διαδικασιών που ακολούθησαν.
Μεταξύ 2011 και 2020, ο τότε σύζυγός της, Ντομινίκ Πελικό, της χορηγούσε επανειλημμένα ναρκωτικά που την έφερναν σε κατάσταση αναισθησίας, επιτρέποντας σε διάφορους άνδρες να τη βιάζουν, χωρίς εκείνη να το γνωρίζει. Η κακοποίηση αποκαλύφθηκε το 2020, όταν ο Ντομινίκ συνελήφθη για άσχετες υποθέσεις, οδηγώντας στην ανεύρεση ενοχοποιητικών βίντεο και φωτογραφιών.
Η Ζιζέλ Πελικό, η οποία επέλεξε να αποκαλύψει την ταυτότητά της, έχει αναδειχθεί σε σύμβολο ανθεκτικότητας και φεμινιστικό είδωλο στη Γαλλία. Η απόφασή της να μοιραστεί δημόσια την ιστορία της είχε στόχο να μετατοπίσει το στίγμα από τα θύματα στους θύτες και να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία για τη σεξουαλική βία. Έχει λάβει ευρεία υποστήριξη από το κοινό, ενώ συμπεριλήφθηκε στη λίστα του BBC με τις 100 γυναίκες του 2024 και αναγνωρίστηκε ως μία από τις 25 πιο επιδραστικές γυναίκες του 2024 από τους Financial Times.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει εθνική συζήτηση στη Γαλλία σχετικά με τη συναίνεση, τη σεξουαλική βία και τον τρόπο που το νομικό σύστημα χειρίζεται τέτοιου είδους εγκλήματα. Παράλληλα, ανέδειξε την ανάγκη για αυστηρότερα μέτρα κατά της κουλτούρας του βιασμού και τόνισε τη σημασία της συναίνεσης στις σεξουαλικές σχέσεις.