Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Ουκρανίας απέκλεισαν αμφότεροι την ανανέωση της συμφωνίας διαμετακόμισης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με τα futures να εκτοξεύονται στο άκουσμα της είδησης.
Το Κίεβο αρνήθηκε να παρατείνει την πενταετή συμφωνία για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας πέραν της λήξης της, στα τέλη του τρέχοντος μήνα, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν την Πέμπτη από τη Μόσχα, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Παράλληλα, μιλώντας την ίδια ημέρα στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του δεν προτίθεται να προχωρήσει σε νέα συμφωνία.
«Δεν θα υπάρξει τέτοιο συμβόλαιο, είναι σαφές πλέον», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα. «Υπάρχει ερώτημα τι θα γίνει με αυτό το ζήτημα τώρα – αλλά αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα και ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom PJSC θα επιβιώσει», είπε ο Πούτιν.
Τα σχόλια αυτά έγιναν καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδρίαζαν στις Βρυξέλλες με τη συμμέτοχη του Ζελένσκι, με το θέμα της διαμετακόμισης φυσικού αερίου στην ημερήσια διάταξη. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με επικεφαλής τον βασικό αγοραστή φυσικού αερίου, τη Σλοβακία, έχουν εντείνει τις τελευταίες ημέρες τις προσπάθειές τους για την εξεύρεση λύσης ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ροές από τα ανατολικά θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν έως και 4,4%, με την έλλειψη νέας συμφωνίας ουσιαστικά να εμποδίζει την παροχή φυσικού αερίου σε ορισμένους πελάτες της κεντρικής Ευρώπης.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι εναλλακτικές λύσεις όπως η αγορά ρωσικού φυσικού αερίου από άλλη χώρα, πριν περάσει από την Ουκρανία, θα εξακολουθούσαν να ισοδυναμούν με χρηματοδότηση της Μόσχας.
“Εάν πρόκειται για μια διαφορετική χώρα η οποία ωστόσο παίρνει αέριο από τη Ρωσία και στη συνέχεια μεταφέρει το δικό της αέριο – είναι το ίδιο με το να παίρνουμε χρήματα από αυτόν τον πόλεμο και να μεταφέρουμε χρήματα στη Ρωσία”, δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης.
Η Ουκρανία εξακολουθεί να στέλνει περίπου 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως σε ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και εν μέσω του πολέμου με τη Ρωσία. Οι εναπομείναντες πελάτες της Gazprom στην περιοχή επιδιώκουν να βρουν μια λύση που θα τους επιτρέψει να αποφύγουν τη διακοπή των προμηθειών αυτόν τον χειμώνα.
Εάν υπάρχει μια χώρα “έτοιμη να μας δώσει το φυσικό αέριο αλλά να μην επιστρέψει τα χρήματα στη Ρωσία μέχρι το τέλος του πολέμου, τότε είναι μια πιθανή δυνατότητα, μπορούμε να το σκεφτούμε”, δήλωσε ο Ζελένσκι.