O πληθωρισμός μειώθηκε στις περισσότερες οικονομίες σε όλο τον κόσμο το 2024, ωστόσο λίγα άλλαξαν για τους πολίτες, που εξακολούθησαν να υποφέρουν λόγω της ακρίβειας αναφέρει το Reuters σε μία σύνοψη του 2024 και προσθέτει: “Οι αυξήσεις στις τιμές σε όλα τα είδη και τις υπηρεσίες, από τα αυγά μέχρι την ενέργεια, τα προηγούμενα χρόνια, οδήγησαν τους ψηφοφόρους στο να τιμωρήσουν τα λεγόμενα «συστημικά» κόμματα σχεδόν σε κάθε ευκαιρία”.
Θρίαμβος Τραμπ
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το υψηλότερο κόστος διαβίωσης βοήθησε τον Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει μία δεύτερη θητεία ως πρόεδρος. Η επανεκλογή του ήρθε τέσσερα χρόνια μετά την ήττα του στις προηγούμενες εκλογές, την οποία ο ίδιος είχε ψευδώς αποδώσει σε απάτη.
Οι υποστηρικτές του απέτυχαν τότε στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα, εισβάλλοντας στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021. Φέτος, ετοιμάζονται να υποδεχθούν τη νέα αμερικανική ηγεσία που πιθανότατα θα δοκιμάσει τους δημοκρατικούς θεσμούς στο εσωτερικό και τις σχέσεις της χώρας στο εξωτερικό.
Αντισυστημικό κλίμα
Το γενικότερο αντισυστημικό κλίμα συνέβαλε στο να αναδειχθούν επίσης νέες κυβερνήσεις στη Βρετανία, την Μποτσουάνα, την Πορτογαλία και τον Παναμά.
Στη Νότια Κορέα την εξουσία ανέλαβε η αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο, μετά την αποπομπή του προέδρου Γιουν Σουκ Γεόλ. Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος επέβαλε στρατιωτικό νόμο, κίνηση που η Εθνοσυνέλευση ανέτρεψε γρήγορα.
Πολιτικές αναταράξεις σημειώθηκαν επίσης στη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και στην Ιαπωνία και την Ινδία.
Η χώρα που δεν άλλαξε
Η χώρα που δεν άλλαξε είναι η Ρωσία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανεξελέγη πρόεδρος με ποσοστό 88%, ρεκόρ στη μετασοβιετική Ρωσία.
Η Μόσχα συνέχισε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και μάλιστα κατέγραψε αξιοσημείωτα εδαφικά κέρδη. Μεγάλο ερώτημα παραμένει το πώς θα επηρεάσει τη σύγκρουση η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Ο νεοεκλεγέντας Αμερικανός πρόεδρος έχει υποσχεθεί να τελειώσει τον πόλεμο σε μια ημέρα. Πολλοί στην Ουκρανία και αλλού στην Ευρώπη φοβούνται ότι αυτό θα μπορούσε να ευνοήσει τον Πούτιν.
Νέο τοπίο στη Μέση Ανατολή
Στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ συνέχισε τον πόλεμο στη Γάζα και τον επέκτεινε στον Λίβανο, καταστρέφοντας σε μεγάλο βαθμό τις δυνάμεις της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ.
Στη Συρία, ένας καλά συντονισμένος συνασπισμός ένοπλων οργανώσεων ανέτρεψε τον Μπασάρ αλ Ασαντ και τώρα επιδιώκει να κυβερνήσει τη χώρα.
Πολιτική και επιχειρήσεις
Στον τομέα των επιχειρήσεων, εταιρείες σε όλο τον κόσμο συνέχισαν τις προσπάθειες να αφομοιώσουν πρακτικές τεχνητής νοημοσύνης. Η κυριαρχία των εταιρειών τεχνολογίας μπορεί να συνοψιστεί στο ότι κολοσσοί του κλάδου – οι λεγόμενες Magnificent Seven – αντιπροσωπεύουν πλέον περισσότερο από το ένα τρίτο της κεφαλαιοποίησης του S&P 500.
Ο Ελον Μασκ, ο οποίος διευθύνει μία από αυτές τις εταιρείες, την Tesla, είναι σύμβουλος και οικονομικός υποστηρικτής του Τραμπ. Αυτός ο συνδυασμός του τεχνολογικής επιχειρηματικής ισχύος και πολιτικής δύναμης θα μπορούσε να καθορίσει τις εξελίξεις το 2025.