Χιλιάδες Παλαιστίνιοι ξέσπασαν σήμερα σε πανηγυρισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, στο άκουσμα της επίτευξης συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ύστερα από περισσότερους από 15 μήνες πολέμου.
Στην Ντέιρ αλ Μπάλα, στο κεντρικό τμήμα του θύλακα, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Άκσα για να γιορτάσουν, χορεύοντας και κυματίζοντας παλαιστινιακές σημαίες, όπως μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).
Αυθόρμητες εορταστικές εκδηλώσεις αναφέρονται επίσης σε πολλά σημεία της Λωρίδας της Γάζας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση “χαιρέτισε” σήμερα την είδηση της ανακοίνωσης για τη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έπειτα από 15 μήνες πολέμου.
“Χαιρετίζω τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και τη συμφωνία για τους ομήρους μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, οι οποίες θα φέρουν μια πολύ αναγκαία ανακούφιση στους πληγέντες από αυτή την καταστροφική σύγκρουση”, δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Ντούμπραβκα Σούιτσα, σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.
«Έχουμε συμφωνία για τους ομήρους στη Μέση Ανατολή. Θα απελευθερωθούν σύντομα», γνωστοποίησε πριν από λίγη ώρα ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, προτού ακόμη ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση σχετικά με το θέμα.
Στις συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες διεξήχθησαν στο Κατάρ, συμμετείχε μεταξύ άλλων ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ.
Έναρξη της σύγκρουσης:
Στις 7 Οκτωβρίου 2023, η Χαμάς εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση κατά του Ισραήλ, παραβιάζοντας τα συστήματα ασφαλείας και επιτιθέμενη σε ισραηλινές κοινότητες. Αυτή η επίθεση προκάλεσε τον θάνατο περίπου 1.200 Ισραηλινών στρατιωτών και πολιτών, ενώ περισσότεροι από 250 άτομα απήχθησαν ως όμηροι.
Ισραηλινή αντίδραση:
Σε απάντηση, το Ισραήλ ξεκίνησε εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο την εξουδετέρωση της Χαμάς. Οι επιχειρήσεις αυτές οδήγησαν σε σημαντικές απώλειες μεταξύ των Παλαιστινίων, με περισσότερους από 46.000 θανάτους, και προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στις υποδομές της Γάζας.
Διεθνείς αντιδράσεις:
Η σύγκρουση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις παγκοσμίως, με διαδηλώσεις και συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και των δύο πλευρών σε διάφορες χώρες.
Επιπλέον, η ένταση επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, με συμμάχους του Ιράν σε Λίβανο, Ιράκ και Υεμένη να επιτίθενται στο Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους.
Ανθρωπιστική κρίση:
Η Λωρίδα της Γάζας υπέστη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, με εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους και καταστροφή βασικών υποδομών. Η διεθνής κοινότητα εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση, ενώ οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας αντιμετώπισαν δυσκολίες στην παροχή βοήθειας λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.
Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2025, η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έχει προκαλέσει σημαντικές απώλειες και στις δύο πλευρές. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία:
- Ισραήλ: Περίπου 1.200 Ισραηλινοί, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών και πολιτών, έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.
- Λωρίδα της Γάζας: Ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 46.000, με σημαντικό ποσοστό αυτών να είναι άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.
Επιπλέον, στη Δυτική Όχθη, πάνω από 720 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.
Αυτοί οι αριθμοί υπογραμμίζουν το βαρύ ανθρώπινο κόστος της σύγκρουσης, με τις απώλειες να συνεχίζουν να αυξάνονται μέχρι την πρόσφατη συμφωνία εκεχειρίας.
Εκεχειρία και συμφωνία:
Μετά από 15 μήνες συγκρούσεων, στις 15 Ιανουαρίου 2025, το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία εκεχειρίας. Η συμφωνία, γνωστή ως «Φτερά της Ελευθερίας», προβλέπει:
- Απελευθέρωση ομήρων: Η Χαμάς δεσμεύτηκε να απελευθερώσει 33 Ισραηλινούς ομήρους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ανδρών άνω των 50 ετών. Το Ισραήλ, σε αντάλλαγμα, θα απελευθερώσει Παλαιστίνιους κρατούμενους.
- Ανθρωπιστική βοήθεια: Επιτρέπεται η είσοδος 600 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια καθημερινά στη Γάζα, εκ των οποίων τουλάχιστον 50 μεταφέρουν καύσιμα.
- Σταδιακή αποχώρηση: Το Ισραήλ θα αποσύρει σταδιακά τις δυνάμεις του από τη Γάζα, με πλήρη αποχώρηση μετά την απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Αναλυτικά:
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς περιλαμβάνει την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για έξι εβδομάδες, κατά την οποία οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν σταδιακά από τις κεντρικές περιοχές του θύλακα και οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο που ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειές της.
Στην πρώτη φάση θα απελευθερώνονται τουλάχιστον 3 όμηροι κάθε εβδομάδα και συνολικά θα απελευθερωθούν 33, στους οποίους περιλαμβάνονται όλες οι γυναίκες (και εκείνες που υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό), τα παιδιά και οι άνδρες άνω των 50 ετών.
Η Χαμάς θα αφήσει αρχικά ελεύθερες τις γυναίκες και τους νέους κάτω των 19 ετών και θα ακολουθήσουν οι άνδρες άνω των 50.
Πρώτα θα απελευθερωθούν οι όμηροι που είναι ακόμη εν ζωή και στη συνέχεια θα παραδοθούν τα λείψανα των υπολοίπων.
Παράλληλα, το Ισραήλ θα απελευθερώνει 30 Παλαιστίνιους κρατουμένους για κάθε πολίτη όμηρο και 50 για κάθε στρατιωτίνα. Μέχρι το τέλος της πρώτης φάσης, το Ισραήλ θα απελευθερώσει επίσης όλες τις Παλαιστίνιες και τους ανήλικους κάτω των 19 ετών που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές μετά την 7η Οκτωβρίου 2023.
Ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που θα απελευθερωθούν θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ομήρων που θα αφήσει η Χαμάς. Μπορεί να κυμαίνεται από 990 έως και 1.650.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι καθημερινά θα εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας 600 φορτηγά που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Τα 50 από αυτά θα εφοδιάζουν τον θύλακα με καύσιμα και τα 300 θα κατευθύνονται στις βόρειες περιοχές της Λωρίδας.
Την εφαρμογή της συμφωνίας θα εγγυηθούν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ.
Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας θα ξεκινήσουν κατά τη 16η ημέρα της πρώτης φάσης και αναμένεται ότι θα περιλαμβάνουν την απελευθέρωση όλων των υπολοίπων ομήρων (περιλαμβάνονται και οι Ισραηλινοί στρατιώτες), τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού.
Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει την επιστροφή όλων των νεκρών ομήρων και την έναρξη της ανοικοδόμησης της Γάζας, με την επίβλεψη της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Εθνών.
Συμπεράσματα:
Η σύγκρουση 2023-2025 μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ήταν μία από τις πιο αιματηρές και καταστροφικές στην πρόσφατη ιστορία της περιοχής, με βαθιές επιπτώσεις στον άμαχο πληθυσμό και στις δύο πλευρές. Η συμφωνία εκεχειρίας αποτελεί ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση, αλλά η διαρκής ειρήνη απαιτεί επίλυση των βαθύτερων πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων που υποβόσκουν στη σύγκρουση.