Η Αθήνα, η πόλη που είναι συνυφασμένη με την Ιστορία, Η Αθήνα, η πόλη που έχει συνδέσει το όνομα της με την γένεση του Δυτικού πολιτισμού. Η Αθήνα, η πόλη στην οποία γεννήθηκε η έννοια της δημοκρατίας. Η Αθήνα πρωτοστατεί και πάλι στο κάλεσμα, στην κραυγή αγωνίας της ανθρωπότητας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που καταστρέφει ότι χτίστηκε με τόσο κόπο τα προηγούμενα χρόνια, υιοθετώντας την Διεθνή Συνθήκη για τη μη Διάδοση των Ορυκτών Καυσίμων – Fossil Fuel Non Proliferation Treaty (https://fossilfueltreaty.org/), κατά τη χθεσινή (15/01/2025) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Είναι μια σπουδαία μέρα για όλους όσους παρακολουθούν με αγωνία την κλιματική επιδείνωση, νιώθοντας αδύναμοι να αντιδράσουν.
Είναι μια σπουδαία μέρα για όλους όσους αντιλαμβάνονται πως η ζωή στον πλανήτη δεν είναι δεδομένη και δεν μπορεί να αφεθεί στις αποφάσεις των αγορών.
Είναι μια σπουδαία μέρα για όλους όσους αγωνίζονται να γίνουν σεβαστά τα επιστημονικά ευρήματα και οι επιστημονικές μελέτες.
Το τέλος των ορυκτών καυσίμων και η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγες Ενέργειας, είναι ο μόνος δρόμος για την αποφυγή καταστροφών, σαν και αυτήν που βιώνει τώρα το Λος Άντζελες και σαν και αυτήν που βίωσε πρόσφατα η Βαλένθια.
Όπως μας λένε οι επιστήμονες μας, είναι ο μόνος δρόμος για να σταματήσει η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη και σταδιακά να επιστρέψουμε στο κλίμα που είχαμε και χάσαμε.
Είναι ο μόνος δρόμος για να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τα παιδιά μας.
Η Αθήνα βρίσκεται πλέον σε ένα ξεχωριστό κλαμπ πρωτοπόρων κρατών και πόλεων που πρωτοστατούν στην σωτηρία της ζωής στον πλανήτη.
Την συνθήκη που διακινεί η παγκόσμια οργάνωση Fossil Fuel Non Proliferation Treaty, συμμετέχουν ήδη κατ’ αρχάς αρκετές χώρες, πρώτες μεταξύ των οποίων αυτές που απειλούνται με άμεση εξαφάνιση λόγω της αλλαγής του κλίματος και της ανόδου της στάθμης των ωκεανών: Vanuatu, Tuvalu, Tonga, Fiji, the Solomon Islands, Niue, Antigua and Barbuda, Timor-Leste, Palau, Colombia, Samoa, Nauru, και Marshall Islands. Επίσης συμμετέχουν 129 πόλεις και τοπικές διοικήσεις, μεταξύ των οποίων πολλές γνωστές ευρωπαϊκές όπως, οι Βρυξέλλες, η Κοπεγχάγη, το Παρίσι, η Λυών, η Βόννη, η Χαϊδελβέργη, η Ρώμη, το Τορίνο, το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη, η Γενεύη, η Βαρσοβία, η Λωζάνη, το Κέιμπριτζ, το Εδιμβούργο, το Λονδίνο, το Μάντσεστερ αλλά και πολλές μεγάλες πόλεις από Β. Αμερική, Αυστραλία, Ν. Αμερική, Ασία κλπ. Συμμετέχουν επίσης, εκατοντάδες εκλεγμένοι υπουργοί, ευρωβουλευτές (ο δικός μας Πέτρος Κόκκαλης) και βουλευτές, ενώ συνυπογράφουν την έκκληση 101 νομπελίστες, 300 θεσμοί υγείας μεταξύ των οποίων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οικονομικοί θεσμοί που εκπροσωπούν 1,5 δις πολίτες καθώς και 3000 επιστήμονες και ακαδημαϊκοί.
Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων καθ. Χάρη Δούκα, στηρίζεται σε μια ευρύτερη κλιματική πολιτική του Δήμου.
Μόλις πρόσφατα, στις 11/9/2024, το Δημοτικό Συμβούλιο υπερψήφισε το Κλιματικό Σύμφωνο της Αθήνας που διαμορφώθηκε μέσα από διάλογο με φορείς, δεκάδες εκ των οποίων το συνυπογράφουν.
Το Κλιματικό Σύμφωνο προβλέπει την κλιματική ουδετερότητα της Αθήνας μέχρι το 2030.
Η Αθήνα σύντομα θα παραλάβει επισήμως το σήμα της πόλης που αγωνίζεται για την κλιματική ουδετερότητα και εντάσσεται επισήμως στο ευρωπαϊκό δίκτυο των 100 Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων.
Η σύνδεση των 2 πρωτοβουλιών του Δήμου Αθηναίων είναι προφανής και ουσιαστική. Ο Δήμος δεν αποτελεί μια νησίδα αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Δεδομένου, λοιπόν, ότι η προσπάθεια για αλλαγή του κλίματος μπορεί να στεφθεί με επιτυχία μόνο αν είναι παγκόσμια, οι δύο ανωτέρω πρωτοβουλίες του Δημάρχου Αθηναίων αλληλοσυμπληρώνονται.
Έτσι ο ιστορικός και εμβληματικός Δήμος Αθηναίων συμμετέχει δυναμικά στην παγκόσμια πρωτοβουλία για τον ταχύτερο δυνατό τερματισμό της χρήσης άνθρακα, λιγνίτη, πετρελαίου και ορυκτού αερίου καθώς και για μια ταχεία, δίκαιη και ισορροπημένη παγκόσμια μετάβαση στην εποχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που είναι ο μόνος εγγυημένος βιώσιμος τρόπος να προστατευτεί η Αθήνα και όλες οι πόλεις και οι κάτοικοί τους.
Όντως ξημέρωσε μια πολύ καλή μέρα για την Αθήνα αλλά και για τον πλανήτη.
Δρ. Γιάννης Τσιπουρίδης
Σύμβουλος Μηχανικός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Καθηγητής Πανεπιστημίου Technical University of Mombasa (TUM), Kenya
Ερευνητής Πανεπιστημίου Strathmore University, Nairobi, Kenya
Μέλος του Fossil Fuel Non Proliferation Treaty και του Loss and Damage Collaboration Group
Εκδότης e-mc2 (Energy Matters to Climate Change)
Εκδότης ΑΝΕΜΟλόγια