Στις 7 Μαρτίου 2025 θα δικαστούν ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου οι δύο πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis, μετά τη δίωξη για ψευδή κατάθεση και ψευδή καταμήνυση που ασκήθηκε σε βάρος τους.
Για τους δύο μάρτυρες, “Αικατερίνη Κελεση” και “Μάξιμο Σαράφη” διενεργήθηκε εισαγγελική έρευνα για τη διάπραξη των επίμαχων αδικημάτων, μετά την απόφαση των οικονομικών Εισαγγελέων για άρση του καθεστώτος προστασίας που τους είχε χορηγηθεί. Η άρση της προστασίας ενεργοποίησε τις μηνύσεις που είχαν υποβάλει σε βάρος των δύο μαρτύρων πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση εξαιτίας των ισχυρισμών περί δωροληψίας με χρήματα της φαρμακοβιομηχανίας, που προέβαλαν στις καταθέσεις τους οι “Κελεση” και “Σαράφης”.
Υπόθεση Novartis: Ένα σκάνδαλο που συγκλόνισε την Ελλάδα
Η υπόθεση Novartis αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας. Στο επίκεντρο βρίσκεται η φαρμακευτική εταιρεία Novartis, η οποία κατηγορήθηκε για εκτεταμένη διαφθορά και δωροδοκίες με στόχο την αύξηση των πωλήσεών της και την ευνοϊκή μεταχείριση των φαρμάκων της στο ελληνικό σύστημα υγείας.
Σύμφωνα με τις έρευνες, στελέχη της εταιρείας φέρονται να δωροδόκησαν κρατικούς λειτουργούς, γιατρούς και πολιτικά πρόσωπα, με σκοπό τη χειραγώγηση των τιμών των φαρμάκων και την ένταξή τους στις λίστες αποζημίωσης από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Η υπόθεση προκάλεσε έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, με δέκα πολιτικά πρόσωπα – ανάμεσά τους πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί – να εμπλέκονται αρχικά στις έρευνες. Παρά τη βαριά πολιτική ατμόσφαιρα, αρκετές κατηγορίες δεν τεκμηριώθηκαν, οδηγώντας σε απαλλαγές ή αρχειοθετήσεις.
Σημαντική ήταν και η διάσταση της διεθνούς διαπλοκής, καθώς η Novartis βρέθηκε αντιμέτωπη με αντίστοιχες κατηγορίες σε πολλές χώρες. Η εταιρεία τελικά κατέληξε σε συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές, καταβάλλοντας πρόστιμα ύψους 347 εκατ. δολαρίων για πρακτικές διαφθοράς, χωρίς να παραδεχθεί επίσημα τις κατηγορίες.
Η υπόθεση Novartis άνοιξε έναν ευρύτερο διάλογο για τη διαφθορά στο χώρο της Υγείας, την ανάγκη ενίσχυσης της διαφάνειας και τη θωράκιση των θεσμών. Παράλληλα, ανέδειξε τις προκλήσεις της πολιτικής εκμετάλλευσης ευαίσθητων ζητημάτων και την ανάγκη για ανεξάρτητη δικαιοσύνη.
Ένα σκάνδαλο που αν και ολοκληρώνεται τυπικά, αφήνει πίσω του ερωτήματα για τη λειτουργία της πολιτικής, της δικαιοσύνης και του επιχειρηματικού κόσμου.