Οι διοργανωτές της ετήσιας συγκέντρωσης στο Νταβός λένε ότι η φετινή εκδήλωση πραγματοποιείται σε μια “εξαιρετικά σημαντική στιγμή για τον κόσμο”, γράφει ο συντάκτης Tony Connelly.
Ενόψει της συνάντησης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) Børge Brende δήλωσε ότι τρεις δεκαετίες παγκόσμιας συνεργασίας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου έχουν “οριστικά τελειώσει” και ότι “δεν ξέρουμε πραγματικά τι σημαίνει η νέα παγκόσμια τάξη”.
Οι διοργανωτές διαπιστώνουν φέτος ότι το φόρουμ διενεργείται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, όπου οι θεαματικές τεχνολογικές εξελίξεις συγκρούονται με τη βαθιά γεωπολιτική αστάθεια.
Με άλλα λόγια, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοτεχνολογία, η πράσινη τεχνολογία, η τεχνολογία υγείας, η ρομποτική και οι προηγμένες ενεργειακές εφαρμογές υπόσχονται την ανθρώπινη πρόοδο, αν οι κυβερνήσεις και τα γεωπολιτικά μπλοκ συνεργάζονται λιγότερο από ποτέ, μήπως αυτό οδηγήσει σε ένα δυστοπικό παρά ουτοπικό μέλλον;
“Από τη μία πλευρά”, λέει ο Mirek Dušek, εκτελεστικός διευθυντής του WEF, “διανύουμε μια μοναδική εποχή όσον αφορά την ταχεία τεχνολογική πρόοδο και την εκθετική καινοτομία, όμως από την άλλη, παρακολουθούμε βαθιές δυνάμεις κατακερματισμού σε γεωπολιτικό [και] γεωοικονομικό επίπεδο”.
Εάν αυτή η έλλειψη συνεργασίας βαθύνει, οι εμπειρογνώμονες του WEF προειδοποιούν για απώλειες του ΑΕΠ κατά 7%, επιπέδου ύφεσης.
Το γεγονός ότι το φόρουμ ανοίγει την ίδια ημέρα με την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ προσθέτει πολλαπλά επίπεδα άγχους ή πανηγυρισμού, ανάλογα με το σε ποια πλευρά ενός ολοένα και πιο πολωμένου χάσματος βρίσκεται κάποιος.
Το Νταβός κατηγορείται μονίμως ως ένα “πάρκο διασκέδασης” για το 1% (του 1% του παγκόσμιου πλούτου), ενώ θεωρίες συνωμοσίας διακηρύσσουν ότι το ελβετικό χειμερινό θέρετρο φιλοξενεί μια σατανική συμμορία που θέλει να αναγκάσει τους πληθυσμούς στον πλανήτη μας να επιβιώνουν με έντομα και να ζουν σε κλουβιά.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πλατφόρμα που επεκτείνεται διαρκώς, με τη συμμετοχή φιλανθρωπικών οργανώσεων, ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ειδικών για την παγκόσμια πείνα και την κλιματική αλλαγή, ακαδημαϊκών, μυθιστοριογράφων, παραγόντων της τεχνολογίας, καλλιτεχνών, αθλητών (φέτος ο Ντέιβιντ Μπέκαμ), καθώς και μια ευρεία εκπροσώπηση από τον Παγκόσμιο Νότο.
Με γνώμονα (ή όχι) το φετινό θέμα “Συνεργασία για την εποχή της ευφυΐας”, λίγο λιγότεροι από 3.000 συμμετέχοντες και 300 ομιλητές θα ταξιδέψουν αεροπορικώς, οδικώς και με ελικόπτερο στις ελβετικές Άλπεις: ένα από τα υψηλότερα επίπεδα συμμετοχής που έχουν καταγραφεί ποτέ, με αυξημένο αριθμό στελεχών από τις αναδυόμενες αγορές.
Ανάμεσα στις συμμετοχές ξεχωρίζουν οι παρεμβάσεις (μέσω βιντεοκλήσης) του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, του πρόεδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λσγκάρντ, του προέδρου της Νότιας Αφρικής Σιριάλ Ραμαφόσα και του αντιπροέδρου της Κίνας Ντινγκ Χουέ Ξιανγκ.
Οι Ρώσοι πολιτικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες έχουν αποκλειστεί από το Νταβός μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία το 2022.
Οι ομιλίες, τα πάνελ και οι συνομιλίες με τους συμμετέχοντες είναι ενταγμένες σε ένα πυκνό πρόγραμμα σε χώρους εκδηλώσεων μέσα και γύρω από το Συνεδριακό Κέντρο που δεσπόζει στο κέντρο του χιονοδρομικού προορισμού.
Δεν είναι ασυνήθιστο για τους παγκόσμιους ηγέτες και τις αντιπροσωπείες τους από κάθε γωνιά του πλανήτη να προσπερνούν αντιπάλους εχθρούς) στο δρόμο τους προς και από τους χώρους ομιλιών στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδρίου, ή να πέφτουν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον στις πολλές γεμάτες δεξιώσεις κοκτέιλ που διοργανώνονται στον πεζόδρομο του Νταβός καθώς η νύχτα πέφτει πάνω από τις χιονισμένες κορυφές.
Πέρα από την ουτοπική θέαση των αστεριών από επιχειρηματίες τεχνολογίας, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και μεσίτες εξουσίας της Fortune 500, θα υπάρχει αναμφίβολα μια αίσθηση άγχους που θα επισκιάσει τη συγκέντρωση.
Οι διοργανωτές του WEF είναι έμπειροι στο να προσαρμόζουν τις συζητήσεις και τα θέματα στην επικαιρότητα, οπότε όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στον κ. Τραμπ και στο τι μπορεί να πει για τους δασμούς, την Κίνα, την Ουκρανία, την περικοπή των κανονισμών, την αποχώρηση από τις συνομιλίες για το κλίμα, τι έχει να πει ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Γάζα για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς- τι φως θα ρίξει ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ασαάντ Χασάν Αλ Σιμπάνι στη νέα κατάσταση στη Δαμασκό- αν ο πρόεδρος Ζελένσκι θα αποκαλύψει τις ελπίδες και τους φόβους του για ένα πιθανό τέλος του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το Νταβός δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς τις παράλληλες συγκεντρώσεις και τα think-ins που ενισχύουν τη συνείδηση.
Κάθε μέρα ξεκινά με διαλογισμό στο Παγκόσμιο Χωριό Συνεργασίας.
Αύριο θα υπάρχουν συνεδρίες με θέμα “Οι πρόσφυγες και το ολυμπιακό τους πνεύμα”, “Η δυναμική της Αφρικής”, “Αγώνας για καθαρό νερό” και “Προσθήκη τρισεκατομμυρίων με την ισότητα των φύλων”.
Μεταξύ αυτών των διαφωτιστικών θεμάτων θα υπάρχουν συζητήσεις όπως “Τράπεζες: Αλλαγές σε όλα τα Μέτωπα;”, “Οι βιομηχανίες στην εποχή της ευφυΐας” και “Η γεωοικονομία της ενέργειας και των υλικών”.
Για έναν οργανισμό του οποίου το σύνθημα είναι “αφοσιωμένος στη βελτίωση της κατάστασης του κόσμου”, το WEF παράγει ετήσιες δηλώσεις προετοιμασίας που διευκρινίζουν πόσο ζοφερά φαίνονται τα πράγματα στην πραγματικότητα.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις μαζί με τη Μελάνια Τραμπ σε δείπνο υπό το φως των κεριών στο Εθνικό Μουσείο Κτιρίων στις 19 Ιανουαρίου 2025 στην Ουάσινγκτον. Ο Τραμπ θα ορκιστεί ως ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου.
Η έκθεση για τους παγκόσμιους κινδύνους για το 2025 επισημαίνει την αύξηση των ένοπλων συγκρούσεων, τις γεωπολιτικές εντάσεις, τον παγκόσμιο κατακερματισμό, την αύξηση της παραπληροφόρησης, την αστάθεια, την απώλεια εμπιστοσύνης στη διακυβέρνηση, τα επίπεδα χρέους που είναι υψηλότερα από κάθε άλλη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τους οικονομικούς κινδύνους που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα, την απώλεια της βιοποικιλότητας και την κατάρρευση των οικοσυστημάτων.
Ο διευθύνων σύμβουλος του WEF Børge Brende έκανε ό,τι μπορούσε για να παρουσιάσει τη θετική πλευρά σε μια ενημέρωση των δημοσιογράφων πριν από τη συνάντηση.
“Περιμένουμε μια ιστορική ετήσια συνάντηση στο Νταβός, με συμμετοχές χωρίς προηγούμενο στο υψηλότερο επίπεδο, τόσο από την πλευρά των επιχειρήσεων όσο και από την πλευρά της κυβέρνησης, και είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε τα μανίκια για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για μια κατάσταση όπου αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις”, δήλωσε.
Η κλιματική αλλαγή είναι μία από τις προκλήσεις που γίνονται όλο και πιο επείγουσες και ανυπέρβλητες.
Ο επικεφαλής του WEF για τη φύση και το κλίμα Gim Huay Neo προειδοποίησε πριν από τη συνάντηση ότι χωρίς συνεργασία, ο κόσμος δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αφού η παγκόσμια θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 1,54C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, με τους φυσικούς απορροφητές άνθρακα, όπως τα δάση και οι βάλτοι, να κινδυνεύουν να χάσουν την ανθεκτικότητά τους, πράγμα που σημαίνει ότι θα μετατραπούν σε φορείς εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.
“Η ανάλυσή μας εξετάζει εταιρείες που αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα της παγκόσμιας κεφαλαιοποίησης της αγοράς και τα στατιστικά στοιχεία θα αποκαλύψουν ότι μόνο το 10% περίπου αναλαμβάνει ουσιαστική και απτή δράση για το κλίμα και τη φύση”, δήλωσε σε ενημερωτική συνάντηση.
Αν ένα επαναλαμβανόμενο θέμα της φετινής εκδήλωσης είναι ότι οι κοινωνίες πρέπει να συνεργαστούν πιο αποτελεσματικά αν πρόκειται να αποφευχθεί μη αναστρέψιμη βλάβη, τόσο στο κλιματικό όσο και στο τεχνολογικό μέτωπο, τότε η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί σαφή πρόκληση για αυτό το ιδανικό, δεδομένης της απειλής του να θέσει σε πρωταγωνιστικό ρόλο τα συμφέροντα της Αμερικής και τα δικά του προσωπικά.
Η απειλή του για δασμούς κατά της Ευρώπης, της Κίνας και σχεδόν παντού θα μπορούσε να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την παγκόσμια (και αμερικανική) οικονομία.
Τι θα σημαίνει η δεύτερη θητεία του για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή;
Τι θα σημάνει η ανέλιξη στο στενό κύκλο του Τραμπ των ηγετών των του τεχνολογικών οίκων, όπως ο Ίλον Μασκ και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, για την τεχνητή νοημοσύνη, την ελευθερία του λόγου, τη ρύθμιση της τεχνολογίας, ιδίως αυτή που δημιουργείται από την ΕΕ;
Ο Børge Brende δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης Τραμπ το παγκόσμιο εμπόριο και οι επενδύσεις αυξήθηκαν και ότι, παρά την περιφρόνηση του κ. Trump για τους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες, το 70% του παγκόσμιου εμπορίου εξακολουθεί να πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΠΟΕ.
“Ακόμα και σε έναν πολωμένο, κατακερματισμένο κόσμο, όπου όλο και περισσότερες χώρες επιμένουν στα εθνικά τους συμφέροντα, υπάρχει επίσης έντονο ενδιαφέρον για συνεργασία, επειδή έχει πραγματικά νόημα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Όταν ορκιστεί ο κ. Τραμπ, την ίδια ημέρα που ξεκινάει το Νταβός, μπορεί κάλλιστα να αρχίσει να εκδίδει εκτελεστικά διατάγματα για την απέλαση χιλιάδων ανθρώπων από τις ΗΠΑ και την επιβολή τιμωρητικών δασμών σε αγαθά από όλο τον κόσμο, τροφοδοτώντας ενδεχομένως μια απότομη οικονομική ύφεση στην Ευρώπη.
Πηγή: RTE