Ασθενείς σεισμοί με απόσταση λίγων λεπτών σημειώθηκαν το πρωί του Σαββάτου (01/02) σε Αμοργό και Σαντορίνη.
Η πρώτη σεισμική δόνηση σημειώθηκε 24 χλμ νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, είχε μέγεθος 3,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακό βάθος 13,1 χιλιομέτρων. Ο δεύτερος σεισμός είχε επίκεντρο 26 χλμ βορειοανατολικά της Οίας, μέγεθος 2,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακό βάθος 15,1 χλμ. Λίγο αργότερα, σημειώθηκε και τρίτος σεισμός της τάξης των 2,5 Ρίχτερ, 21 χλμ. ανατολικά-βορειοανατολικά της Οίας.
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε το Σάββατο (01/02) στο «Σαββατοκύριακο από τις 5» του ΕΡΤNews, ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
«Είναι πράγματι πολλοί σεισμοί, κυρίως την τελευταία εβδομάδα, Από τις αρχές του Ιανουαρίου, αλλά κυρίως την τελευταία εβδομάδα, περισσότεροι από 150 και 200 σεισμοί, λίγοι είναι πάνω στο νησί της Σαντορίνης. Οι περισσότεροι είναι σε απόσταση βορειοανατολικά, περίπου 10 έως 30 χιλιόμετρα μακριά», είπε.
«Όμως το σημαντικό είναι ότι από την εξέταση που έχουμε κάνει δεν προκύπτει ότι είναι ηφαιστειακοί σεισμοί. Δεν είναι δηλαδή σεισμοί οι οποίοι έχουν σχέση με κάποιες ηφαιστειακές διαδικασίες στο υπέδαφος, κάτω από το ηφαίστειο ή γύρω από το ηφαίστειο. Είναι καθαρά τεκτονικοί σεισμοί, από αυτούς που θα μπορούσαν να γίνουν σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας», πρόσθεσε.
Τόνισε πως, «βεβαίως η πολιτεία πολύ καλά κάνει και οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με τα ινστιτούτα, να παίρνουν μακροπρόθεσμα μέτρα προστασίας και για τον ηφαιστειακό κίνδυνο» και πρόσθεσε «ο κίνδυνος και ο σεισμικός και πολύ περισσότερο ο ηφαιστειακός, είναι ακόμη αμελητέος».
Ο κ. Παπαδόπουλος έκλεισε λέγοντας πως «οι εκρήξεις που αναμένουμε στη Σαντορίνη στο κοντινότερο σχετικά μέλλον θα είναι μικρών μεγεθών. Αλλά και αυτές χρειάζονται προετοιμασία».
Καθησυχαστικός και ο Παπαζάχος για τους σεισμούς στην Σαντορίνη: “Να μην είμαστε σε μόνιμο πανικό”
Ένας σεισμός μεγέθους 4,4 Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης 30 Ιανουαρίου, κοντά στο Αλιβέρι, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους και έγινε αισθητός μέχρι την Αθήνα. Ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στο EΡΤΝews και την εκπομπή «Συνδέσεις» δήλωσε ότι ο σεισμός δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός, καθώς τέτοιου μεγέθους δονήσεις συμβαίνουν συχνά στον ελλαδικό χώρο, όπως συμβαίνει και στη Σαντορίνη.
«Ένας σεισμός της τάξης των 4,4 Ρίχτερ είναι συχνός και έχουμε περίπου έναν αντίστοιχο κάθε εβδομάδα», δήλωσε ο κ. Παπαζάχος επισημαίνοντας στους δημοσιογράφους Κ. Παπαχλιμίντζο και Κατερίνα Δούκα ότι δεν αποτελεί ένδειξη επικείμενης ισχυρότερης δόνησης. «Το ρήγμα της περιοχής, αν και σχετικά άγνωστο, έχει δώσει σεισμούς και στο παρελθόν. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις για περαιτέρω ενεργοποίηση», ανέφερε σεισμολόγος, προσθέτοντας ότι η ακολουθία μικρότερων σεισμών που ακολούθησαν είναι αναμενόμενη και δεν εμπνέει ανησυχία.
«Η μεμονωμένη γένεση ενός σεισμού πάνω σε μια περιοχή που έχει δώσει σεισμούς ιστορικούς χρόνους με έναν σεισμό όχι ιδιαίτερου μεγέθους, δεν μπορεί από μόνη της να είναι ανησυχητική» είπε σημειώνοντας ότι «σε μια χώρα που έχουμε έναν σεισμό 6,3 Ρίχτερ ή μεγαλύτερο κάθε χρόνο, είναι αδύνατο να είμαστε σε ένα μόνιμο πανικό επειδή συμβαίνει κάποιος σεισμός της τάξης του 4 – 4,5 Ρίχτερ», τόνισε ο κ. Παπαζάχος.
«Συνηθισμένοι οι κάτοικοι στις δραστηριότητες του ηφαιστείου»
Για τη σεισμικότητα χαμηλής έντασης που παρατηρείται στη Σαντορίνη μίλησε στην εκπομπή ο δήμαρχος Θήρας, Νίκος Ζώρζος, επισημαίνοντας ότι οι κάτοικοι του νησιού είναι συνηθισμένοι στις δραστηριότητες του ηφαιστείου. «Μετά τη διέγερση του ηφαιστείου το 2011-2012, έχουμε καθιερώσει ενημερώσεις δύο φορές τον χρόνο για την κατάσταση του ηφαιστείου. Η τελευταία έγινε πριν από λίγους μήνες και η επόμενη προγραμματίζεται για το τέλος Φεβρουαρίου», δήλωσε σχετικά με την ενημερωτική εκδήλωση που γίνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης.
«Η Σαντορίνη κι όλα τα ηφαίστεια στον κόσμο έχουν φάσεις στις οποίες φεύγουν από την κατάσταση ηρεμίας» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Παπαζάχος εξηγώντας ότι τα ηφαίστεια ακολουθούν φυσικούς κύκλους έξαρσης και ύφεσης, δηλαδή ξυπνάνε, κουνιούνται και ξανακοιμούνται. «Το 2011 είδαμε μια αντίστοιχη κινητικότητα, η οποία διήρκεσε 14 μήνες και τελικά δεν οδήγησε σε ηφαιστειακή έκρηξη. Αυτό είναι και το πιθανότερο σενάριο και τώρα: η δραστηριότητα να σταθεροποιηθεί σταδιακά», σημείωσε.
«Η Σαντορίνη δεν αντιμετωπίζει μόνο τη φυσική δραστηριότητα του ηφαιστείου, αλλά και θέματα όπως οι κατολισθήσεις και οι επιπτώσεις των βροχοπτώσεων στην καλντέρα. Επιπλέον, η μεγάλη τουριστική ροή δημιουργεί την ανάγκη για καλύτερη διαχείριση της πληροφόρησης, καθώς οι επισκέπτες δεν είναι εξοικειωμένοι με τους σεισμούς, ακόμα κι αν αυτοί είναι μικρής έντασης», τόνισε ο κ. Παπαζάχος.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη για το θέμα, όπου συζητήθηκε ο σχεδιασμός υλοποίησης των απαραίτητων δράσεων πρόληψης με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία του συνόλου του μηχανισμού πολιτικής προστασίας στη Σαντορίνη.
Η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου κατέγραψε μια αύξηση της δραστηριότητας στο κεντρικό ρήγμα της Καμένης του βορείου τμήματος της καλντέρας. Γι’ αυτό το λόγο παρακολουθεί συνεχώς το φαινόμενο, αναλύει τα δεδομένα και επικαιροποιεί τον σχεδιασμό των ανάλογων δράσεων πρόληψης.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε ο σχεδιασμός υλοποίησης των απαραίτητων δράσεων πρόληψης, με τη συνεργασία εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας, της κεντρικής διοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιχειρησιακών φορέων. Σκοπός η καλύτερη προετοιμασία του συνόλου του μηχανισμού πολιτικής προστασίας στη Σαντορίνη, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα γεωλογικά, γεωμορφολογικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά του νησιού.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η ηφαιστειακή αυτή δραστηριότητα είναι παρόμοια με την αντίστοιχη του 2011-2012, η οποία διήρκεσε περίπου 14 μήνες και ολοκληρώθηκε χωρίς κάποιο ηφαιστειακό συμβάν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, με βάση τα έως τώρα διαθέσιμα δεδομένα, δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Χρήστος Τριαντόπουλος ο γενικός γραμματέας Αυτοδιοίκησης & Αποκέντρωσης Σάββας Χιονίδης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Θεόδωρος Βάγιας, ο δήμαρχος Θήρας, Νικόλαος Ζώρζος, ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γεώργιος Λεονταρίτης, ο γενικός Διευθυντής της ΕΑΓΜΕ, Διονύσιος Γκούτης, ο γενικός Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλειος Καραστάθης, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, Ευθύμιος Λέκκας, ο πρόεδρος του ΙΜΠΗΣ, Κώστας Παπαζάχος, επιτελικά και υπηρεσιακά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΓΓΠΠ, του ΟΑΣΠ και της ΕΑΓΜΕ.
Το ηφαίστειο της Σαντορίνης είναι ένα από τα πιο γνωστά και εντυπωσιακά ηφαιστειακά συγκροτήματα στον κόσμο, με μεγάλη γεωλογική και ιστορική σημασία.
Γεωλογικά Χαρακτηριστικά
- Το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης περιλαμβάνει τα νησιά Θήρα, Θηρασιά, Ασπρονήσι, Παλαιά και Νέα Καμένη.
- Αποτελεί μέρος του ελληνικού ηφαιστειακού τόξου που εκτείνεται από τη Μήλο έως τη Νίσυρο.
- Το ηφαίστειο είναι ενεργό, με την τελευταία μικρή έκρηξη να έχει σημειωθεί το 1950.
Η Έκρηξη της Μινωικής Εποχής (17ος αι. π.Χ.)
- Η Μινωική έκρηξη ήταν μία από τις μεγαλύτερες στην ανθρώπινη ιστορία και είχε καταστροφικές συνέπειες.
- Προκάλεσε την κατάρρευση του κεντρικού τμήματος της νήσου και τη δημιουργία της εντυπωσιακής καλντέρας που βλέπουμε σήμερα.
- Η έκρηξη είχε παγκόσμιες επιπτώσεις λόγω του τεράστιου όγκου ηφαιστειακής τέφρας που εκτοξεύθηκε στην ατμόσφαιρα.
- Πολλοί επιστήμονες συνδέουν το γεγονός αυτό με την πτώση του Μινωικού πολιτισμού στην Κρήτη.