Τα τελευταία 24 ώρες η Σαντορίνη και τα γύρω νησιά πληττονται από σεισμούς, ενώ οι αρχές έχουν ανακοινώσει έκτακτα μέτρα για την προστασία των κατοίκων και των επισκεπτών. Ένα από τα νησιά που παρουσιάζουν ιδιαίτερα έντονη σεισμική δραστηριότητα είναι η Άνυδρος, ένα μικρό νησάκι βορειά της Σαντορίνης, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Η Άνυδρος ή Αμοργίδα (Αμοργοπούλα) βρίσκεται στο κέντρο περίπου του θαλάσσιου χώρου που περικλείεται από τα νησιά Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο, Ανάφη και Αστυπάλαια. Είναι μια μικρή, ακατοίκητη νησίδα των νοτιοανατολικών Κυκλάδων με ξεχωριστή φυσική ομορφιά.
Γεωγραφία και φυσικό τοπία
Η Άνυδρος διακρίνεται για το ξηρό, βραχώδες τοπίο της και τις εντυπωσιακές ακτές της, που βρίσκονται σε αρμονία με τα καθαρά, γαλαζοπράσινα νερά του Αιγαίου. Παρά το όνομα του νησιού, που υποδηλώνει την έλλειψη φυσικών πηγών νερού, η περιοχή παραμένει ένας σημαντικός βιότοπος για θαλασσοπούλια και άγρια φυτά.
Ιστορία και ιδιοκτησιακό καθεστώς
H «Αμοργίδα (Αμοργοπούλα)» της επαρχίας της Θήρας, όπως αναφέρεται στο βασιλικό διάταγμα του Όθωνα «Περί του σχηματισμού των Δήμων του Νομού των Κυκλάδων» του 1835, βρίσκεται ανάμεσα σε Ίο, Σαντορίνη, Αμοργό και Ανάφη, σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων από την Αμοργό και περίπου 18 από τη Σαντορίνη. Ανήκει διοικητικά στην τοπική κοινότητα της Αρκεσίνης του δήμου Αμοργού και ως ιδιοκτησία στην οικογένεια του επιχειρηματία Αντώνη Βέκρη, από το 1860. Σε αντίθεση με τον Άνυδρο της Πάτμου, το ερημονήσι όπου έζησαν δύο παιδιά τη δεκαετία του ‘50, η Άνυδρος των Κυκλάδων δεν έχει να προσφέρει παρά φυσικό και επενδυτικό ενδιαφέρον. Παρακολουθείται από το δίκτυο CORINE-Biotopes για τη χλωρίδα και πανίδα της, όπως το στενοενδημικό «Ελίχρυσο το αμοργινό (Helichrysum amorginum)» και το γνήσιο γεράκι Μαυροπετρίτης, ενώ αποτέλεσε ερευνητικό case study ως υποψήφια για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών.
Η “πώληση” στους Τούρκους
Τελευταία φορά που η Αμοργοπούλα «τράβηξε» τα φώτα της δημοσιότητας ήταν το 2011, οπότε κυκλοφόρησαν φήμες για πώληση του νησιού σε Τούρκους επιχειρηματίες.
Την περίοδο εκείνη, ο ιδιοκτήτης του νησιού, Αντώνης Βεκρής, είχε επιβεβαιώσει την αγγελία για την πώληση του νησιού σε δύο εφημερίδες από την οικογένειά του, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρξε πρόταση ή εκδήλωση ενδιαφέροντος. Κυρίως όμως, είχε καταστήσει σαφές ότι αγοραστής θα ήταν μόνο Έλληνας επιχειρηματίας· «όσα χρήματα και να έδιναν οι Τούρκοι επιχειρηματίες, δεν θα το πουλούσαμε».
Το άγνωστο ναυάγιο
Τα «Καλυμνιακά Χρονικά» φιλοξενούν την ιστορία ενός άγνωστου ναυαγίου με πρωταγωνίστρια την Άνυδρο. Το 1861, το εμπορικό πλοίο «Ουρανία» ξεκινά από την Τεργέστη με προορισμό την Κάλυμνο και τη Σύμη. Λίγες ημέρες μετά, στις 22 Αυγούστου, η τρικυμία θα ρίξει το πλοίο σε ύφαλο του νησιού, ο πλοίαρχος θα χαθεί και όσα μέλη του πληρώματος διασώθηκαν θα οδηγηθούν στον ανακριτή του «Προξενικού Πράκτορα της Υψηλής Πύλης», στη Σαντορίνη. Στις 21 προς 22 του μηνός, σύμφωνα με τα πρακτικά της ανάκρισης, εν μέσω σφοδρών ανέμων και σκότους, το πλοίο προσέκρουσε σε έναν αχαρτογράφητο ύφαλο κοντά στην Άνυδρο και άρχισε να βυθίζεται .Το πλήρωμα, αδυνατώντας να σώσει το φορτίο, εγκατέλειψε το πλοίο και αποβιβάστηκε στη νησίδα με μια λέμβο, ενώ ο πλοίαρχος έμεινε πίσω. Όταν επέστρεψαν με τη λέμβο για τη διάσωσή του, διαπίστωσαν ότι είχε χαθεί μαζί με την «Ουρανία». Οι ναυαγοί έμειναν στο νησί τρεις ημέρες, επιβιώνοντας τρώγοντας χοχλιούς και χόρτα. Στις 25 Αυγούστου, διασώθηκαν από ένα πλοιάριο από την Αμοργό. Το περιστατικό καταγράφηκε σε επίσημη έκθεση, την οποία υπέγραψαν όσοι ήξεραν γράμματα.
«Το νησί αυτό είναι ιδιοκτησία μας και όλο το επίκεντρο του σεισμού είναι κάτω από αυτό. Το νησάκι αυτό το δικό μας είναι ανάμεσα από Σαντορίνη και Αμοργό, δηλαδή για την ακρίβεια 10 μίλια από την Αμοργό και 17 από τη Σαντορίνη», δηλώνει ο Αντώνης Βέκρης.
«Οι δικοί μου άνθρωποι που είναι στην Αμοργό, κουνιούνται και ακούν ένα βουητό, αυτό τους τρομάζει περισσότερο, το βουητό. Η συχνότητα είναι μεγάλη αλλά όταν είναι κάτω από 4 Ρίχτερ, δεν το καταλαβαίνουν πολύ», λέει ο Αντώνης Βέκρης και συνεχίζοντας, προσθέτει:
«Στο σεισμό του 1956, επειδή τον θυμάμαι, ήμουν 9 χρόνων. Έφευγε η θάλασσα από το λιμάνι κι έβγαιναν τα καΐκια στη στεριά και τα ψάρια σπαρταρούσαν. Η Αμοργός δεν είχε κανένα θύμα, επειδή πρόκειται για ένα πετρώδες νησί και τα σπίτια είναι χτισμένα σε στέρεο έδαφος, οπότε δεν υπήρξε πρόβλημα. Απ’ όλη την Αμοργό είχαν γκρεμιστεί κάνα δύο τοίχοι παλαιοί. Εγώ πιστεύω πως ή θα εξασθενήσει όλο αυτό ή όλοι αυτοί είναι προσεισμοί και θα γίνει κάποιος μεγάλος σεισμός, ο οποίος όπως λένε δεν θα είναι πάνω από 6 Ρίχτερ.»
Οικολογικές προκλήσεις και προστασία
Λόγω της απομονωμένης θέσης και της φυσικής έλλειψης νερού, η Άνυδρος αποτελεί σημείο οικολογικού ενδιαφέροντος. Το νησί είναι απομονωμένο και έχει χαρακτηριστεί βιότοπος CORINE. Απαντώνται φυτά ενδημικά των Κυκλάδων, όπως τα Allium luteolum, Fibigia lunarioides, Origanum calcaratum, Pimpinella pretenderis και Trigonella rechingeri και δύο σπάνια είδη ερπετών, το Cyrtodactylus kotschyi solerii x saronicus και το σιλιβούτι της Αμοργού (Podarcis erhardii amorgensis). Περιβαλλοντικές οργανισμοί επιδιώκουν τη διατήρηση του φυσικού πλούτου της περιοχής, καθώς και την προστασία της άγριας ζωής.
Με πληροφορίες από https://parianostypos.gr/