Νέα ερωτηματικά προκαλούν οι αποκαλύψεις σχετικά με το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους. Σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιοποίησε ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος στο in.gr στις 4 Φεβρουαρίου 2025, υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής φέρονται να πίεσαν προανακριτικούς υπαλλήλους να εγκαταλείψουν την έρευνα για τα αίτια της φωτιάς που ξέσπασε μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων.
«Εξαφανιστείτε από εκεί. Αφήστε το θέμα να ξεφουσκώσει…». Αυτές οι εντολές, σύμφωνα με υπόμνημα, δόθηκαν σε πυροσβέστες που είχαν αναλάβει την κρίσιμη πρώτη αυτοψία στον τόπο της τραγωδίας. Η φράση αυτή, αποτυπωμένη σε εσωτερικά έγγραφα, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για προσπάθειες συγκάλυψης και παρεμπόδισης του έργου της Δικαιοσύνης.
Το χρονικό διάστημα μετά το ατύχημα διεξήχθησαν δύο έρευνες για τις συνθήκες της σύγκρουσης των δύο τρένων. Η πρώτη έρευνα πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που ήρθε από την Αθήνα, ενώ η δεύτερη από δύο πραγματογνώμονες που διόρισε η Εισαγγελία, σε συνεργασία με το τμήμα Τροχαίας Λάρισας, το οποίο επιλαμβάνεται ατυχημάτων σε τρένα. Και τα δύο πορίσματα κατέληξαν τότε στο συμπέρασμα ότι «η έκρηξη οφείλεται στα έλαια σιλικόνης των μετασχηματιστών των τρένων».
Ωστόσο, τα νεότερα πορίσματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου φαίνεται να διαψεύδουν την αρχική εκτίμηση, γεγονός που πιθανώς συνδέεται με κυβερνητική αναδίπλωση στο ζήτημα.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, τις πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα στο σημείο της σύγκρουσης μετέβησαν δύο χαμηλόβαθμοι πυροσβέστες που συνέταξαν μονοσέλιδο έγγραφο συνδέοντας τη φωτιά με τη σύγκρουση των τρένων. Ωστόσο, ζήτημα δημιουργήθηκε με τετραμελές κλιμάκιο τοπικών χαμηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής που πήρε εντολή να μεταβεί στον τόπο του δυστυχήματος, αλλά περιέργως αναχώρησε ένα 24ωρο αργότερα χωρίς να προχωρήσει σε καμία προανακριτική πράξη.
Με χαρακτηριστική καθυστέρηση 23 ημερών κατέφθασε νέο κλιμάκιο της Πυροσβεστικής που συνέταξε πόρισμα με προβληματικά στοιχεία, καθώς ο χώρος είχε ήδη μπαζωθεί. Το πόρισμα αυτό κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «τα έλαια σιλικόνης των τρένων ευθύνονταν για τη φονική έκρηξη», ένα συμπέρασμα που απορρίπτεται από τα νεότερα δεδομένα.
Για το «κενό» και την άμεση αναχώρηση του πρώτου κλιμακίου διεξήχθη Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ). Στο πλαίσιο του πειθαρχικού ελέγχου, οι ελεγχόμενοι πυροσβέστες ανέφεραν ότι έλαβαν εντολή να αποχωρήσουν από ανώτερα στελέχη της Πυροσβεστικής στη Θεσσαλία, κάτι που οι τελευταίοι αρνούνται, αμφισβητώντας μάλιστα αν το κλιμάκιο μετέβη ποτέ στον τόπο της τραγωδίας.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το υπόμνημα ενός από τους ελεγχόμενους ερευνητές της Πυροσβεστικής, όπου περιγράφεται έντονη πίεση από υψηλόβαθμο στέλεχος της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λάρισας (ΔΙΠΥΝ). Ο ερευνητής σημειώνει: «Κατά τον χρόνο της αναμονής στο Αστυνομικό Μέγαρο Λάρισας είχα τηλεφωνική κλήση από υψηλόβαθμο στέλεχος (σσ τον προσδιορίζει), ο οποίος είχε ενημερωθεί από την προϊσταμένη μας για το γεγονός ότι βρισκόμασταν στο Αστυνομικό Μέγαρο και ότι αναμέναμε να συναντηθούμε με τον Διοικητή της Τροχαίας.»
Ο ερευνητής συνεχίζει: «Κατά την επικοινωνία αυτή, δεχτήκαμε δριμεία επίθεση (!) και φράσεις με περιεχόμενο ‘με ποιανού εντολή βρίσκεστε εκεί; Πότε πήρατε εντολή από το Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων να μεταβείτε στον χώρο του ατυχήματος;’.»
Η τηλεφωνική συνομιλία, σύμφωνα με το υπόμνημα, έκλεισε με την εντολή: «Εξαφανιστείτε από εκεί. Φύγετε τώρα-τώρα». Σύμφωνα εξάλλου με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στις «Εξελίξεις τώρα» από τον Βασίλη Λαμπρόπουλο, έρχονται στο φως καταθέσεις πυροσβεστών και αστυνομικών, οι οποίες αποκαλύπτουν ότι μετά την 3η Μαρτίου υπήρξε πλήρης εκχέρσωση του χώρου του δυστυχήματος. Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση ενός αξιωματικού που ανέφερε: «Με έκπληξη είδα ότι είχαν εξαφανιστεί τα πάντα στις 4 του μηνός και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση πώς συνέβη αυτό.»
Ακόμη μία σημαντική κατάθεση αφορά τη συνάντηση αστυνομικών με πολιτικούς παράγοντες, όπου τους δόθηκε η εντολή ότι «μέχρι την τότε Κυριακή όλα θα πρέπει να είναι λαμπίκο στον χώρο της τραγωδίας». Οι μαρτυρίες αυτές προσθέτουν νέα ερωτήματα σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, ενώ ενισχύουν τις υποψίες για οργανωμένη συγκάλυψη.