Νέα σεισμική δόνηση 4,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 8:55, σε απόσταση 234 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 12 χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού.
Ακόμη 3 σεισμικές δονήσεις τη νύχτα στον θαλάσσιο χώρο 18-24 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού
Άλλες τρεις σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,3, 4 και 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφτηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας -με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 04:21, στις 04:16 και στις 01:50- στον θαλάσσιο χώρο από 18 ως 24 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Και οι τρεις σεισμοί χαρακτηρίζονται «ασθενείς» από το Ινστιτούτο.
Χθεσινή ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ), επισήμανε πως στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης έχουν καταγραφτεί από τον Ιούνιο «πάνω από 2.500» σεισμικές δονήσεις και ακόμη πως «η εικόνα που παρουσιάζει η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλείεται να έχει χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας».
Οι επιστήμονες εξετάζουν και το φαινόμενο της σμηνοσειράς, των αλλεπάλληλων δονήσεων που διαρκούν εβδομάδες ή και μήνες μέχρι να εξασθενήσουν. Αυτό είναι το καλό σενάριο γιατί αποφεύγεται μεγάλος σεισμός και τσουνάμι.
«Με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι κατά ανάγκη περιμένουμε κάποιος μεγάλο σεισμό[…] υπάρχει το σενάριο ενός μεγαλύτερου σεισμού γι’ αυτό έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα» επεσήμανε ο κ. Καραστάθης. Στενά παρακολουθείται και το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο, με ειδικούς αισθητήρες που τοποθετήθηκαν.
«Yπαρκτό το σενάριο για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ» δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας εκτιμώντας ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού, που είχε δώσει τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ το 1956, δεν έχει ενεργοποιηθεί.
«Αυτό το ρήγμα χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να γεμίσει ενέργεια. Έχουν περάσει μόνο 70 χρόνια από τον προηγούμενο σεισμό, συνεπώς αποκλείεται να ενεργοποιηθεί αυτό το ρήγμα. Ενεργοποιούνται άλλα παράλληλα ρήγματα και προσπαθούμε να δούμε ποιο επίκεντρο ενεργοποιείται από ποιο ρήγμα», ανέφερε ο καθηγητής στην ΕΡΤ.
Σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης αναφέρει:
«Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο (ταινία 1930)»
Το φαινόμενο συνεχίζεται με ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΑ χαρακτηριστικά.
Χθες παρακολούθησα στα ΜΜΕ κάποιες απόψεις ότι με τα 5 ρίχτερ θα εκτονωθεί το σεισμικό δυναμικό του ρήγματος (ρηγμάτων) όπως και με τα πολλά άνω των 4R σεισμικά γεγονότα!!!
ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ
Ένας σεισμός 5R έχει 33 φορές μεγαλύτερη ενέργεια από ένα σεισμό 4R και ένας σεισμός 6R έχει 999! Φορές μεγαλύτερη ενέργεια από ένα σεισμό 4R. Φυσικά ένας σεισμός 7R (που απεύχομαι αλλά είναι μέσα στο δυναμικό του ενεργού ρήγματος) έχει 32.967 περισσότερη ενέργεια από ένα τεσσσάρι. Για ποια εκτόνωση μιλούν;
Αν παρατηρήσουν οι κάτοικοι μια μικρή ύφεση στη σεισμικότητα ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ! Και να συνεχίσουν να ακολουθούν τα μέτρα που πρότειναν όχι η πολιτεία…. ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ.
Να κλείσουν τα αυτιά τους σε φαιδρές και επικίνδυνες δηλώσεις πολιτικών και ατόμων υπαλλήλων των μεγάλων ξενοδοχειακών συμφερόντων. Να μην τα ξαναγράφω…