Στo επίκεντρο της άτυπης Συνόδου των «ισχυρών» χωρών της ΕΕ και της Βρετανίας που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι με πρωτοβουλία του Εμάνουελ Μακρόν, βρέθηκαν η αύξηση των αμυντικών δαπανών και η ευρωπαϊκή ασφάλεια. Ευρώπη και ΝΑΤΟ αναζητούν κοινό στρατηγικό βηματισμό, ενώ την ίδια ώρα η Μόσχα διαμηνύει ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κανέναν ρόλο στις διαπραγματεύσεις και η Ουάσιγκτον ξεκαθαρίζει ότι τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Ηγέτες από τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Δανία συμμετείχαν στη συνάντηση μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε
Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, δεν μπορεί να της επιβληθεί καμία συμφωνία κάθ’ υπαγόρευση, τόνισε από το Παρίσι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Όπως είπε είναι σαφές ότι πρέπει να στηρίζουμε την Ουκρανία και αυτό είναι δυνατό μόνο αν τη χρηματοδοτούμε.
Πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ όσον αφορά την ευθύνη για την ασφάλεια της Ουκρανίας. Ευρώπη και ΗΠΑ πρέπει «να ενεργούν πάντα από κοινού» για την ασφάλεια υπογράμμισε.
«Με άλλα λόγια, το ΝΑΤΟ βασίζεται στο γεγονός ότι πάντα ενεργούμε από κοινού και μοιραζόμαστε τον κίνδυνο, εξασφαλίζοντας έτσι την ασφάλειά μας. Αυτό δεν πρέπει να αμφισβητηθεί» ανέφερε ο κ. Σολτς.
Τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των κανόνων της δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ ούτως ώστε να μπορέσουν τα κράτη μέλη της να ανταποκριθούν στις δαπάνες για την παροχή της αμυντικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αν τα ευρωπαϊκά κράτη δαπανούν πάνω από 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, η Γερμανία θεωρεί ότι αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί μέρος των ορίων του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Η Γερμανία θα συνεχίσει να επενδύει στον στρατό της, η Γερμανία πρέπει επομένως να είναι πιο ευέλικτη με τους δημοσιονομικούς της κανόνες, επεσήμανε.
Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία είναι «εντελώς πρόωρη» και «εξαιρετικά ακατάλληλη» όσο ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη.
Τόνισε ότι η Ουκρανία «πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσει την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και την κυριαρχία της και πρέπει να είναι σε θέση να διατηρήσει τον δικό της ισχυρό στρατό».
Μόνο οι εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ μπορούν να αποτρέψουν μια νέα ρωσική επίθεση, λέει ο Κιρ Στάρμερ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε σήμερα ότι είναι απαραίτητη η παροχή εγγυήσεων ασφαλείας από τις ΗΠΑ ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες να αναπτύξουν μεταπολεμικά ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, συμπληρώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις σχετικά με τον αριθμό των στρατιωτών που το Λονδίνο θα ήταν διατεθειμένο να στείλει.
«Η Ευρώπη πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο της και είμαι διατεθειμένος να εξετάσω το ενδεχόμενο ανάπτυξης βρετανικών δυνάμεων μαζί με άλλων χωρών, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία για βιώσιμη ειρήνη. Ωστόσο, πρέπει να υπάρξει αμερικανικός μηχανισμός ασφαλείας, αφού μόνο οι εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ μπορούν να εμποδίσουν αποτελεσματικά τη Ρωσία από το να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία», είπε ο Στάρμερ σε δημοσιογράφους στο Παρίσι.
Η Ρωσία «απειλεί τώρα όλη την Ευρώπη» δηλώνει η πρωθυπουργός της Δανίας
Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να εντείνουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις αμυντικές δαπάνες τους στο εσωτερικό τους, ώστε να προστατευθούν από τη Ρωσία, προειδοποίησε σήμερα η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, μετά την άτυπη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι.
«Η Ρωσία απειλεί όλη την Ευρώπη τώρα, δυστυχώς», είπε στους δημοσιογράφους η Φρεντέρικσεν.
Σύμφωνα με τη Δανέζα πρωθυπουργό, μια ταχεία κατάπαυση του πυρός μπορεί να δώσει στη Ρωσία την ευκαιρία να ανασυνταχθεί και να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία ή σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης.
«Δεν βλέπω ενδείξεις ότι οι Ρώσοι θέλουν ειρήνη», υπογράμμισε.
Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Παρίσι, Θωμαΐς Παπαϊωάννου ο Όλαφ Σολτς που έφυγε λίγο πιο νωρίς από τη συνάντηση που διήρκησε λίγο περισσότερο από 3 ώρες φαίνεται ότι συνεχίζει με τον ίδιο τόνο όπως προηγούμενα, σαν να μη συνέβη τίποτα, λέγοντας φυσικά ότι δεν θέλουμε μια ειρήνη καθ’ υπαγόρευση, αλλά ο συντονισμός πρέπει να γίνει με τους Αμερικανούς, δεν μπορεί να υπάρχει διαχωρισμός ασφάλειας και ευθύνης μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης.
Τα νέα δεδομένα αφορούν κυρίως τα στρατεύματα και εδώ κολλάει όλη η συζήτηση, ανέφερε ακόμα η δημοσιογράφος η οποία πρόσθεσε «αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Ορισμένες χώρες μάλιστα από αυτές που ήταν σήμερα παρούσες εδώ στο Προεδρικό Μέγαρο, δεν συμφωνούν με την ιδέα του Εμανουέλ Μακρόν και του Κιρ Στάρμερ να στείλουν στρατεύματα. Ένας από αυτούς είναι και ο καγκελάριος της Γερμανίας, ο οποίος θεωρεί ότι είναι λίγο ακατάλληλο προς το παρόν να μιλήσουν για στρατεύματα. Η Πολωνία επίσης δεν θέλει να στείλει στρατεύματα. Εκεί κολλάει λοιπόν η συζήτηση για να δούμε αν λίγο αργότερα στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ίσως ορισμένοι αλλάξουν γνώμη[…]»
Λίγο πριν ξεκινήσει αυτή η συνεδρίαση των Ευρωπαίων ο Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε 20 λεπτά με τον Ντόναλντ Τραμπ για να του εξηγήσει τους λόγους αυτής της συνάντησης και κυρίως να του διαμηνύσει ότι δεν είναι εχθρική απέναντί του.
Κανείς δεν θα επιβάλει ειρηνευτική συμφωνία στον Ζελένσκι, λέει ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Κιθ Κέλογκ
Ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Ρωσία και την Ουκρανία, ο Κιθ Κέλογκ, είπε σήμερα σε δημοσιογράφους στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες πως κανείς δεν θα επιβάλει μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, αφού η τελική απόφαση εναπόκειται στον ίδιο και στον ουκρανικό λαό.
Ανέφερε επίσης ότι αναμένεται σύντομα να οριστικοποιηθεί το ταξίδι του στην Ουκρανία, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος είπε επίσης ότι δεν είναι ρεαλιστικό να βρίσκονται όλοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων απαντώντας ουσιαστικά στη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων για τον αποκλεισμό τους από αυτό το πρώτο στάδιο της διαδικασίας αύριο στο Ριάντ.
Σε σχέση με τον οδικό χάρτη αυτή τη στιγμή τα πάντα είναι ρευστά και από ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο ειρηνευτικό σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι. Αυτό επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρούμπιο λέγοντας ότι δεν υπάρχει σχέδιο, υπάρχει ένα τηλεφώνημα που έγινε (σσ αυτό που έγινε μεταξύ του Τραμπ και του Πούτιν).
«Υπό αυτή την έννοια είμαστε στην αρχή μιας μακράς και πολύπλοκες διαδικασίας, στην οποία προς το παρόν δεν έχουν ρόλο ούτε οι Ευρωπαίοι ούτε η Ουκρανία, αλλά κανείς δεν ξέρει, ούτε μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στα επόμενα στάδια» τόνισε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη.
Ο Ζελένσκι εκφράζει τη λύπη του που οι ΗΠΑ θέλουν να “ευχαριστήσουν τον Πούτιν”
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε τη λύπη του που οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θέλουν να ξεκινήσουν συζητήσεις με τη Ρωσία, επιθυμούν να “ευχαριστήσουν τον Πούτιν”και χαρακτήρισε “αδύναμη” την ευρωπαϊκή αμυντική ικανότητα, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα από το δημόσιο γερμανικό δίκτυο ARD.
“Το πρόβλημα είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε σήμερα πράγματα που είναι πολύ ευχάριστα για τον Πούτιν. Νομίζω ότι εκεί έγκειται το πρόβλημα. Γιατί αυτοί θέλουν να τον ευχαριστήσουν”, δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης στη συνέντευξη αυτή που μαγνητοσκοπήθηκε το Σάββατο.
Όσον αφορά “τον αριθμό των στρατευμάτων μάχης, τον στόλο, την πολεμική αεροπορία, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πιστεύω ειλικρινά ότι η Ευρώπη είναι αδύναμη”, είπε επίσης.
Πηγές: ΕΡΤΝews, ΑΠΕ-ΜΠΕ