Το μικρό νησί Santo Stefano στην Τυρρηνική θάλασσα, κάπου μεταξύ της Ρώμης και της Νάπολι, δεν διαθέτει ιδιαίτερες ομορφιές.
Πως θα μπορούσε άλλωστε αφού για πάνω από 200 χρόνια υπήρξε κάτι σαν την ιταλική εκδοχή της πασίγνωστης φυλακής υψίστης ασφαλείας «Αλκατράζ».
Πολιτικοί κρατούμενοι, αναρχικοί, μαφιόζοι, ληστές αλλά και μέλη της αντιφασιστικών οργανώσεων έμειναν έγκλειστοι εκεί μέχρι το 1965, όταν η φυλακή που δημιούργησαν οι Βουρβόνοι το 1770 έκλεισε οριστικά. Κατά τη διάρκεια της φασισμού στην Ιταλία στη φυλακή του Santo Stefano βρέθηκε και ο μετέπειτα πρωθυπουργός της χώρας Sandro Pertini.
Αυτόν τον ιστορικά φορτισμένο τόπο επέλεξε ο Ματέο Ρέντσι για να αναζωογονήσει την ιταλική επιρροή στην Ευρώπη και ενδεχομένως να «χτυπήσει» τη γερμανική πρωτοκαθεδρία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico.
Όπως ανακοίνωσε ο ιταλός πρωθυπουργός, θα διαθέσει 80 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να μετατρέψει αυτό που κάποτε ήταν ένα σύμβολο καταπίεσης σε ένα «Ευρωπαϊκό Σχολείο».
Ένα σχολείο στο οποίο ελπίζει ότι θα εκπαιδεύονται οι μελλοντικοί ηγέτες της Ευρώπης.
Σύμφωνα με το Politico, η ιδέα του Ρέντσι είναι πως οι απόφοιτοι του σχολείου θα αναλάβουν υψηλές θέσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και βαθμηδόν θα μπορέσουν να προωθήσουν τις απαραίτητες αλλαγές σε αυτούς.
Σημειώνεται πως από την αρχή της θητείας του, ο ιταλός πρωθυπουργός ασκεί δριμεία κριτική στους ευρωπαϊκούς θεσμούς κατηγορώντας τους αξιωματούχους των Βρυξελλών για γραφειοκρατική προσέγγιση και εμμονή στη λιτότητα.