– Διαφωνία και για τον αριθμό δόσεων πληρωμής του φόρου εισοδήματος
– Στο στόχαστρο η επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης και η προστασία ανέργων, φοιτητών από τα τεκμήρια
Μια κυβερνητική «γκάφα», που άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο να ισχύσουν αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2015 οι αυξήσεις των συντελεστών φορολόγησης των ενοικίων τις οποίες προβλέπει το τρίτο μνημόνιο, είναι η μία από τις βασικές αιτίες για τις οποίες καθυστερεί η έναρξη της περιόδου ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Επίσης οι δανειστές έχουν διατυπώσει ενστάσεις στις προτεινόμενες ρυθμίσεις για την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των φόρων και για την απαλλαγή των περιστασιακά απασχολουμένων από την υπέρμετρη φορολόγηση βάσει τεκμηρίων διαβίωσης.
Πρόβλεψη – φωτιά
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έκανε το λάθος να συμπεριλάβει στο φετινό Προϋπολογισμό πρόβλεψη για είσπραξη πρόσθετων φορολογικών εσόδων ύψους 142,2 εκατ. ευρώ από την αύξηση της φορολογίας των ενοικίων και των λοιπών εισοδημάτων από ακίνητα.
Αυτή η «γκάφα» είναι και η αιτία για την οποία η τρόικα ζητά να ισχύσει για τα ενοίκια και τα λοιπά εισοδήματα από ακίνητα που εισπράχθηκαν εντός του 2015 η δέσμευση που έχει αναληφθεί από το υπουργείο Οικονομικών για την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των μισθωμάτων από το 11% στο 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για τα υψηλότερα ποσά.
Από το υπουργείο Οικονομικών έχει προταθεί η αύξηση εσόδων από την φορολογία των ενοικίων να προκύψει κυρίως από την επιβολή νέου συντελεστή αυξημένου από το 33% στο 40% – 45% σε όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια πάνω από 40.000 ευρώ.
Το “φρένο” που έχει μπει στο Taxis φαίνεται να συνοδεύεται από νέους φόρους
– Γιατί η τρόικα καθυστερεί την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων
– Στο τραπέζι η αναδρομική αύξηση των φόρων για τα ενοίκια που εισπράχθηκαν το 2015
– Οι δανειστές αρνούνται την απαλλαγή περιστασιακά απασχολουμένων από τη φορολόγηση βάσει τεκμηρίων διαβίωσης
τινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και για την απαλλαγή των περιστασιακά απασχολούμενων από την υπερφορολόγηση βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης έχουν σκοντάψει στις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις των εκπροσώπων των δανειστών.
Πιο συγκεκριμένα:
1) Ενώ με βάση την ισχύουσα νομοθεσία οι φόροι που προκύπτουν από τη φετινή εκκαθάριση πρέπει να εξοφληθούν σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από το μήνα που έπεται της εκκαθάρισης των φόρων, το ΥΠΟΙΚ έχει σχεδιάσει νέες διατάξεις για αποπληρωμή σε μηνιαίες δόσεις μέχρι και το τέλος του τρέχοντος έτους.
Βάσει του σχεδίου οι μηνιαίες δόσεις μπορούν να ανέλθουν στις 8, εφόσον η εκκαθάριση των φόρων γίνει εντός του μηνός Απριλίου, ή στις 9 εάν η εκκαθάριση γίνει εντός του Μαρτίου. Όμως οι ελεγκτές των δανειστών έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το κατά πόσο δεν διαταράσσεται η εισπραξιμότητα των φόρων, με δεδομένο ότι η πληρωμή θα γίνεται κάθε μήνα.
2) Η άλλη διάταξη που έχει κοινοποιηθεί στους ελεγκτές των δανειστών αφορά στην προστασία των φορολογουμένων με πολύ χαμηλά εισοδήματα, κυρίως των περιστασιακά απασχολουμένων, από την υπερφορολόγηση με βάση τα τεκμήρια.
Σύμφωνα με αυτή τη διάταξη, όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν το 2015 εισοδήματα έως 6.000 ευρώ τα οποία δεν προέρχονται από μισθούς ή συντάξεις ή από ακίνητα ή από τόκους, θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών που προβλέπει έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.545 ευρώ και όχι με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, εφόσον το συνολικό τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ και εφόσον δεν έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος και δεν τηρούν βιβλία ούτε εκδίδουν φορολογικά στοιχεία.
Με βάση τη διάταξη αυτή, χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν πέρυσι πολύ μικρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση (άνεργοι, φοιτητές, νοικοκυρές κλπ), ακόμη κι αν υποχρεωθούν να εμφανίσουν τεκμαρτά εισοδήματα υψηξλότερα των δηλωθέντων, δεν θα κληθούν να πληρώσουν φόρο 26% από το πρώτο ευρώ του ετήσιου -δηλωθέντος ή τεκμαρτού- φορολογητέου εισοδήματός τους ούτε προκαταβολή φόρου 75% επί του κύριου εισοδήματος, όπως προβλέπει κανονικά γι’ αυτούς ο ισχύων αυτή τη στιγμή Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος