Στις πιέσεις της κυβέρνησης Τραμπ ώστε οι ΗΠΑ να είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι στον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας, αλλά και σε κάδε είδους επενδύσεις και υποδομές, βγάζοντας τελείως από το παιχνίδι την Ευρώπη, αναφέρεται σε ανάλυσή του το Bloomberg.
Κι αυτό, τη στιγμή που η Ρωσία απαιτεί σταθερά την αναγνώριση μεγάλου μέρους της ανατολικής Ουκρανίας ως ρωσικά εδάφη ενώ χθες ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέδειξε πως θα μπορούσε να αναλάβει την εξουσία μεταβατική κυβέρνηση στην Ουκρανία ώστε να διεξαχθούν εκλογές και να υπογραφτούν συμφωνίες-κλειδιά για να τερματιστεί ο πόλεμος, μεταδίδουν σήμερα ρωσικά επίσημα πρακτορεία ειδήσεων.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο, οι ΗΠΑ πιέζουν να ελέγξουν όλες τις σημαντικές μελλοντικές επενδύσεις σε υποδομές και ορυκτά στην Ουκρανία, δυνητικά αποκτώντας βέτο σε οποιονδήποτε ρόλο των άλλων συμμάχων του Κιέβου και υπονομεύοντας την προσπάθειά τους για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απαιτεί το «δικαίωμα της πρώτης προσφοράς» σε επενδύσεις σε όλα τα έργα υποδομής και φυσικών πόρων στο πλαίσιο μιας αναθεωρημένης συμφωνίας εταιρικής σχέσης με την Ουκρανία, σύμφωνα με προσχέδιο του εγγράφου που έλαβε το Bloomberg News.
Εάν γίνει αποδεκτή, η συμφωνία εταιρικής σχέσης θα δώσει τεράστια ισχύ στις ΗΠΑ για τον έλεγχο των επενδύσεων στην Ουκρανία σε έργα που περιλαμβάνουν δρόμους και σιδηρόδρομους, λιμάνια, ορυχεία, πετρέλαιο και φυσικό αέριο και εξόρυξη κρίσιμων ορυκτών. Θα αντιπροσώπευε μια άνευ προηγουμένου επέκταση της οικονομικής επιρροής των ΗΠΑ στη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης ανά περιοχή ακριβώς τη στιγμή που επιχειρεί να ευθυγραμμιστεί με την ΕΕ.
Η συμφωνία θα χορηγούσε στις ΗΠΑ την πρώτη αξίωση για τα κέρδη που μεταφέρονται σε ένα ειδικό επενδυτικό ταμείο ανασυγκρότησης που θα ελέγχεται από την Ουάσιγκτον. Το κρίσιμο είναι ότι το έγγραφο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν τα «υλικά και οικονομικά οφέλη» που παρέχονται στην Ουκρανία από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 ως συνεισφορά τους σε αυτό το ταμείο.
Στην πραγματικότητα, αυτό θα σήμαινε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα υποχρεώσει την Ουκρανία να πληρώσει για όλη τη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ που παρέχεται από την έναρξη του πολέμου προτού το Κίεβο λάβει οποιοδήποτε εισόδημα από το ταμείο εταιρικής σχέσης.
Οι ΗΠΑ παρέδωσαν μια αναθεωρημένη συμφωνία σε αξιωματούχους στο Κίεβο το περασμένο Σαββατοκύριακο, αφού τα σχέδια για τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να υπογράψει μια προηγούμενη συμφωνία κατέρρευσαν μετά από μια τεταμένη αντιπαράθεση στο Οβάλ Γραφείο με τον Τραμπ τον περασμένο μήνα. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση κινείται πέρα από την προηγουμένως διαπραγματευθείσα συμφωνία που καλύπτει κρίσιμα ορυκτά στην Ουκρανία.
Οι συζητήσεις συνεχίζονται μεταξύ των δύο πλευρών και το τελικό προσχέδιο ενδέχεται να περιέχει αναθεωρήσεις των όρων. Η Ουκρανία πιθανότατα θα απαντήσει στο έγγραφο των ΗΠΑ με τις δικές της τροποποιήσεις αυτή την εβδομάδα, δήλωσε στο Bloomberg News άτομο που γνωρίζει το θέμα.
Η πλήρης συμφωνία που προτάθηκε από τις ΗΠΑ απαιτεί «λεπτομερή μελέτη» και οι όροι αλλάζουν συνεχώς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, είπε ο Ζελένσκι σε δημοσιογράφους στο Παρίσι την Πέμπτη, όπου συμμετείχε σε μια σύνοδο κορυφής με Ευρωπαίους ηγέτες. Αν και είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι επετεύχθη συμφωνία, «υποστηρίζουμε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, δεν θέλουμε να δώσουμε ούτε ένα μήνυμα που μπορεί να ωθήσει τις ΗΠΑ να σταματήσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία», είπε.
Οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην ταχεία σύναψη της συμφωνίας και στην εξασφάλιση διαρκούς ειρήνης τόσο για την Ουκρανία όσο και για τη Ρωσία, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ απαντώντας σε αίτημα για σχόλιο.
«Η συμφωνία για τα ορυκτά προσφέρει στην Ουκρανία την ευκαιρία να δημιουργήσει μια διαρκή οικονομική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι η βάση για μακροπρόθεσμη ασφάλεια και ειρήνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζέιμς Χιούιτ. «Θα ενισχύσει τη σχέση των δύο εθνών μας και θα ωφελήσει και τα δύο μέρη».
Ο Ζελένσκι προσπάθησε να προσελκύσει τους συμμάχους της Ουκρανίας να επενδύσουν στη χώρα ως μέρος του λεγόμενου Σχεδίου Νίκης του για να το διασφαλίσει από μελλοντική ρωσική επιθετικότητα. Ο Τραμπ υπέβαλε τα δικά του αιτήματα για μια συμφωνία πρόσβασης στα κρίσιμα ορυκτά της Ουκρανίας λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο, ως αποζημίωση για την υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο.
Ο Τραμπ έχει προχωρήσει σε συμφωνία με την Ουκρανία, καθώς πιέζει επίσης τον Ζελένσκι και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου. Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ πίεσαν την Ουκρανία να κάνει μια σειρά παραχωρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης παραίτησης από αξιώσεις σε εδάφη που κατέχονται από τη Ρωσία, ενώ ουσιαστικά δεν έχουν απαιτήσεις από τον Πούτιν.
Η Ουκρανία εξασφάλισε το καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ το 2022 και πρόκειται να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες για την πλήρη ένταξη που θα μπορούσαν να χρειαστούν χρόνια για να ολοκληρωθούν. Αυτό είναι πιθανό να είναι ακόμη πιο περίπλοκο εάν οι ΗΠΑ έχουν αποτελεσματικό έλεγχο στις επενδυτικές αποφάσεις που καλύπτουν μεγάλες περιοχές της οικονομίας της Ουκρανίας.
Η Ουκρανία έχει δηλώσει προηγουμένως ότι μια συμφωνία με τις ΗΠΑ δεν πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία σύνδεσής της με την ΕΕ. Έχει επίσης απορρίψει προηγουμένως την πίεση των ΗΠΑ να συμπεριληφθεί η προηγούμενη υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς την Ουκρανία ως συνεισφορά της στο κοινό ταμείο.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του εγγράφου, η US International Development Finance Corporation (DFC) θα ελέγχει το επενδυτικό ταμείο διορίζοντας τρία από τα πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου και κατέχοντας μια «χρυσή μετοχή» που του έδινε ειδικά δικαιώματα ψήφου για να μπλοκάρει ορισμένες αποφάσεις. Η Ουκρανία θα κατονομάσει τους άλλους δύο και θα εμποδίζεται να παρέμβει στην καθημερινή διαχείριση του ταμείου.
Η κυβέρνηση του Κιέβου θα πρέπει να τοποθετήσει το 50% των κερδών της από όλους τους νέους φυσικούς πόρους και έργα υποδομής στο ταμείο. Οι ΗΠΑ θα έχουν το δικαίωμα σε όλο το κέρδος συν 4% ετήσια απόδοση μέχρι να ανακτηθεί η επένδυσή τους, ανέφερε το προσχέδιο.
Η Ουκρανία θα ήταν υποχρεωμένη να παρουσιάσει όλα τα έργα στο ταμείο για επανεξέταση «το συντομότερο δυνατό», με το DFC να κερδίζει θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο ή να εποπτεύει όλα τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Το Κίεβο θα απαγορευόταν να προσφέρει έργα που απορρίφθηκαν σε άλλα μέρη με «υλικά καλύτερους» όρους για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Επιπλέον, σύμφωνα με το προσχέδιο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα έχει το δικαίωμα να αγοράσει τα μέταλλα, τα ορυκτά και το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ουκρανίας πριν από άλλα μέρη με εμπορικούς όρους, ανεξάρτητα από το αν το ταμείο χρηματοδοτούσε το έργο.
Η συμφωνία, η οποία δεν έχει χρονικό όριο, απαγορεύει επίσης στο Κίεβο να πουλά κρίσιμα ορυκτά σε χώρες που είναι «στρατηγικοί ανταγωνιστές» των ΗΠΑ.
Ο Βλ. Πούτιν εισηγείται να αναλάβει μεταβατική κυβέρνηση στην Ουκρανία
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέδειξε πως θα μπορούσε να αναλάβει την εξουσία μεταβατική κυβέρνηση στην Ουκρανία ώστε να διεξαχθούν εκλογές και να υπογραφτούν συμφωνίες-κλειδιά για να τερματιστεί ο πόλεμος, μεταδίδουν σήμερα ρωσικά επίσημα πρακτορεία ειδήσεων.
«Θα μπορούσε να αναλάβει την εξουσία μια προσωρινή κυβέρνηση στην Ουκρανία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, των ΗΠΑ, χωρών της Ευρώπης και εταίρων μας», ανέφερε ο κ. Πούτιν μιλώντας σε μέλη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στο λιμάνι Μουρμάνσκ.
Κατόπιν θα ήταν δυνατό «να διεξαχθούν εκλογές και να έλθει στην εξουσία μια ικανή κυβέρνηση που θα έχαιρε της εμπιστοσύνης του λαού» ώστε «να αρχίσουν συνομιλίες για μια συμφωνία ειρήνης», πρόσθεσε.
Αντιδρώντας στο σχόλιο αυτό, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ σημείωσε πως για τη διακυβέρνηση της Ουκρανίας αποφασίζουν οι Ουκρανοί βάσει του Συντάγματος της χώρας.
Στις δηλώσεις του ο κ. Πούτιν διαβεβαίωσε επίσης πως πιστεύει πως ο αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ, που ήδη βελτίωσε τις διμερείς σχέσεις, θέλει ειλικρινά να τελειώσει ο πόλεμος, που διαρκεί πάνω από τρία χρόνια.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κινούνται σταθερά προς την επίτευξη των στόχων του πολέμου – που είχε βαφτίσει ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
Η πρόταση του ρώσου προέδρου για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης προφανώς αναφέρεται στη θέση που προβάλλει εδώ και καιρό, ότι δηλαδή η κυβέρνηση του ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν είναι νόμιμη. Τυπικά, η θητεία του κ. Ζελένσκι ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2024.
«Κατά τη γνώμη μου, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει ειλικρινά το τέλος της σύγκρουσης για πολλούς λόγους», φέρεται να είπε ο κ. Πούτιν. Η Ρωσία, πρόσθεσε, τάσσεται υπέρ «ειρηνικών λύσεων σε οποιαδήποτε σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένης κι αυτής (…) αλλά όχι σε βάρος μας».
«Σε όλη τη γραμμή επαφής, τα στρατεύματά μας διατηρούν τη στρατηγική πρωτοβουλία» των κινήσεων, είπε επίσης. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, «επίμονα» και «με αυτοπεποίθηση» οδεύουν στην επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί, συμπλήρωσε.
Ανέφερε ακόμη πως η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας, για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Ουκρανικές, δυτικές και νοτιοκορεατικές πηγές ερίζουν πως η Πιονγκγιάνγκ έχει αναπτύξει πάνω από 11.000 στρατιωτικούς στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ για να ενισχύσουν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Ούτε η Πιονγκγιάνγκ, ούτε η Μόσχα το έχουν επιβεβαιώσει ή διαψεύσει.