Να διερευνηθεί εάν προκύπτουν πειθαρχικές ευθύνες για την πρόεδρο του Αρείου Πάγου λόγω των παρεμβάσεών της στο έργο των δικαστών, ζητεί από τον Υπουργό Δικαιοσύνης η Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδος.
Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση αναφέρεται:
«Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνήλθε εκτάκτως στην Αθήνα την 27η Μαρτίου 2025, κατόπιν εισηγήσεως της Συντονιστικής Επιτροπής και, αφού αξιολόγησε τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της ηγεσίας του Αρείου Πάγου στο δικαιοδοτικό έργο των Ελλήνων δικαστών, ενέκρινε την εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής και αποφάσισε:
1. Την διερεύνηση της πειθαρχικής ευθύνης της Προέδρου του Αρείου Πάγου σύμφωνα με τον ΚΟΔΚΔΛ (Ν. 4938/2022) από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, για τις παρεμβάσεις της, μέσω εγκυκλίων, οδηγιών και κίνησης πειθαρχικών διώξεων σε βάρος δικαστικών λειτουργών. ./.
2. Τη διοργάνωση ημερίδας με θέμα τη Δικαστική Ανεξαρτησία, σε συνεργασία με όσες δικαστικές ενώσεις επιθυμούν, προς ανάδειξη της αναγκαιότητας περιφρούρησης των θεσμικών εγγυήσεων που την περιβάλλουν.
3. Την πρόταση προς τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για πραγματοποίηση αποχής μίας ημέρας από τα καθήκοντά τους, ως έκφραση διαμαρτυρίας του δικηγορικού σώματος, σε μέρα που θα προσδιορίσει η Συντονιστική Επιτροπή.
4. Την ενημέρωση των αρμόδιων θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης (CCBE), επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το κεκτημένο του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού από τις παρεμβάσεις της ηγεσίας της δικαιοσύνης στο δικαιοδοτικό έργο των Ελλήνων δικαστικών λειτουργών».
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος με ανακοίνωσή της σχετικά με τις ενέργειες της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα να ζητήσει επείγουσα άσκηση πειθαρχικού ελέγχου κατά της ανακρίτριας και της εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, που χειρίστηκαν την υπόθεση του κυκλώματος στην πολεοδομία, παρέχει διευκρινίσεις και αναφέρει ότι είναι στο πλευρό των συγκεκριμένων δικαστών.
Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Με αφορμή δημοσιεύματα του χθεσινού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία διατάχθηκε πειθαρχικός έλεγχος ανακριτή και εισαγγελέα από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, σχετιζόμενος με την ουσιαστική τους κρίση ως προς την επιβολή μέτρων δικονομικού καταναγκασμού σε υπόθεση νησιωτικού Πρωτοδικείου, φαίνεται ότι είναι αναγκαίο να επαναλάβουμε ότι κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 109 παρ.4 του ΚΟΔΚΔΛ δεν αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα για τον δικαστικό λειτουργό “…η κρίση που εκφέρει κατά την άσκηση των καθηκόντων του…”. Με τη διάταξη αυτή, η οποία μαζί με τα άρθρα 87 παρ.1 του Συντάγματος και άρθρο 7 παρ. 1 της Παγκόσμιας Χάρτας του Δικαστή συμπληρώνουν το πλέγμα ρυθμίσεων που έχουν τεθεί για την προστασία της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών, διασφαλίζεται ότι η αιτιολογημένη ουσιαστική τους κρίση, όπως αυτή που αφορά την επιβολή ή όχι προσωρινής κράτησης, είναι ελεύθερη, ώστε να διαμορφώνεται μόνο από τα στοιχεία της δικογραφίας, το νόμο και τη συνείδησή τους, χωρίς τον κίνδυνο επιβολής οποιασδήποτε κύρωσης, καθώς η αξίωση της έννομης τάξης για σεβασμό των δικαστικών κρίσεων, αφορά εξίσου τα όργανα της δικαστικής, της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως στα ίδια τα δημοσιεύματα καταγράφεται, οι κατηγορούμενοι είχαν γνωστή διαμονή στη χώρα και δεν προέκυψε σκοπός φυγής τους. Επιπλέον, με βάση τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων για τις οποίες κατηγορούνται, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι είχαν λευκό ποινικό μητρώο και ότι η υπηρεσιακή ιδιότητα όσων εξ αυτών είχαν την ιδιότητα του υπαλλήλου ανεστάλη άμεσα με απόφαση δημάρχου, κρίθηκε αιτιολογημένα ότι δεν είναι πιθανό να διαπράξουν άλλα εγκλήματα στο μέλλον και ως εκ τούτου η επιβολή των περιοριστικών όρων: α) της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, β) της εμφάνισης στο Α.Τ. του τόπου κατοικίας τους και γ) της καταβολής χρηματικών εγγυήσεων που κυμάνθηκαν καθ΄ έκαστον από το ποσό των 20.000 ευρώ έως των 100.000 ευρώ, αρκούν για την υλοποίηση των σκοπών της ποινικής δίκης.
Θυμίζουμε δε, ότι η προσωρινή κράτηση επιβάλλεται κατ’ εξαίρεση σε κατηγορούμενο για κακούργημα, όχι ως προκαταβολική ποινή, αλλά μόνο ως μέσο διασφάλισης της παρουσίας του στο δικαστήριο ή αποτροπής τέλεσης νέων εγκλημάτων, εφόσον κρίνεται αιτιολογημένα ότι τα λοιπά μέτρα δικονομικού καταναγκασμού και ιδίως η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, η καταβολή χρηματικής εγγύησης ή η υποχρέωση σταθερής εμφάνισης ενώπιον της αστυνομικής αρχής, στα οποία δίνεται εκ του νόμου προτεραιότητα, δεν επαρκούν. Πρόκειται δε για εξατομικευμένη κρίση, που αφορά την κάθε υπόθεση ξεχωριστά, υπηρετεί αποκλειστικά τους δικονομικούς σκοπούς της ποινικής δίκης και δεν μπορεί να εντάσσεται, ούτε να συγχέεται με τον παραδειγματικό χαρακτήρα μηνυμάτων περί επιβολής της “νομιμότητας”, που πρόσφατα είδαμε να εκπέμπονται από την εκτελεστική εξουσία.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ, στεκόμαστε στο πλευρό των συγκεκριμένων συναδέλφων, όπως και κάθε συναδέλφου που με προσωπικό κόστος, επιστημονική σπουδή και αιτιολογημένη κρίση, υλοποιεί καθημερινά στην πράξη την δικαστική ανεξαρτησία».
Ένωση Διοικητικών Δικαστών / Σφοδρή επίθεση στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου
Μετά την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) και το Συντονιστικό της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών εξέδωσε επιθετική ανακοίνωση κατά της Ιωάννας Κλάπα, προέδρου του Αρείου Πάγου.
Αφορμή στάθηκε η παρέμβασή της για άσκηση πειθαρχικού ελέγχου κατά της ανακρίτριας και της εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, που χειρίστηκαν την υπόθεση του κυκλώματος στην Πολεοδομία Ρόδου.
Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για «το κλίμα εκφοβισμού που καλλιεργείται σε βάρος των δικαστικών λειτουργών κατά την άσκηση του δικαιοδοτικού τους έργου, υπενθυμίζοντας ότι η επί της ουσίας ορθότητα της δικαστικής κρίσης υπόκειται μόνο στα προβλεπόμενα από το νόμο ένδικα μέσα».
Οι διοικητικοί δικαστές επισημαίνουν ότι «η συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία των δικαστών, θεμέλιο μιας δημοκρατικής πολιτείας, παραβιάζεται όταν πρόσωπα με εξουσία άσκησης πειθαρχικού ελέγχου, παραγγέλλουν την εκκίνηση αυτού με τη διατύπωση δημόσιας επικριτικής γνώμης για την ουσία της δικαστικής κρίσης».
Αναλυτικά η ανακοίνωση
«Με αφορμή την πρόσφατη παραγγελία της Προέδρου του Αρείου Πάγου για τη διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου σε βάρος ανακριτή και εισαγγελέα, που δεν επέβαλαν το μέτρο της προσωρινής κράτησης σε βάρος κατηγορουμένων σε υπόθεση που απασχόλησε την κοινή γνώμη, επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 109 παρ. 4 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, η κρίση που εκφέρει ο δικαστικός λειτουργός κατά την άσκηση των καθηκόντων του δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.
Η συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία των δικαστών, θεμέλιο μιας δημοκρατικής πολιτείας, παραβιάζεται όταν πρόσωπα με εξουσία άσκησης πειθαρχικού ελέγχου, παραγγέλλουν την εκκίνηση αυτού με τη διατύπωση δημόσιας επικριτικής γνώμης για την ουσία της δικαστικής κρίσης. Ως Ένωση Διοικητικών Δικαστών, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για το κλίμα εκφοβισμού που καλλιεργείται σε βάρος των δικαστικών λειτουργών κατά την άσκηση του δικαιοδοτικού τους έργου, υπενθυμίζοντας ότι η επί της ουσίας ορθότητα της δικαστικής κρίσης υπόκειται μόνο στα προβλεπόμενα από το νόμο ένδικα μέσα».