Χθες, Παρασκευή, 11 Απριλίου 2025, η EBU (Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση) εγκαινίασει ένα δίκτυο ελέγχου γεγονότων (fact-ckecking) για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και την υποστήριξη της αξιόπιστης πληροφόρησης.
Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία ονομάζεται “Eurovision News Spotlight”, υλοποιείται μέσω ενός συνεργατικού δικτύου που επικεντρώνεται στον έλεγχο γεγονότων (fact-checking) και τις OSINT (πηγές ανοικτού κώδικα) για την υποστήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Ευρώπη στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο.
Το δίκτυο επικεντρώνεται στη συνεργασία, την ανταλλαγή πόρων και την κατάρτιση των δημοσιογράφων. Γενικότερα, θα παράγει επίσης περιεχόμενο για όλα τα μέλη της EBU και θα ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την παραπληροφόρηση.
Στο “Eurovision News Spotlight” συμμετέχουν 17 δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς: France Télévisions, TV5MONDE (Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, Μονακό, Καναδάς), ZDF (Γερμανία), LRT (Λιθουανία), RTVE (Ισπανία), Sveriges Radio και SVT (Σουηδία), SRF (Ελβετία), BBC (Ηνωμένο Βασίλειο) και Radio-Canada.
“Τα δημόσια μέσα ενημέρωσης αποτελούν ήδη την πιο αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης σε πάνω από το 90% των ευρωπαϊκών χωρών. Στο σημερινό τοπίο των μέσων ενημέρωσης, η συνεργασία είναι απαραίτητη για την προάσπιση των αξιών της ακρίβειας, της αμεροληψίας και της αλήθειας για όλους”, λέει ο Ντέρεκ Μπάουλερ, επικεφαλής του Social Network Video στο Eurovision News.
“Με τη δημιουργία αυτού του δικτύου και καλώντας και άλλα μέλη να συμμετάσχουν, ενδυναμώνουμε το κοινό να αξιολογεί κριτικά τις πληροφορίες που λαμβάνει, γεγονός που προάγει μια καλύτερα ενημερωμένη κοινωνία και υποστηρίζει τις αξίες της δημοκρατίας”, καταλήγει.