Από την 1η Απριλίου, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (NWS) σταμάτησε να παρέχει μεταφράσεις για ειδοποιήσεις ακραίων καιρικών φαινομένων. Το Bloomberg ανέφερε πρόσφατα αυτή την αλλαγή, σημειώνοντας ότι η NWS άφησε να λήξει η σύμβασή της με εταιρεία παροχής μεταφραστικών υπηρεσιών.
Η διακοπή αυτής της υπηρεσίας έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία, με την έναρξη της άνοιξης, ο κίνδυνος καταιγίδων και ανεμοστρόβιλων είναι μεγαλύτερος σε ορισμένες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.
Διακοπή υπηρεσίας
Μέχρι το 2023, οι μεταφράσεις των προειδοποιήσεων του NWS γίνονταν εσωτερικά, αλλά αυτό δεν ήταν πλέον εφικτό, αναφέρει το Associated Press. Έτσι, η μετεωρολογική υπηρεσία επέλεξε μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που προσέφερε υπηρεσίες μετάφρασης. Αυτό κατέστησε δυνατή την προσφορά ειδοποιήσεων στα ισπανικά, τα κινεζικά, τα βιετναμέζικα, τα γαλλικά και τα σαμοανικά. Εκτός από τη μετάφραση των τοπικών προγνώσεων καιρού, η υπηρεσία έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για προειδοποιήσεις καταιγίδων, πλημμυρών, πυρκαγιών, θαλάσσιων καιρικών συνθηκών και τυφώνων.
Ο εκπρόσωπος της NWS Μάικλ Μάσερ δήλωσε στο AP ότι η υπηρεσία έχει “διακοπεί” επειδή έχει λήξει η σύμβαση.
Το AP σημειώνει επίσης ότι η λήξη της σύμβασης συμπίπτει με τις προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να μειώσει τις δαπάνες σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και περικοπές στην Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), γεγονός που έχει οδηγήσει σε περιορισμό των δραστηριοτήτων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (NWS).
Σύμφωνα με το Bloomberg News, η σύμβαση με τη μεταφραστική εταιρεία αποτιμάται σε 5,8 εκατομμύρια δολάρια για πέντε χρόνια. Το κόστος της υπηρεσίας το 2024 ήταν λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια.
Η απόφαση αυτή μπορεί να κρίνει ζωές
Ο ιστότοπος της N.O.A.A. περιλαμβάνει δήλωση της Γκρέις Μενγκ. Αυτή η εκπρόσωπος των Δημοκρατικών και μέλος της υποεπιτροπής πιστώσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων για το εμπόριο, τη δικαιοσύνη και την επιστήμη (το πιλοτικό πρόγραμμα μετάφρασης υποστηρίχθηκε από αυτή την επιτροπή) δήλωσε το 2023: “Βοηθώντας να είμαστε πιο περιεκτικοί και να ενισχύσουμε την ασφάλεια στις πολλές και διαφορετικές κοινότητές μας, μπορούμε να προστατεύσουμε περισσότερους ανθρώπους από σοβαρές καιρικές καταιγίδες στις Ηνωμένες Πολιτείες”.
Το Bloomberg παραπέμπει σε στοιχεία από απογραφή που πραγματοποιήθηκε το 2019. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτιμάται ότι σχεδόν 68 εκατομμύρια άνθρωποι μιλούν στο σπίτι τους μια άλλη γλώσσα πλην της αγγλικής, συμπεριλαμβανομένων 42 εκατομμυρίων ισπανόφωνων. Η καθηγήτρια ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Νόρμα Μεντόζα-Ντέντον προσθέτει ότι πολλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ γνωρίζουν ελάχιστα αγγλικά και ενδέχεται να μην κατανοούν πλήρως την ορολογία που χρησιμοποιείται κατά την επικοινωνία πληροφοριών για τον καιρό. Τονίζει ότι για τα άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε πολύγλωσσες πληροφορίες για τον καιρό από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι συνέπειες μπορεί να είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου.
Πηγή: RTBF