Για τη Μεγάλη Τρίτη, κατά την οποία η παράδοση θέλει νηστίσιμα φαγητά (χωρίς κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά), αλλά συνήθως επιτρέπεται το λάδι, ιδού ένα πλήρες νηστίσιμο μενού για την ημέρα:
Πρωινό: Πορτοκαλοκέικ Νηστίσιμο με Ελαιόλαδο
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1/2 κ.γ. σόδα
- 1/2 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C.
- Ανακατεύεις όλα τα υγρά υλικά και το ξύσμα.
- Προσθέτεις σιγά σιγά το αλεύρι με τη σόδα και την κανέλα.
- Ψήνεις σε λαδωμένη φόρμα για 40-45 λεπτά.
Σερβίρεις με λίγες σταφίδες ή ξηρούς καρπούς από πάνω.
Μεσημεριανό: Ρεβιθάδα στον Φούρνο
Υλικά:
- 500 γρ. ρεβίθια (μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 καρότα σε ροδέλες
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 1-2 φύλλα δάφνης
- Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Εκτέλεση:
- Βράζεις τα ρεβίθια μέχρι να μαλακώσουν.
- Τα βάζεις σε γάστρα με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Ψήνεις στους 180°C για 1 ώρα, μέχρι να μελώσουν.
Βραδινό: Ντολμαδάκια γιαλαντζί (νηστίσιμα)
Υλικά:
- 250 γρ. αμπελόφυλλα
- 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 ξερό κρεμμύδι
- Μαϊντανός, δυόσμος
- Αλάτι, πιπέρι, λεμόνι
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Περιχύνεις με λάδι και λεμόνι και τα σιγοβράζεις για 40 λεπτά.
Σοτάρεις τα κρεμμύδια και προσθέτεις το ρύζι και τα μυρωδικά.
Τυλίγεις μικρά ντολμαδάκια και τα στρώνεις στην κατσαρόλα.
Tags: Μεγάλη Εβδομάδα Μεγάλη Τρίτη