Η Μεγάλη Πέμπτη έχει ιδιαίτερη θέση στη Μεγάλη Εβδομάδα, γιατί είναι η μέρα που τελείται ο Μυστικός Δείπνος, η προσευχή στον κήπο της Γεσθημανή και η προδοσία του Ιούδα.
Αν και η ημέρα είναι πένθιμη, παραδοσιακά επιτρέπεται κατανάλωση λαδιού, οπότε μπορούμε να έχουμε πιο «πλούσιες» νηστίσιμες συνταγές.
Πρωινό: Ψωμάκια με Ελιές & Ρίγανη
Υλικά:
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1 φλ. νερό χλιαρό
- 1 φλ. ελιές ψιλοκομμένες (χωρίς κουκούτσι)
- 1 κ.γ. ρίγανη
- Αλάτι
Εκτέλεση:
- Ζυμώνεις όλα τα υλικά και αφήνεις τη ζύμη να φουσκώσει.
- Πλάθεις μικρά ψωμάκια και τα ψήνεις στους 180°C για 25-30 λεπτά.
- Τρώγονται ζεστά ή κρύα με λίγη ντομάτα ή ταχίνι.
Μεσημεριανό: Σουπιές με Σπανάκι
(Αν δεν κάνεις αυστηρή νηστεία, τη Μεγάλη Πέμπτη επιτρέπεται θαλασσινό)
Υλικά:
- 500 γρ. σουπιές καθαρισμένες
- 1 κιλό σπανάκι
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1/2 φλ. λευκό κρασί
- Χυμός 1 λεμονιού
- Αλάτι, πιπέρι, άνηθος
Εκτέλεση:
- Σοτάρεις τις σουπιές και το κρεμμύδι, σβήνεις με κρασί.
- Προσθέτεις το σπανάκι, τον άνηθο, και σιγοβράζεις για 40 λεπτά.
- Τελειώνεις με λεμόνι.
Αρωματικό, θρεπτικό και πολύ ταιριαστό για την ημέρα.
Δείπνο: Γεμιστές Πιπεριές με Ρύζι και Λαχανικά
Υλικά:
- 6 πιπεριές (κόκκινες/πράσινες)
- 1 φλ. ρύζι καρολίνα
- 1 κρεμμύδι, 1 καρότο, 1 κολοκύθι ψιλοκομμένα
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1 ντομάτα τριμμένη
- Μαϊντανός, δυόσμος, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σοτάρεις τα λαχανικά με λίγο νερό και την ντομάτα.
- Προσθέτεις το ρύζι και τα μυρωδικά.
- Γεμίζεις τις πιπεριές και τις ψήνεις σε ταψί με λίγο νεράκι και ελαιόλαδο στους 180°C για 1 ώρα.
- Αρωματικό και ελαφρύ πιάτο, ιδανικό για το βράδυ.