Την προειδοποίηση ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα πληγεί και οι τιμές θα αυξηθούν για τους καταναλωτές, ως αποτέλεσμα των νέων δασμών στις εισαγωγές αγαθών που επέβαλε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έκανε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Αμερικής.
Ο Τζερόμ Πάουελ, Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED), δήλωσε ότι οι φόροι που ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν μεγαλύτεροι από ό,τι ανέμενε η τράπεζα, ξεπερνώντας το υψηλότερο όριο των εκτιμήσεών της.
Τα σχόλιά του έρχονται ως επιστέγασμα της αναταραχής στα παγκόσμια χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στην εφαρμογή των δασμών και στην κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Απαισιόδοξοι οι Αμερικανοί για την Οικονομία
Ο Τζερόμ Πάουελ επικαλέστηκε έρευνες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι οποίες ανέφεραν «“απότομη πτώση” του αισθήματός τους για τις οικονομικές προοπτικές, κυρίως λόγω της ανησυχίας για τους δασμούς».
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει πυροδοτήσει τον εμπορικό πόλεμο, επιβάλλοντας φόρο 10% στα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από τη συντριπτική πλειονότητα των χωρών. Έχει κλιμακώσει περαιτέρω τους δασμούς με την Κίνα, επιβάλλοντας φόρο 145% στα κινεζικά αγαθά, αν και υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις για τα smartphones. Η Κίνα ανταπέδωσε με δασμούς 125% στα αμερικανικά προϊόντα. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Μ. Τρίτη ότι όταν οι νέοι δασμοί προστεθούν στους υφιστάμενους, οι εισφορές σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα θα μπορούσαν να φθάσουν το 245%.
«Το επίπεδο αυξήσεων στους δασμούς που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το αναμενόμενο», δήλωσε ο Τζ. Πάουελ. «Το ίδιο είναι πιθανό να ισχύει και για τις οικονομικές επιπτώσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν υψηλότερο πληθωρισμό και βραδύτερη ανάπτυξη», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Τζ. Πάουελ, ο αντίκτυπος των αλλαγών της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο εμπόριο, καθώς και στη μετανάστευση, τη δημοσιονομική πολιτική και τη ρύθμιση στην αμερικανική οικονομία παραμένει «εξαιρετικά αβέβαιος».
Πτώση στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ
Και τα τρία κύρια χρηματιστήρια των ΗΠΑ υπέστησαν μεγάλη πτώση την Τετάρτη (16/4). Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1,73%, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq έκλεισαν την ημέρα με απώλειες 2,24% και 3,07% αντίστοιχα. Ενδεχομένως πιο ανησυχητική για την κυβέρνηση του Ντ. Τραμπ ήταν η αύξηση του αριθμού των επενδυτών που εγκατέλειψαν, την περασμένη εβδομάδα, το κρατικό χρέος των ΗΠΑ. Η αύξηση του πραγματικού επιτοκίου που έπρεπε να πληρώσει η αμερικανική κυβέρνηση για τα ομόλογά της φέρεται να συνέβαλε στην απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να αναστείλει ορισμένους υψηλότερους δασμούς.
Σταθερή βάση, παρά την αβεβαιότητα
Παρά την αβεβαιότητα και τις καταστροφές στις αγορές, η «αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να πατά σε σταθερή θέση», συμπέρανε ο Τζ. Πάουελ. Όπως είπε, προς το παρόν η Fed θα μπορούσε να διατηρήσει σταθερό το επιτόκιο αναφοράς της «για να περιμένει μεγαλύτερη σαφήνεια προτού εξετάσει οποιαδήποτε προσαρμογή». Το επιτόκιο αναφοράς της Fed έχει καθοριστεί επί του παρόντος σε ένα εύρος μεταξύ 4,25% και 4,5%, όπου βρίσκεται από τον Δεκέμβριο μετά από μια σειρά μειώσεων των επιτοκίων στα τέλη του περασμένου έτους.
Παράλληλα, η Fed πρέπει να διατηρεί τη μέγιστη δυνατή απασχόληση, καθώς και σταθερές τιμές. Σε περίπτωση που βρεθεί ανάμεσα σε αυξανόμενο πληθωρισμό και αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας, ο Τζ. Πάουελ δήλωσε: «Θα εξετάσουμε πόσο μακριά βρίσκεται η οικονομία από κάθε στόχο, και στη συνέχεια θα εξετάσουμε τους δυνητικά διαφορετικούς χρονικούς ορίζοντες για να θέσουμε τις τιμές υπό έλεγχο και να μειώσουμε το ποσοστό ανεργίας. Όπως σημείωσε κάποτε ο σπουδαίος Σικάγος Φέρις Μπιούλερ, “η ζωή κινείται αρκετά γρήγορα”».
Πιέσεις δέχονται, σήμερα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή της νέας απόφασης της ΕΚΤ για τα επιτόκια.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,42% στις 504,95 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 0,77% στις 8.211 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,47% “διολισθαίνοντας” στις 7.296 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει πτώση 0,43% φθάνοντας στις 35.910 μονάδες.