Οι αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν τις πιο ισχυρές ενδείξεις μέχρι σήμερα για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Μάλιστα, οι ενδείξεις έρχονται από ένα πλανήτη μεγέθους οκτώμιση φορές μεγαλύτερο από τη γη, καλυμμένο ολοκληρωτικά από ωκεανό. Ο εν λόγω πλανήτης βρίσκεται μόλις 124 έτη φωτός μακριά από τη γη.
Ειδικότερα, η σημερινή (17/4) δημοσίευση στο Astrophysical Journal Letter, αποκαλύπτει τον πρώτο πλανήτη που έχει όχι μονο τα χαρακτηριστικά αλλά δίνει και βάσιμες ενδείξεις για υπαρξη ζωής. Είναι η πρώτη φορά που τα δεδομένα είναι τόσο πειστικά.
Συγκεκριμένα, εντόπισαν με διαστημικό τηλεσκόπιο μόρια στην ατμόσφαιρα αυτού του μακρινού πλανήτη τα οποία στη Γη παραγόνται μόνο από ζωντανούς οργανισμούς.
Ο πλανήτης Κ2-18b βρίσκεται 124 έτη φωτός μακριά, και είναι σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι «κόκκινο νάνο».
Την έρευνα έκανε το Τμήμα Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Cambridge.
Αυτή είναι η δεύτερη, και πιο ελπιδοφόρα, φορά που χημικές ουσίες που σχετίζονται με τη ζωή ανιχνεύονται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) της Nasa.
Αλλά η ομάδα και ανεξάρτητοι αστρονόμοι τονίζουν ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα.
Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Nikku Madhusudhan, είπε στο εργαστήριό του στο Ινστιτούτο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ ότι ελπίζει να λάβει σύντομα τα καθοριστικά στοιχεία.
«Αυτή είναι η ισχυρότερη απόδειξη μέχρι στιγμής ότι ενδεχομένως υπάρχει ζωή εκεί έξω. Μπορώ ρεαλιστικά να πω ότι μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αυτό το σήμα μέσα σε ένα με δύο χρόνια».
Ο K2-18b έχει δυόμισι φορές το μέγεθος της Γης και απέχει επτακόσια τρισεκατομμύρια μίλια από εμάς.
Το JWST είναι τόσο ισχυρό που μπορεί να αναλύσει τη χημική σύσταση της ατμόσφαιρας του πλανήτη από το φως που περνάει από τον μικρό κόκκινο ήλιο γύρω από τον οποίο περιστρέφεται.
Η ομάδα του Κέιμπριτζ διαπίστωσε ότι η ατμόσφαιρα φαίνεται να περιέχει τη χημική υπογραφή τουλάχιστον ενός από τα δύο μόρια που σχετίζονται με τη ζωή: το διμεθυλοσουλφίδιο (DMS) και το διμεθυλοδισουλφίδιο (DMDS). Στη Γη, τα αέρια αυτά παράγονται από το θαλάσσιο φυτοπλαγκτόν και τα βακτήρια.
Ο ακαδημαϊκός και πρωτοπόρος ερευνητής Σταμάτης Κριμιζής με συμμετοχή στα πιο εμπβληματικά προγραμματα της NASA μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews “PRIME” και τον Ηλία Σιακαντάρη, μεταξύ άλλων ανέφερε σχετικά με το αν είναι αρκετό κριτήριο για να θεωρηθεί ότι υπάρχει πλανήτης υποψήφιος να έχει εξωγήινη ζωή:
«Πρώτα πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι αυτή η ουσία πράγματι υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στον εξωπλανήτη Κ2-18b (…)
Ας μην ξεχνάμε ότι όταν κοιτάμε για βιολογική δραστηριότητα σε άλλους πλανήτες και έχουμε ως πρότυπο τη Γη μας στη Γη τα βασικά στοιχεία είναι να υπάρχει νερό, οργανικές ουσίες δηλαδή με άνθρακα και ενέργεια. Και αυτό ικανοποιείται σε πολλούς εξωπλανήτες. Μάλιστα το τηλεσκόπιο από τις πρώτες παρατηρήσεις που έκανε ήταν η ανακάλυψη υδρατμών σε έναν από τους εξωπλανήτες και μάλιστα πιο κοντά στη Γη από τον Κ2. Αλλά αυτή η ιδιαίτερη ουσία έχει παρατηρηθεί στη Γη ότι παράγεται από το φυτοπλαγκτόν στο βάθος του ωκεανού και το αέριο φθάνει στην ατμόσφαιρα (…)».