Απεβίωσε ο πρoκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας, πάπας Φραγκίσκος, όπως ανακοινώνει το Βατικανό.
«Στις 7:35 σήμερα το πρωί, ο Επίσκοπος της Ρώμης, Φραγκίσκος, επέστρεψε στο σπίτι του Πατέρα. Ολόκληρη η ζωή του ήταν αφιερωμένη στην υπηρεσία του Κυρίου και της Εκκλησίας του», αναφέρει ο καρδινάλιος Κέβιν Φέρελ σε σχετική ανακοίνωση.
«Μας δίδαξε να ζούμε τις αξίες του Ευαγγελίου με πίστη, θάρρος και καθολική αγάπη, ιδιαίτερα υπέρ των φτωχότερων και των πιο περιθωριοποιημένων. Με απέραντη ευγνωμοσύνη για το παράδειγμά του ως αληθινού μαθητή του Κυρίου Ιησού, επαινούμε την ψυχή του Πάπα Φραγκίσκου στην απέραντη ελεήμονα αγάπη του Ενός και Τριαδικού Θεού», προσθέτει.
Σημειώνεται ότι η χθεσινή κυριακάτικη λειτουργία για το Πάσχα, στο Βατικανό, τελέστηκε χωρίς τον Ποντίφικα, για πρώτη φορά στα 13 χρόνια της θητείας του ως προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Αιτία η καταπονημένη και εύθραυστη υγεία του.ω
Ο Πάπας Φραγκίσκος αφήνει το αποτύπωμα του στον παγκόσμιο καθολικισμό — και όχι μόνο. Ο Αργεντινός Ιησουΐτης, κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, ανέλαβε τον Θρόνο του Αγίου Πέτρου το 2013 ως ο πρώτος Πάπας από τη Λατινική Αμερική και ο πρώτος που επέλεξε το όνομα «Φραγκίσκος», προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, του αγίου της φτώχειας, της ειρήνης και της οικολογίας.
Από την πρώτη κιόλας στιγμή, ο Φραγκίσκος έδειξε πως δεν θα ήταν ένας παραδοσιακός ποντίφικας. Η άρνησή του να κατοικήσει στα πολυτελή διαμερίσματα του Αποστολικού Παλατιού, η έμφαση που δίνει στη λιτότητα και τη διαφάνεια, αλλά και το έντονο κοινωνικό του μήνυμα για τους φτωχούς και τους αποκλεισμένους, σημάδεψαν την παποσύνη του. «Πώς μπορεί η Εκκλησία να είναι πιστευτή, αν ξεχνά τους φτωχούς;» αναρωτήθηκε σε μία από τις πρώτες ομιλίες του.
Μια Παγκόσμια Ηγετική Φωνή
Ο Πάπας Φραγκίσκος εξελίχθηκε σε μία από τις πιο επιδραστικές ηγετικές μορφές της εποχής μας, συχνά υπερβαίνοντας τα όρια της Καθολικής Εκκλησίας. Με σαφές οικολογικό και ανθρωπιστικό αποτύπωμα, με εγκυκλίους όπως η Laudato Si’ (2015) για την κλιματική κρίση και την ανθρώπινη ευθύνη απέναντι στη φύση, αλλά και την Fratelli Tutti (2020) για την αδελφοσύνη και τη δικαιοσύνη, ο Πάπας έδωσε στην Αγία Έδρα τον ρόλο ηθικού καθοδηγητή σε έναν κόσμο πολυκρίσεων.
Τομή και Προκλήσεις
Η προσέγγισή του σε κοινωνικά ζητήματα, όπως οι γάμοι ομοφυλοφίλων, τα δικαιώματα των μεταναστών, η σεξουαλική κακοποίηση στον κλήρο και η θέση των γυναικών στην Εκκλησία, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός του Βατικανού.
Ενώ ο ίδιος δεν έχει μεταβάλει επίσημα το δόγμα, έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό το «ύφος» με το οποίο η Καθολική Εκκλησία προσεγγίζει αυτά τα θέματα. Με τη διάσημη φράση του: «Ποιος είμαι εγώ να κρίνω;» για τους ομοφυλόφιλους, άνοιξε έναν διάλογο που μέχρι πρόσφατα θεωρείτο αδιανόητος στους κόλπους του Βατικανού.
Ωστόσο, δεν λείπουν οι επικρίσεις. Συντηρητικοί κύκλοι εντός της Εκκλησίας, όπως ο πρώην Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ και καρδινάλιοι του Curia, έχουν κατά καιρούς εκφράσει διαφωνίες για την προσέγγιση του Φραγκίσκου, την οποία θεωρούν υπερβολικά φιλελεύθερη και πολιτικοποιημένη.
Το Δίλημμα της Μεταρρύθμισης
Ένας από τους πιο δύσκολους αγώνες του Πάπα Φραγκίσκου αφορά τη μεταρρύθμιση της ίδιας της Εκκλησίας, με έμφαση στη διαφάνεια των οικονομικών του Βατικανού και την αντιμετώπιση των σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης. Αν και έχει υιοθετήσει αυστηρότερους κανόνες, το πρόβλημα παραμένει βαθιά ριζωμένο και συνιστά μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της παποσύνης του.
Η Επόμενη Μέρα
Είτε μείνει στην ιστορία ως ο Πάπας της μεγάλης ανατροπής είτε ως ένας ηγέτης που προσπάθησε αλλά προσέκρουσε σε βαθύτατες αντιστάσεις, ο Φραγκίσκος έχει επηρεάσει ανεξίτηλα την παγκόσμια ηθική συζήτηση για την κοινωνική δικαιοσύνη, την οικολογία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η παποσύνη του, όποιο κι αν είναι το τελικό αποτύπωμά της, συμπυκνώνει το άγχος αλλά και την ελπίδα μιας Εκκλησίας που προσπαθεί να συμφιλιώσει την παράδοση με τις επιταγές ενός ραγδαία μεταβαλλόμενου κόσμου.
Η Ζωή και η Πορεία του Πάπα Φραγκίσκου
17 Δεκεμβρίου 1936
Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο γεννιέται στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, από γονείς ιταλικής καταγωγής. Ο πατέρας του εργάτης στον σιδηρόδρομο, η μητέρα του νοικοκυρά.
1958
Εισέρχεται στο Τάγμα των Ιησουιτών, ένα από τα πιο μορφωμένα και κοινωνικά δραστήρια τάγματα της Καθολικής Εκκλησίας.
13 Δεκεμβρίου 1969
Χειροτονείται ιερέας. Από νωρίς δείχνει κοινωνική ευαισθησία, ιδιαίτερα για τους φτωχούς και τις μειονότητες.
1973
Γίνεται επαρχιακός ανώτερος (προϊστάμενος) των Ιησουιτών της Αργεντινής, σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο της χώρας (δικτατορία Βιντέλα). Κατηγορήθηκε αργότερα για ελλιπή υπεράσπιση διωκόμενων ιερέων — ζήτημα που παραμένει μέχρι σήμερα αντικείμενο αντιπαράθεσης.
1992
Ονομάζεται επίσκοπος τιτουλάρι της Auca και βοηθός αρχιεπίσκοπος Μπουένος Άιρες.
1998
Αναλαμβάνει αρχιεπίσκοπος Μπουένος Άιρες, μετά τον θάνατο του προκατόχου του, καρδινάλιου Κουαράσινο.
21 Φεβρουαρίου 2001
Ονομάζεται καρδινάλιος από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’. Αναλαμβάνει σταδιακά σημαντικό ρόλο στη Λατινοαμερικανική Εκκλησία και χαίρει σεβασμού για τη λιτή προσωπική ζωή του.
13 Μαρτίου 2013
Εκλέγεται 266ος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, διαδεχόμενος τον Βενέδικτο ΙΣΤ’, ο οποίος είχε παραιτηθεί — μία σπάνια πράξη στην ιστορία της παποσύνης. Επιλέγει το όνομα «Φραγκίσκος», πρώτο τέτοιο στην ιστορία, σηματοδοτώντας προσανατολισμό στην απλότητα και τη φροντίδα για τους φτωχούς.
2015
Δημοσιεύει την εγκύκλιο Laudato Si’, μια παγκόσμια έκκληση για δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, γεγονός που τον καθιερώνει ως ηγετική φωνή πέρα από τα εκκλησιαστικά όρια.
2016
Κηρύσσει το Έτος του Ελέους, εστιάζοντας στη συγχώρεση, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ευσπλαχνία, ανοίγοντας τον δρόμο για μια πιο ανθρώπινη και λιγότερο τιμωρητική Εκκλησία.
2020
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, προσεύχεται μόνος του στην άδεια πλατεία του Αγίου Πέτρου, μια εικόνα που κάνει τον γύρο του κόσμου. Την ίδια χρονιά εκδίδει την εγκύκλιο Fratelli Tutti, για την κοινωνική αδελφοσύνη και την ειρήνη.
2021
Γίνεται ο πρώτος Πάπας που επισκέπτεται το Ιράκ, συναντώντας ηγέτες της σιιτικής μουσουλμανικής κοινότητας και στέλνοντας μήνυμα συμφιλίωσης.
2022
Συνεχίζει τις εκκλήσεις για ειρήνη στον πόλεμο της Ουκρανίας, ενώ ασκεί σπάνια δημόσια κριτική σε κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.
2023-2025
Υποβάλλεται σε επανειλημμένες επεμβάσεις για προβλήματα υγείας, αλλά παραμένει ενεργός στο παγκόσμιο διπλωματικό και θρησκευτικό σκηνικό, διατηρώντας ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με παγκόσμιους ηγέτες και άλλες θρησκείες.