Η Λωρίδα της Γάζας βυθίζεται σε μία από τις πιο δραματικές ανθρωπιστικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών, με τον ΟΗΕ και διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις να προειδοποιούν για την εξάπλωση λιμού και τη συστηματική κατάρρευση κάθε ζωτικής υποδομής στον παλαιστινιακό θύλακα. Οι εξελίξεις συνοδεύονται από ενδείξεις ότι ο αποκλεισμός και οι ελλείψεις επιβάλλονται σκόπιμα ως μέσο πίεσης και πολιτικού εκβιασμού.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε σήμερα μία από τις σφοδρότερες επιθέσεις των τελευταίων εβδομάδων, με αεροπορικούς βομβαρδισμούς που έπληξαν κατοικημένες περιοχές, πρόχειρους καταυλισμούς και υποδομές διάσωσης. Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, τουλάχιστον 25 άμαχοι σκοτώθηκαν μόνο τις πρωινές ώρες. Οι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν ακόμη και μηχανήματα εκσκαφής που χρησιμοποιούνταν για την απομάκρυνση ερειπίων και τον εντοπισμό νεκρών κάτω από τα συντρίμμια.
Η ανθρωπιστική κρίση έχει επιδεινωθεί δραματικά μετά την επιβολή απόλυτου αποκλεισμού από τις αρχές Μαρτίου. Η UNRWA αναφέρει ότι έχουν κλείσει και τα τελευταία 25 αρτοποιεία που τροφοδοτούνταν με προμήθειες από τον ΟΗΕ, ενώ το σύστημα υγείας της περιοχής έχει πλέον καταρρεύσει.
Η διακοπή της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας, που θα προστάτευε 600.000 παιδιά, σηματοδοτεί μια νέα επικίνδυνη καμπή. «Αναμένουμε μια πραγματική καταστροφή», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, Χαλίλ Ντεγκράν, τονίζοντας ότι 60.000 παιδιά παρουσιάζουν ήδη συμπτώματα υποσιτισμού. «Τα παιδιά και οι ασθενείς δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σαν πιόνια για πολιτικό εκβιασμό», τόνισε.
Ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, περιέγραψε τη Γάζα ως «γη της απελπισίας» και κατήγγειλε ότι η πείνα εξαπλώνεται «με σκόπιμο τρόπο που έχει προκληθεί από ανθρώπους». Υποστήριξε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια έχει μετατραπεί σε «όπλο πολέμου» και κάλεσε για άμεση άρση του αποκλεισμού και επαναφορά της εκεχειρίας.
Από την πλευρά του, το Ισραήλ διαμηνύει πως ο αποκλεισμός έχει ως στόχο να αυξήσει την πίεση προς τη Χαμάς ώστε να απελευθερώσει τους 59 Ισραηλινούς ομήρους. Ο υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς υποστήριξε ότι «το Ισραήλ ενεργεί με πλήρη συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο» και ισχυρίστηκε πως η ανθρωπιστική κατάσταση παρακολουθείται στενά, αν και η πραγματικότητα στο πεδίο καταρρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς.
Παράλληλα, στο διπλωματικό μέτωπο, αντιπροσωπεία της Χαμάς κατευθύνεται προς το Κάιρο για συνομιλίες με μεσολαβητές, μεταφέροντας πρόταση για πολυετή εκεχειρία, απελευθέρωση όλων των ομήρων και πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα. Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη απαντήσει στο νέο αυτό σχέδιο.
Η διεθνής κοινότητα καλείται πλέον να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να παρακολουθεί παθητικά ή αν θα αναλάβει δράση για να σταματήσει μια κατάσταση που όλο και περισσότεροι χαρακτηρίζουν ως συλλογική τιμωρία και εγκληματική αδιαφορία.
Με τους νεκρούς στη Γάζα να ξεπερνούν τις 51.000 από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο του 2023, η σιωπή και η αδράνεια δεν μπορούν πλέον να αποτελούν επιλογές.