Κορυφαίοι διπλωμάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ουκρανία ανέβαλαν τη συμμετοχή τους στη συνάντηση που είχε προγραμματισθεί στο Λονδίνο την Τετάρτη για συνομιλίες υψηλού επιπέδου σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία καθώς ο Ζελένσκι απέρριψε το σχέδιο των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Sky News, ούτε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι ούτε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο θα παραστούν στη σύνοδο κορυφής, αν και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να βρίσκεται επίσης στη βρετανική πρωτεύουσα και θα έχει διμερή συνάντηση με τον Ντέιβιντ Λάμι , όπως γίνεται κατανοητό.
Κατά το ρεπορτάζ, η πρόταση, που υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει επίσης πως οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε άρση των κυρώσεων που επέβαλαν στη Ρωσία από το 2014, ενώ τμήμα της περιφέρειας του Χαρκόβου που έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό θα επιστραφεί στον έλεγχο της Ουκρανίας.
Η πρόταση περιλαμβάνει de facto αναγνώριση της ρωσικής κατοχής σε περιοχές των ανατολικών και νότιων περιφερειών της Ουκρανίας, καθώς και de jure αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη χερσόνησο της Κριμαίας, που έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσία το 2014.
Επιπλέον, το ειρηνευτικό σχέδιο προβλέπει ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο NATO, στοιχείο που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο Κίεβο, το οποίο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την απώλεια εδαφών ή την παραίτηση από την ευρωπαϊκή και ατλαντική προοπτική της χώρας. Σύμφωνα με πηγές, η αμερικανική πρόταση περιλαμβάνει επίσης άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από το 2014, ενώ μέρος της περιοχής του Χαρκόβου που έχει καταληφθεί από τους Ρώσους θα επιστραφεί στον ουκρανικό έλεγχο.
Ένα ακόμη κρίσιμο σημείο της πρότασης αφορά το πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στη Ζαπορίζια, το οποίο θα παραμείνει ουκρανικό έδαφος, αλλά θα διαχειρίζεται εταιρεία των ΗΠΑ, η οποία θα προμηθεύει με ηλεκτρικό ρεύμα τόσο την Ουκρανία όσο και τη Ρωσία. Πρόκειται για μια πρωτοφανή ρύθμιση που αποσκοπεί στην προστασία της κρίσιμης υποδομής και στη διασφάλιση της ενεργειακής τροφοδοσίας και των δύο πλευρών.
Η αμερικανική πρόταση, που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε υψηλού επιπέδου συναντήσεις στο Παρίσι με τη συμμετοχή ουκρανικών και ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών, αναμένεται να συζητηθεί περαιτέρω σε συνάντηση στο Λονδίνο αυτήν την εβδομάδα. Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει ότι είναι έτοιμη να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις αν δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος μέσα σε λίγες ημέρες.
Από την ουκρανική πλευρά, πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση χαρακτήρισε την πρόταση «προκατειλημμένη υπέρ της Ρωσίας», επισημαίνοντας ότι το σχέδιο αναφέρει με σαφήνεια τα οφέλη που θα έχει η Ρωσία, ενώ αφήνει ασαφές τι θα κερδίσει η Ουκρανία. Ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την αναγνώριση της ρωσικής κατοχής εδαφών, θεωρώντας αυτή τη θέση ως «κόκκινη γραμμή» για την ουκρανική πολιτική.
Παράλληλα, οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται με σφοδρότητα, όπως δείχνουν οι πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές όπως το Χερσόν, το Μικολάιβ και το Ντονέτσκ, που έχουν προκαλέσει θύματα και τραυματισμούς, ενώ η προσωρινή εκεχειρία που είχε ανακοινωθεί κατά το Πάσχα έχει λήξει και καμία από τις δύο πλευρές δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την παραβίασή της.
Συνολικά, το ειρηνευτικό πλαίσιο που προωθεί η Ουάσιγκτον σηματοδοτεί μια σημαντική στροφή στην πολιτική της, καθώς περιλαμβάνει την παραδοχή της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία και τον έλεγχο των κατεχόμενων περιοχών, καθώς και την παγίωση της ουκρανικής απομάκρυνσης από το NATO, γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις και αβεβαιότητα για το μέλλον των διαπραγματεύσεων.
Το ειρηνευτικό σχέδιο παραμένει υπό διαπραγμάτευση και η τελική στάση του Κιέβου αναμένεται να καθορίσει την πορεία των συνομιλιών, ενώ η ένταση στο πεδίο της μάχης συνεχίζει να υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα και τη δυσκολία επίτευξης συμφωνίας.