Μία νέα αλλαγή πλεύσης φαίνεται να σηματοδοτεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο μέτωπο των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο σημαντικής μείωσης των δασμών που έχουν επιβληθεί στα κινεζικά προϊόντα.
Την Τετάρτη, ο Τραμπ αναφέρθηκε σε μια «δίκαιη» εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο, αν και οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει επίσημα.
Από την αντιπαράθεση στην αναζήτηση συμφωνίας
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν εξετάζει τη μείωση των δασμών, ο Τραμπ απάντησε ότι «θα υπάρξει μια δίκαιη συμφωνία με την Κίνα, θα είναι δίκαιη», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των επιπλέον δασμών εξαρτάται από το Πεκίνο, υπογραμμίζοντας πως βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με την κινεζική πλευρά.
«Τα πάω πολύ καλά με τον πρόεδρο Σι και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, δίνοντας το στίγμα μιας πιο συναινετικής προσέγγισης.
Πιθανή μείωση δασμών έως και 65%
Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές ακόμη και πάνω από το ήμισυ, σε ποσοστά μεταξύ 50% και 65% από το σημερινό 145%.. Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων που έχουν προκαλέσει αναταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο και τις αγορές.
Η μείωση των δασμών δεν θα γίνει μονομερώς, αλλά θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων με το Πεκίνο, όπως ξεκαθαρίζουν πηγές του Λευκού Οίκου..
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για «δίκαιη» συμφωνία
Ο Τραμπ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, δηλώνοντας πως «θα είμαι καλός με την Κίνα» και ότι οι δασμοί θα μειωθούν αν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι οι δασμοί δεν θα μηδενιστούν, ενώ το ενδεχόμενο μείωσης αφορά κυρίως τα κινεζικά προϊόντα και όχι τις εισαγωγές αυτοκινήτων, όπου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για αύξηση των δασμών στα καναδικά οχήματα.
Η στάση του Πεκίνου και οι αντιδράσεις
Το Πεκίνο από την πλευρά του δηλώνει ανοιχτό στον διάλογο, με τον εκπρόσωπο του κινεζικού ΥΠΕΞ να τονίζει ότι «οι πόρτες του διαλόγου παραμένουν ορθάνοιχτες», αν και η Κίνα διατηρεί σκληρή στάση σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιμείνουν στην αντιπαράθεση ενώ δεν θεωρεί αξιόπιστες πλέον τις δηλώσεις Τραμπ.
Ερωτηθείς για τα σχόλια του Τραμπ την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών φάνηκε να υποβαθμίζει τη σημασία τους επαναλαμβάνοντας τη γνωστή θέση της Κίνας: το Πεκίνο είναι πρόθυμο να συζητήσει, αλλά όχι υπό πίεση ή υπό την απειλή τριψήφιου ύψους δασμών.
Ο Wang Yiwei, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Renmin στο Πεκίνο, εξήγησε ότι, μετά από εβδομάδες τοποθετήσεων και αντιφατικών μηνυμάτων, οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν εμπιστεύονται τον Τραμπ. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι το Πεκίνο αισθάνεται να έχει πλέον το πάνω χέρι.
«Η πίεση εντός αυξάνεται και πολλά από τα τρέχοντα μηνύματά του στοχεύουν στον κατευνασμό των εγχώριων ανησυχιών», δήλωσε μιλώντας στο CNN, αναφερόμενος στην πτώση της Wall Street και στις ανησυχίες για τον πληθωρισμό. «Είναι λίγο αναστατωμένος τώρα. Αλλά η Κίνα δεν πείθεται από τα σχόλιά του για (ουσιαστική μείωση) των δασμών. Λέει ένα πράγμα σήμερα και άλλο αύριο, ίσως να τους αυξήσει ξανά αύριο. Δεν είναι αξιόπιστος».
Χλεύη στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Η είδηση ότι η κυβέρνηση Τραμπ σκέφτεται να μειώσει του δασμούς που έχει επιβάλει στην Κίνα αντιμετωπίστηκε σε μεγάλο βαθμό με χλεύη στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου αποτέλεσε το κορυφαίο θέμα συζήτησης στο Weibo το πρωί της Πέμπτης.
«Η πλευρά μας λέει ότι δεν μας ενδιαφέρει αυτό!», έγραψε ένας χρήστης σε ένα σχόλιο που συγκέντρωσε περισσότερα από 1.000 likes. Ένας άλλος ανέφερε: «Αν δεν ακυρωθούν οι λεγόμενοι αμοιβαίοι δασμοί, μην μπείτε στον κόπο να διαπραγματευτείτε μαζί τους!».
Αυτή η σκληροπυρηνική θέση που διατυπώνεται ευρέως αποτελεί απόηχος των δημοσίων απαντήσεων της Κίνας. Ωστόσο, παρά την επίσημη στάση του Πεκίνου, ορισμένοι Κινέζοι ειδικοί αμφισβητούν το αν είναι σώφρων να εισέλθει η Κίνα σε μια μακροχρόνια αναμέτρηση με την Ουάσιγκτον.
Μιλώντας στο CNN υπό τον όρο της ανωνυμίας, ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στην Κίνα τόνισε ότι ανησυχεί για τον αντίκτυπο των υψηλών δασμών στην υποτονική οικονομία της χώρας.
«Οι κινεζικές αρχές δεν λένε την αλήθεια. Μας βασανίζει η ζοφερή οικονομική ύφεση», δήλωσε. Εάν οι δασμοί ύψους 145% παραμείνουν σε ισχύ, «όλη η εικόνα του εξωτερικού εμπορίου μας θα επηρεαστεί σημαντικά, με αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες θέσεων εργασίας. Η κοινωνική αναταραχή θα μπορούσε να ενταθεί και η νομιμότητα της κυβέρνησης θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο», πρόσθεσε.
Παρόμοιες απόψεις που εκφράζονται από Κινέζους ειδικούς, όπως και οι επικρίσεις για την απόφαση του Πεκίνου να προχωρήσει σε αντίποινα, συχνά λογοκρίνονται στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πίεση από τις αγορές και πολιτικές εκτιμήσεις
Η πιθανή στροφή Τραμπ αποδίδεται, σύμφωνα με αναλυτές, στην ανάγκη να αποφευχθεί περαιτέρω αναταραχή στις οικονομικές αγορές. Όπως εκτιμά ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Τζόζεφ Γκριέκο, ο Τραμπ πιθανόν να επιδιώξει μια συμφωνία με την Κίνα για να αποφύγει την εχθρότητα των αγορών, αν και υπάρχει ο φόβος ότι θα προσφέρει μια συμφωνία ευνοϊκή για το Πεκίνο, χωρίς να αντιμετωπίζει τα βαθύτερα προβλήματα στις σινοαμερικανικές οικονομικές σχέσεις.
Η νέα τοποθέτηση του Τραμπ σηματοδοτεί μια προσεκτική στροφή προς την αποκλιμάκωση της εμπορικής έντασης με την Κίνα, με το ενδεχόμενο σημαντικής μείωσης των δασμών να βρίσκεται στο τραπέζι. Ωστόσο, όλα θα κριθούν από την πορεία των διαπραγματεύσεων και τη στάση του Πεκίνου, με τις αγορές να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.
- Σφοδρές αντιδράσεις για το προεδρικό διάταγμα που μετατρέπει οικόπεδα σε μη οικοδομήσιμα… χωράφια
- Με στόχο το 2-0 πριν την Πόλη ο Παναθηναϊκός
- Σεισμική ακολουθία στη Θάλασσα του Μαρμαρά: Ανησυχίες για μεγαλύτερο χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη
- Οι ταινίες της εβδομάδας: Ένα διαφορετικό Παρίσι κι ένας αλλιώτικος Λογιστής
- Πρωτοφανής κυβερνοεπίθεση στην ΕΕΤΑΑ: Διαρροή ευαίσθητων δεδομένων 2,5 εκατ. πολιτών