Δύσκολη νύχτα πέρασαν χιλιάδες κάτοικοι στην Κωνσταντινούπολη μετά τον μεγάλο σεισμό μεγέθους 6,2 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Τουρκία το μεσημέρι της Τετάρτης 23 Απριλίου.
Οι πάνω από 50 μετασεισμοί που ακολούθησαν, με τον ισχυρότερο να φτάνει 5,9 Ρίχτερ, προκάλεσαν πανικό στους κατοίκους, ιδίως σε περιοχές κοντά στις ακτές. Παρόλο που δεν καταγράφηκαν θάνατοι, 151-250 άνθρωποι τραυματίστηκαν – οι περισσότεροι από πτώσεις ή συντριβείς λόγω της φυγής σε στενούς δρόμους.
Υλικές ζημιές και αντίδραση των αρχών
Το εγκαταλελειμμένο κτίριο στη συνοικία Φατίχ που κατέρρευσε αποτελεί την πιο εντυπωσιακή ζημιά. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εργάστηκαν αμέσως για να εξασφαλίσουν ότι δεν βρισκόταν κανείς στο εσωτερικό. Παρά τον πανικό, οι υποδομές νερού, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου παρέμειναν ανέπαφες, γεγονός που εμπόδισε δευτερεύουσες κρίσεις. Το κέντρο άμεσης βοήθειας (AKOM) δέχτηκε πάνω από 6.000 κλήσεις εντός των πρώτων ωρών, με πολίτες να αναφέρουν ρωγμές σε παλιά κτίρια και να ζητούν οδηγίες.
Επιστημονικές προβλέψεις: Ο “ύπνος” που μπορεί να ξυπνήσει
Ο καθηγητής Τζελάλ Σενγκιούρ, γνωστός σεισμολόγος, επεσήμανε ότι ο σεισμός ενεργοποίησε τμήματα του ρήγματος Βόρειας Ανατολίας, το οποίο βρίσκεται μόλις 20 χλμ από το κέντρο της Κωνσταντινούπολης. “Η ενέργεια δεν έχει απελευθερωθεί πλήρως. Αν το ρήγμα θραυτεί εξ ολοκλήρου, θα δούμε σεισμό 7,6 Ρίχτερ – μια καταστροφή ανεπανόρθωτη για μια μητρόπολη 16 εκατομμυρίων”, δήλωσε. Το Πανεπιστήμιο Μπογιαζίτσι προέβει σε προσομοιώσεις που δείχνουν κυματισμούς έντασης IX στην κλίμακα Μερκάλι σε ολόκληρη την πόλη σε τέτοιο σενάριο.
Μέτρα πρόληψης και ετοιμότητα
Ως προληπτικό μέτρο, οι αρχές έκριναν να κρατήσουν όλα τα σχολεία κλειστά για 48 ώρες, με ειδικές ομάδες να ελέγχουν τη σταθερότητα των κτιρίων. Ο δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου ζήτησε να ενισχυθούν τα κτίρια δημοσίων υπηρεσιών και να γίνουν άμεσες επιθεωρήσεις σε πάνω από 1.000 παλιές πολυκατοικίες που θεωρούνται ευπαθείς. Παράλληλα, η πλατφόρμα “Κινδύνου σε Πραγματικό Χρόνο” (AFAD) ενημέρωσε τους πολίτες μέσω SMS για τα σημεία συγκέντρωσης και τις βασικές οδηγίες ασφαλείας.
Πολιτικές αντιδράσεις και διεθνής αλληλεγγύη
Ο πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε ότι “η Τουρκία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πιθανότητα”, ενώ η Ελλάδα, μέσω του ΥΠΕΞ, πρόσφερε τεχνική βοήθεια σε σεισμοπλήκτες περιοχές. Η ΕΕ εξέφρασε έτοιμη στήριξη για ανακατασκευές, αναφέροντας το παράδειγμα της σεισμικής αναβάθμισης των νοσοκομείων που χρηματοδοτήθηκε πρόσφατα.
Η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται σε μία σεισμική καμπή, όχι μόνο γεωλογικά, αλλά και κοινωνικά. Με πληθυσμό που ζει υπό την απειλή του “Μεγάλου Σεισμού” εδώ και δεκαετίες, η πρόσφατη δραστηριότητα θυμίζει ότι ο χρόνος, και όχι το αν, παραμένει το κρίσιμο ερώτημα. Η συλλογική ετοιμότητα φαίνεται να είναι η μόνη “ασπίδα” σε μια πόλη που ιστορικά γνώρισε καταστροφές – και αναγεννήσεις.
Προβληματισμένος για την έντονη σεισμική ακολουθία στην Τουρκία, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη θάλασσα του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, εμφανίστηκε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Σεισμοί της τάξης των 7 -7,4 Ρίχτερ έχουν πλήξει κατ’ επανάληψη την περιοχή, με πιο γνωστό αυτόν του 1509 που είχε πολλά θύματα» τόνισε, ενώ προειδοποίησε πως «εφόσον σε παλιότερους σεισμούς είχαμε χιλιάδες νεκρούς, αναρωτιόμαστε τι θα συμβεί αν ένας τέτοιος σεισμός συμβεί σήμερα, σε μια πολύ πιο πυκνοκατοικημένη και δομημένη πόλη».
Αναφερόμενος στο ρήγμα που προκάλεσε τον ισχυρότατο σεισμό, ο Κ. Παπαζάχος επισήμανε ότι «το κομμάτι αυτό δεν έχει σπάσει από το 1766, όταν σημειώθηκε σεισμός 7,1 Ρίχτερ. Το ακόμα πιο δυτικό τμήμα έδωσε σεισμό 6,8 Ρίχτερ το 1648. Μιλάμε για περίπου 300 χρόνια χωρίς εκτόνωση της ενέργειας σε αυτό το τμήμα».
Το γεγονός αυτό είναι επίφοβο γιατί όπως είπε ο Κ. Παπαζάχος «η περιοχή χρωστάει, εντός εισαγωγικών, έναν μεγάλο σεισμό».
Στο ερώτημα εάν ένας ενδεχόμενος μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα ο καθηγητής Σεισμολογίας εμφανίστηκε καθησυχαστικός. «Το ρήγμα φτάνει μέχρι τη Λήμνο και τις Βόρειες Σποράδες, αλλά δεν σπάνε όλα μαζί. Ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη δεν έχει τη δυναμική να επηρεάσει άμεσα τον ελληνικό χώρο» σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες που υπάρχουν στην επιστημονική κοινότητα που παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη σεισμική ακολουθία στο ρήγμα της Ανατολίας ο Κ. Παπαζάχος παρατήρησε: «Δεν ανησυχούν μόνο οι Τούρκοι συνάδελφοι, αλλά όλη η επιστημονική κοινότητα. Έχουν γίνει διεθνείς έρευνες και προσομοιώσεις, οι οποίες συγκλίνουν στο ίδιο συμπέρασμα: ότι οι επιπτώσεις στην Κωνσταντινούπολη θα είναι δυσανάλογα βαριές λόγω της αστικής δόμησης και της χαμηλής ποιότητας πολλών κτηρίων».
Αναλύοντας τα δεδομένα από τον χθεσινό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που εντάσσεται σε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, με περισσότερους από 130 μετασεισμούς καταγεγραμμένους ο Κ. Παπαζάχος ανέφερε ότι «ο μεγαλύτερος μετασεισμός έφτασε τα 5,5 Ρίχτερ. Είναι μια πλούσια ακολουθία και θα εξεταστεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες».
Τέλος, ο καθηγητής Σεισμολογίας εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το αν τα 6,2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. «Η ακολουθία εκτείνεται σε ένα μήκος περίπου 20 χιλιομέτρων – κάτι που συνάδει με έναν κύριο σεισμό αυτού του μεγέθους – και δεν έχουμε ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων. Αυτό είναι ενθαρρυντικό, αλλά είναι ακόμα νωρίς για συμπεράσματα».
- Σεισμική ακολουθία στη Θάλασσα του Μαρμαρά: Ανησυχίες για μεγαλύτερο χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη
- Οι ταινίες της εβδομάδας: Ένα διαφορετικό Παρίσι κι ένας αλλιώτικος Λογιστής
- Πρωτοφανής κυβερνοεπίθεση στην ΕΕΤΑΑ: Διαρροή ευαίσθητων δεδομένων 2,5 εκατ. πολιτών
- Νέα στροφή Τραμπ: Στο τραπέζι η μεγάλη μείωση δασμών στην Κίνα
- Άρης Μουγκοπέτρος: Παρουσιάστηκε στην αστυνομία ο άνθρωπος που του έδωσε την κροτίδα